To ciasto jest hitem na niedzielę. Dodatek ukochanego deseru Polaków podkręca smak
To ciasto rozkocha w sobie miłośników słodkości. Miękkie ciasto i pyszny krem chałwowy świetnie sprawdzą się na niedzielny deser.
Chałwowiec to ciasto idealne na specjalne okazje, rodzinne spotkania, czy zwykłe podwieczorki. Biszkopt i krem zachwycą nawet wybredną teściową i zrobią wrażenie na ciotkach, które niejedno ciasto już jadły. Miłośnicy chałwy będą w siódmym niebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Ciasto chałwowiec z kremem
To ciasto już po jednym kawałku zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Jest jednak tak smaczne, że ciężko powstrzymać się od dokładki. Kontrast między lekko gorzkawym kakao w biszkopcie a słodkim, orzechowym kremem z chałwą to strzał w dziesiątkę. Deser wygląda efektownie, ale jego przygotowanie nie jest skomplikowane ani nie wymaga żadnych specjalnych sprzętów.
Do tego przepisu najlepiej wykorzystać chałwę waniliową, ale możesz sięgnąć także po waniliowo-kakaową. Obie będą dobrze pasowały do śmietankowej masy budyniowej. Możesz tutaj wykorzystać budynie w proszku lub zrobić je od podstaw.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- pół szklanki cukru,
- 120 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Krem chałwowy:
- 2 budynie śmietankowe,
- 750 ml mleka,
- 250 g miękkiego masła,
- 2 łyżki cukru,
- 400 g chałwy,
- gorzka lub mleczna czekolada do posypania.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i upij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W międzyczasie dosypuj cukier.
- Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując masę.
- Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodaj do ubitych jajek.
- Wymieszaj drewnianą łyżką lub zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
- Blaszkę o wymiarach około 25 × 30 wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej przygotowaną masę, wyrównaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt odstaw do wystudzenia.
- Odlej 3/4 szklanki mleka i rozprowadź w nich proszek budyniowy.
- Pozostałe mleko zagotuj, wlej budyń i gotuj, aż powstanie gęsta masa. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
- Gotowy budyń przykryj folią, by nie powstał kożuch. Odstaw do wystudzenia.
- Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Dodawaj stopniowo budyń oraz pokruszoną chałwę, cały czas miksując. Masa powinna być gładka.
- Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części.
- Pierwszy blat włóż z powrotem do formy i wyłóż połowę masy chałwowej.
- Przykryj drugim biszkoptem i wyłóż pozostały krem.
- Posyp starta czekoladą i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Gotowe ciast podziel na kawałki. Smacznego!