Racuchy z jabłka są pyszne, ale z dyni jeszcze lepsze. To będzie hit tej jesieni

Kiedy za oknem pojawiają się pierwsze oznaki jesieni, a liście zaczynają zmieniać kolory, nie ma nic lepszego niż przygotowanie aromatycznych racuszków dyniowych z dodatkiem słodkich jabłek. Ten banalnie prosty przepis jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia i idealny na każdą porę dnia.

RacuchyRacuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Racuchy z jabłkiem to ulubiony przysmak wielu Polaków. Są pyszne, łatwe w przygotowaniu i nadają się na każdą porę roku. Jednak w sezonie jesiennym warto wypróbować je w niecodziennej wersji - z dodatkiem dyni. Takie racuszki są jeszcze bardziej aromatyczne i sycące, a ich smak zachwyci każdego.

Poznaj tajemnicę przygotowania tych wyjątkowych racuszków, które zdobywają serca łasuchów na całym świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Crepes, czyli wytworne naleśniki w wersji fit. Zdrowe i obłędnie pyszne

Racuchy dyniowe z jabłkiem - jesienny hit

Jesień to czas, gdy natura obdarza nas obfitością smacznych produktów, a racuszki dyniowe z jabłkiem wykorzystują pełnię tych jesiennych smaków. Przygotuj się na prawdziwą uczty dla zmysłów!

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni,
  • 4 jabłka,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ z dyni rozdrobnij lub zmiel w maszynce. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.
  2. Do miski dodaj jajka i cukier. Ubij na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  3. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Nakładaj na nią porcje ciasta za pomocą łyżki i smaż na złoty kolor z obu stron.
  4. Usmażone racuszki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z ulubionym dodatkiem, np. konfiturą, jogurtem lub lodami.

Wskazówki:

  • Aby racuszki były bardziej kruche, do ciasta możesz dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Jeśli chcesz, aby racuszki były bardziej słodkie, dodaj więcej cukru pudru.
  • Racuszki możesz również przygotować w wersji bez jajek. W tym celu zmiksuj miąższ z dyni z jabłkami, dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie smaż na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem klarowanym.

Racuchy dyniowe z jabłkiem to idealny pomysł na jesienny deser lub śniadanie. Są pyszne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Z pewnością zachwycą Twoich bliskich. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości