Ania Lewandowska robi racuchy inaczej. Dodaje odchudzający składnik
Lubisz racuchy jabłkowe? Jeśli tak, musisz koniecznie przetestować przepis samej Anny Lewandowskiej. Po prostu palce lizać.
25.09.2023 | aktual.: 18.03.2024 13:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zarówno za oknem, jak i w kalendarzu mamy jesień. A ta pora roku kojarzy mi się nierozerwalnie z jabłkami. I właśnie na nich dzisiaj się skupimy. Na ich bazie można przecież przygotować całą masę przepisów. I to zarówno w wersji śniadaniowej, obiadowej, jak i deserowej.
Skoro o jabłkach już mowa to świetnie sprawdzą się one w przepisie na domowe racuchy. Robiła je zarówno moja mama, jak i babcia. Sama serwuje je często w swoim domu, a moje maluchy zawsze proszą o dokładkę. Ty też je lubisz?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Racuchy w wersji fit
Jak się okazuje, kultowe racuchy bez problemu można przygotować w lżejszej formie. Wystarczy wprowadzić kilka zmian, które w mgnieniu oka sprawią, że popularne danie będzie zdrowym i nietuczącym posiłkiem. Tym samym można jeść je bez wyrzutów sumienia.
Swoim sprawdzonym przepisem na genialne racuchy podzieliła się sama Anna Lewandowska. Znana i ceniona trenerka od wielu lat zachęca Polaków do zdrowego stylu życia. Nie inaczej jest również w kuchni. Sama przetestowałam kilka potraw od gwiazdy i muszę przyznać, że się nie zawiodłam.
Tak samo było w przypadku fitowych racuchów z jabłkami. Trenerka zamiast mąki pszennej używa mąki owsianej, mleko krowie wymieniła na mleko roślinne. W jej przepisie nie znajdziesz też tradycyjnego oleju i cukru. Oba składniki zostały zastąpione zdrowszą alternatywą, a mianowicie olejem i cukrem kokosowym.
Co więcej, jej przepis zawiera jeszcze jeden ciekawy dodatek, który nie tylko wpływa korzystnie na smak całego dania. Świetnie wpisuje się również w klimaty jesienne. Ponadto to kolejny składnik, który wykazuje właściwości odchudzające. O jaki składnik chodzi? Oczywiście o cynamon.
Przepis Anny Lewandowskiej na jabłkowe racuchy
Wiesz, już mniej więcej, w jaki sposób Anna Lewandowska zmodyfikowała przepis na racuchy z jabłkami. Teraz dowiedz się, jak dokładnie przygotować to pyszne danie w zaciszu własnej kuchni.
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki owsianej,
- 10 g drożdży,
- 1 jabłko,
- 1,5 szkl. napoju roślinnego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru kokosowego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Pokrój jabłko w cienkie plastry. Aby owoc szybko nie ściemniał, polecam polać go delikatnie sokiem z cytryny.
- Pozostałe składniki połącz w misce. W efekcie masz otrzymać formę ciasta.
- Teraz rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju kokosowego. Następnie przełóż trochę ciasta na patelnię i formuj je na kształt placuszka.
- Na wierzchu każdego takiego elementu ułóż plasterek jabłka.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posyp każdy placek odrobiną cynamonu. Smacznego!
I to wszystko. Teraz już wiesz, jak dokładnie zrobić pyszne racuchy w wydaniu fit. W moim menu ten przepis już się zadomowił na stałe, koniecznie daj mi znać, jak wygląda sytuacja u ciebie.