To ciasto jest hitem na niedzielę. Dodatek ukochanego deseru Polaków podkręca smak

To ciasto rozkocha w sobie miłośników słodkości. Miękkie ciasto i pyszny krem chałwowy świetnie sprawdzą się na niedzielny deser.

Ciasto chałwowiecCiasto chałwowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chałwowiec to ciasto idealne na specjalne okazje, rodzinne spotkania, czy zwykłe podwieczorki. Biszkopt i krem zachwycą nawet wybredną teściową i zrobią wrażenie na ciotkach, które niejedno ciasto już jadły. Miłośnicy chałwy będą w siódmym niebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poduszeczki serowe z ciasta drożdżowego. Smakują jak u babci

Ciasto chałwowiec z kremem

To ciasto już po jednym kawałku zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Jest jednak tak smaczne, że ciężko powstrzymać się od dokładki. Kontrast między lekko gorzkawym kakao w biszkopcie a słodkim, orzechowym kremem z chałwą to strzał w dziesiątkę. Deser wygląda efektownie, ale jego przygotowanie nie jest skomplikowane ani nie wymaga żadnych specjalnych sprzętów.

Ciasto chałwowiec na biszkopcie
Ciasto chałwowiec na biszkopcie © Adobe Stock

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać chałwę waniliową, ale możesz sięgnąć także po waniliowo-kakaową. Obie będą dobrze pasowały do śmietankowej masy budyniowej. Możesz tutaj wykorzystać budynie w proszku lub zrobić je od podstaw.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • pół szklanki cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Krem chałwowy:

  • 2 budynie śmietankowe,
  • 750 ml mleka,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 400 g chałwy,
  • gorzka lub mleczna czekolada do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i upij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W międzyczasie dosypuj cukier.
  2. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując masę.
  3. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodaj do ubitych jajek.
  4. Wymieszaj drewnianą łyżką lub zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Blaszkę o wymiarach około 25 × 30 wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wylej przygotowaną masę, wyrównaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
  7. Gotowy biszkopt odstaw do wystudzenia.
  8. Odlej 3/4 szklanki mleka i rozprowadź w nich proszek budyniowy.
  9. Pozostałe mleko zagotuj, wlej budyń i gotuj, aż powstanie gęsta masa. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
  10. Gotowy budyń przykryj folią, by nie powstał kożuch. Odstaw do wystudzenia.
  11. Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
  12. Dodawaj stopniowo budyń oraz pokruszoną chałwę, cały czas miksując. Masa powinna być gładka.
  13. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części.
  14. Pierwszy blat włóż z powrotem do formy i wyłóż połowę masy chałwowej.
  15. Przykryj drugim biszkoptem i wyłóż pozostały krem.
  16. Posyp starta czekoladą i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Gotowe ciast podziel na kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser