WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

To ciasto jest hitem na niedzielę. Dodatek ukochanego deseru Polaków podkręca smak

To ciasto rozkocha w sobie miłośników słodkości. Miękkie ciasto i pyszny krem chałwowy świetnie sprawdzą się na niedzielny deser.

Ciasto chałwowiecCiasto chałwowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chałwowiec to ciasto idealne na specjalne okazje, rodzinne spotkania, czy zwykłe podwieczorki. Biszkopt i krem zachwycą nawet wybredną teściową i zrobią wrażenie na ciotkach, które niejedno ciasto już jadły. Miłośnicy chałwy będą w siódmym niebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poduszeczki serowe z ciasta drożdżowego. Smakują jak u babci

Ciasto chałwowiec z kremem

To ciasto już po jednym kawałku zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Jest jednak tak smaczne, że ciężko powstrzymać się od dokładki. Kontrast między lekko gorzkawym kakao w biszkopcie a słodkim, orzechowym kremem z chałwą to strzał w dziesiątkę. Deser wygląda efektownie, ale jego przygotowanie nie jest skomplikowane ani nie wymaga żadnych specjalnych sprzętów.

Ciasto chałwowiec na biszkopcie
Ciasto chałwowiec na biszkopcie © Adobe Stock

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać chałwę waniliową, ale możesz sięgnąć także po waniliowo-kakaową. Obie będą dobrze pasowały do śmietankowej masy budyniowej. Możesz tutaj wykorzystać budynie w proszku lub zrobić je od podstaw.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • pół szklanki cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Krem chałwowy:

  • 2 budynie śmietankowe,
  • 750 ml mleka,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 400 g chałwy,
  • gorzka lub mleczna czekolada do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i upij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W międzyczasie dosypuj cukier.
  2. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując masę.
  3. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodaj do ubitych jajek.
  4. Wymieszaj drewnianą łyżką lub zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Blaszkę o wymiarach około 25 × 30 wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wylej przygotowaną masę, wyrównaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
  7. Gotowy biszkopt odstaw do wystudzenia.
  8. Odlej 3/4 szklanki mleka i rozprowadź w nich proszek budyniowy.
  9. Pozostałe mleko zagotuj, wlej budyń i gotuj, aż powstanie gęsta masa. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
  10. Gotowy budyń przykryj folią, by nie powstał kożuch. Odstaw do wystudzenia.
  11. Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
  12. Dodawaj stopniowo budyń oraz pokruszoną chałwę, cały czas miksując. Masa powinna być gładka.
  13. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części.
  14. Pierwszy blat włóż z powrotem do formy i wyłóż połowę masy chałwowej.
  15. Przykryj drugim biszkoptem i wyłóż pozostały krem.
  16. Posyp starta czekoladą i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Gotowe ciast podziel na kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji