Racuchy z jabłka są pyszne, ale z dyni jeszcze lepsze. To będzie hit tej jesieni

Kiedy za oknem pojawiają się pierwsze oznaki jesieni, a liście zaczynają zmieniać kolory, nie ma nic lepszego niż przygotowanie aromatycznych racuszków dyniowych z dodatkiem słodkich jabłek. Ten banalnie prosty przepis jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia i idealny na każdą porę dnia.

RacuchyRacuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Racuchy z jabłkiem to ulubiony przysmak wielu Polaków. Są pyszne, łatwe w przygotowaniu i nadają się na każdą porę roku. Jednak w sezonie jesiennym warto wypróbować je w niecodziennej wersji - z dodatkiem dyni. Takie racuszki są jeszcze bardziej aromatyczne i sycące, a ich smak zachwyci każdego.

Poznaj tajemnicę przygotowania tych wyjątkowych racuszków, które zdobywają serca łasuchów na całym świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Crepes, czyli wytworne naleśniki w wersji fit. Zdrowe i obłędnie pyszne

Racuchy dyniowe z jabłkiem - jesienny hit

Jesień to czas, gdy natura obdarza nas obfitością smacznych produktów, a racuszki dyniowe z jabłkiem wykorzystują pełnię tych jesiennych smaków. Przygotuj się na prawdziwą uczty dla zmysłów!

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni,
  • 4 jabłka,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ z dyni rozdrobnij lub zmiel w maszynce. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.
  2. Do miski dodaj jajka i cukier. Ubij na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  3. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Nakładaj na nią porcje ciasta za pomocą łyżki i smaż na złoty kolor z obu stron.
  4. Usmażone racuszki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z ulubionym dodatkiem, np. konfiturą, jogurtem lub lodami.

Wskazówki:

  • Aby racuszki były bardziej kruche, do ciasta możesz dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Jeśli chcesz, aby racuszki były bardziej słodkie, dodaj więcej cukru pudru.
  • Racuszki możesz również przygotować w wersji bez jajek. W tym celu zmiksuj miąższ z dyni z jabłkami, dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie smaż na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem klarowanym.

Racuchy dyniowe z jabłkiem to idealny pomysł na jesienny deser lub śniadanie. Są pyszne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Z pewnością zachwycą Twoich bliskich. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇