To ciasto było hitem lat 80. Dziś o nim zapomnieliśmy, a jest pyszne i zawsze się udaje
Trochę sernik, trochę murzynek. Izaura była odpowiedzią na zapotrzebowanie na desery w dobie słabej dostępności składników. I jak widać, mimo ograniczeń, udało się stworzyć ciasto, które na stołach królowało latami. Dzisiaj Izaura coraz rzadziej uświetnia imprezowe menu. Przypominamy przepis na kultowy deser.
28.11.2023 | aktual.: 28.11.2023 20:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Deser Izaura największą popularnością cieszył się w latach 80. Podobno nazwa ciasta pochodzić ma od imienia głównej bohaterki szlagierowej brazylijskiej telenoweli "Niewolnica Isaura", emitowanej w Polsce od 1985 r. Jak wcześniej nazywano ten quasi-sernik? Tego nie wiadomo. Wiadomo jednak, że warto powrócić do starych sprawdzonych przepisów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Izaura - ponadczasowy deser
Ciasto Izaura jest owocem wielkiej kreatywności gospodyń, które w czasach powszechnych niedoborów potrafiły tworzyć cuda w kuchni. Deser ten to tańsza i łatwiejsza w wykonaniu wersja sernika połączona z kakaowym spodem. W latach 80. i 90. ciasto to cieszyło się takim uznaniem, że zwykło nazywać się je "salonowym". Więcej: krążą plotki, że nawet zakalcowata Izaura dobrze smakuje.
W dobie zyskujących na popularności odchudzonych wersji ciast nietrudno, by przepis na taki deser jak ciasto Izaura trafił do lamusa. Niemniej warto od czasu do czasu przypomnieć sobie stare sprawdzone receptury na ponadczasowe ciasta.
Ciasto Izaura - sernik na kakaowym spodzie. Przepis
Składniki:
CIASTO KAKAOWE
- 240 g mąki,
- 330 g cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 250 g margaryny,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. jedno opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 jaja,
- 5 łyżek wody.
MASA SEROWA
- 700 g sera białego,
- 4 jaja,
- 220 g cukru,
- 120 g masła,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ciasta kakaowego. Połącz cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę oraz margarynę i gotuj na małym ogniu, aż tłuszcz się roztopi. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu masy.
- Następnie odstaw garnek na bok, a gdy jego zawartość ostygnie, dodaj cztery żółtka. Po wymieszaniu masy wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj wszystko do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Ubij białka na sztywno, dodaj je do kakaowej masy i delikatnie wymieszaj.
- Gotową masę przelej na wyłożoną papierem blachę (możesz zostawić 1/4 część na wierzch ciasta).
- Kolejny krok to przyrządzenie masy serowej. Ucieraj żółtka z cukrem na puszystą masę i dodawaj stopniowo masło. Następnie dokładaj partiami ser (z wiaderka albo trzykrotnie przemielony przez maszynkę) oraz budyń.
- Na końcu dołóż ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj masę serową, aż wszystkie składniki się połączą.
- Teraz serową masę wylej na kakaową (a jeśli zostało ci nieco masy kakaowej, możesz zrobić z niej kleksy na wierzchu).
- Ciasto piecz 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, a następnie studź przy uchylonych drzwiczkach.
- Po upieczeniu możesz polać Izaurę wcześniej przygotowaną polewą i posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!