Ania Lewandowska robi racuchy inaczej. Dodaje odchudzający składnik

Lubisz racuchy jabłkowe? Jeśli tak, musisz koniecznie przetestować przepis samej Anny Lewandowskiej. Po prostu palce lizać.

Anna Lewandowska robi przepyszne racuchy jabłkowe
Anna Lewandowska robi przepyszne racuchy jabłkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | annalewandowska, Юлия Коченкова

25.09.2023 | aktual.: 18.03.2024 13:13

Zarówno za oknem, jak i w kalendarzu mamy jesień. A ta pora roku kojarzy mi się nierozerwalnie z jabłkami. I właśnie na nich dzisiaj się skupimy. Na ich bazie można przecież przygotować całą masę przepisów. I to zarówno w wersji śniadaniowej, obiadowej, jak i deserowej.

Skoro o jabłkach już mowa to świetnie sprawdzą się one w przepisie na domowe racuchy. Robiła je zarówno moja mama, jak i babcia. Sama serwuje je często w swoim domu, a moje maluchy zawsze proszą o dokładkę. Ty też je lubisz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Racuchy w wersji fit

Jak się okazuje, kultowe racuchy bez problemu można przygotować w lżejszej formie. Wystarczy wprowadzić kilka zmian, które w mgnieniu oka sprawią, że popularne danie będzie zdrowymnietuczącym posiłkiem. Tym samym można jeść je bez wyrzutów sumienia

Swoim sprawdzonym przepisem na genialne racuchy podzieliła się sama Anna Lewandowska. Znana i ceniona trenerka od wielu lat zachęca Polaków do zdrowego stylu życia. Nie inaczej jest również w kuchni. Sama przetestowałam kilka potraw od gwiazdy i muszę przyznać, że się nie zawiodłam. 

Tak samo było w przypadku fitowych racuchów z jabłkami. Trenerka zamiast mąki pszennej używa mąki owsianej, mleko krowie wymieniła na mleko roślinne. W jej przepisie nie znajdziesz też tradycyjnego oleju i cukru. Oba składniki zostały zastąpione zdrowszą alternatywą, a mianowicie olejem i cukrem kokosowym

Co więcej, jej przepis zawiera jeszcze jeden ciekawy dodatek, który nie tylko wpływa korzystnie na smak całego dania. Świetnie wpisuje się również w klimaty jesienne. Ponadto to kolejny składnik, który wykazuje właściwości odchudzające. O jaki składnik chodzi? Oczywiście o cynamon.

Racuchy jabłkowe można przygotować w wersji fit
Racuchy jabłkowe można przygotować w wersji fit© Adobe Stock | noirchocolate

Przepis Anny Lewandowskiej na jabłkowe racuchy

Wiesz, już mniej więcej, w jaki sposób Anna Lewandowska zmodyfikowała przepis na racuchy z jabłkami. Teraz dowiedz się, jak dokładnie przygotować to pyszne danie w zaciszu własnej kuchni. 

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki owsianej,
  • 10 g drożdży,
  • 1 jabłko,
  • 1,5 szkl. napoju roślinnego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru kokosowego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 szczypta cynamonu. 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój jabłko w cienkie plastry. Aby owoc szybko nie ściemniał, polecam polać go delikatnie sokiem z cytryny.
  2. Pozostałe składniki połącz w misce. W efekcie masz otrzymać formę ciasta.
  3. Teraz rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju kokosowego. Następnie przełóż trochę ciasta na patelnię i formuj je na kształt placuszka
  4. Na wierzchu każdego takiego elementu ułóż plasterek jabłka
  5. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posyp każdy placek odrobiną cynamonu. Smacznego!

I to wszystko. Teraz już wiesz, jak dokładnie zrobić pyszne racuchy w wydaniu fit. W moim menu ten przepis już się zadomowił na stałe, koniecznie daj mi znać, jak wygląda sytuacja u ciebie.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
anna lewandowskaprzepisracuchy z jabłkami
Wybrane dla Ciebie