To ciasto było hitem lat 80. Dziś o nim zapomnieliśmy, a jest pyszne i zawsze się udaje

Trochę sernik, trochę murzynek. Izaura była odpowiedzią na zapotrzebowanie na desery w dobie słabej dostępności składników. I jak widać, mimo ograniczeń, udało się stworzyć ciasto, które na stołach królowało latami. Dzisiaj Izaura coraz rzadziej uświetnia imprezowe menu. Przypominamy przepis na kultowy deser.

Ciasto Izaura to wspniały deser do kawyCiasto Izaura to wspniały deser do kawy
Źródło zdjęć: © Pixabay

Deser Izaura największą popularnością cieszył się w latach 80. Podobno nazwa ciasta pochodzić ma od imienia głównej bohaterki szlagierowej brazylijskiej telenoweli "Niewolnica Isaura", emitowanej w Polsce od 1985 r. Jak wcześniej nazywano ten quasi-sernik? Tego nie wiadomo. Wiadomo jednak, że warto powrócić do starych sprawdzonych przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Ciasto Izaura - ponadczasowy deser

Ciasto Izaura jest owocem wielkiej kreatywności gospodyń, które w czasach powszechnych niedoborów potrafiły tworzyć cuda w kuchni. Deser ten to tańsza i łatwiejsza w wykonaniu wersja sernika połączona z kakaowym spodem. W latach 80. i 90. ciasto to cieszyło się takim uznaniem, że zwykło nazywać się je "salonowym". Więcej: krążą plotki, że nawet zakalcowata Izaura dobrze smakuje.

W dobie zyskujących na popularności odchudzonych wersji ciast nietrudno, by przepis na taki deser jak ciasto Izaura trafił do lamusa. Niemniej warto od czasu do czasu przypomnieć sobie stare sprawdzone receptury na ponadczasowe ciasta.

Ciasto Izaura to połączenie sernika z murzynkiem
Ciasto Izaura to połączenie sernika z murzynkiem © Pixabay

Ciasto Izaura - sernik na kakaowym spodzie. Przepis

Składniki:

CIASTO KAKAOWE

  • 240 g mąki,
  • 330 g cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 250 g margaryny,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. jedno opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 jaja,
  • 5 łyżek wody.

MASA SEROWA

  • 700 g sera białego,
  • 4 jaja,
  • 220 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta kakaowego. Połącz cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę oraz margarynę i gotuj na małym ogniu, aż tłuszcz się roztopi. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu masy.
  2. Następnie odstaw garnek na bok, a gdy jego zawartość ostygnie, dodaj cztery żółtka. Po wymieszaniu masy wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj wszystko do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  3. Ubij białka na sztywno, dodaj je do kakaowej masy i delikatnie wymieszaj.
  4. Gotową masę przelej na wyłożoną papierem blachę (możesz zostawić 1/4 część na wierzch ciasta).
  5. Kolejny krok to przyrządzenie masy serowej. Ucieraj żółtka z cukrem na puszystą masę i dodawaj stopniowo masło. Następnie dokładaj partiami ser (z wiaderka albo trzykrotnie przemielony przez maszynkę) oraz budyń.
  6. Na końcu dołóż ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj masę serową, aż wszystkie składniki się połączą.
  7. Teraz serową masę wylej na kakaową (a jeśli zostało ci nieco masy kakaowej, możesz zrobić z niej kleksy na wierzchu).
  8. Ciasto piecz 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, a następnie studź przy uchylonych drzwiczkach.
  9. Po upieczeniu możesz polać Izaurę wcześniej przygotowaną polewą i posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀