To ciasto jest hitem na niedzielę. Dodatek ukochanego deseru Polaków podkręca smak

To ciasto rozkocha w sobie miłośników słodkości. Miękkie ciasto i pyszny krem chałwowy świetnie sprawdzą się na niedzielny deser.

Ciasto chałwowiecCiasto chałwowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Chałwowiec to ciasto idealne na specjalne okazje, rodzinne spotkania, czy zwykłe podwieczorki. Biszkopt i krem zachwycą nawet wybredną teściową i zrobią wrażenie na ciotkach, które niejedno ciasto już jadły. Miłośnicy chałwy będą w siódmym niebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Ciasto chałwowiec z kremem

To ciasto już po jednym kawałku zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Jest jednak tak smaczne, że ciężko powstrzymać się od dokładki. Kontrast między lekko gorzkawym kakao w biszkopcie a słodkim, orzechowym kremem z chałwą to strzał w dziesiątkę. Deser wygląda efektownie, ale jego przygotowanie nie jest skomplikowane ani nie wymaga żadnych specjalnych sprzętów.

Ciasto chałwowiec na biszkopcie
Ciasto chałwowiec na biszkopcie © Adobe Stock

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać chałwę waniliową, ale możesz sięgnąć także po waniliowo-kakaową. Obie będą dobrze pasowały do śmietankowej masy budyniowej. Możesz tutaj wykorzystać budynie w proszku lub zrobić je od podstaw.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • pół szklanki cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Krem chałwowy:

  • 2 budynie śmietankowe,
  • 750 ml mleka,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 400 g chałwy,
  • gorzka lub mleczna czekolada do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i upij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W międzyczasie dosypuj cukier.
  2. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując masę.
  3. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodaj do ubitych jajek.
  4. Wymieszaj drewnianą łyżką lub zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Blaszkę o wymiarach około 25 × 30 wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wylej przygotowaną masę, wyrównaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
  7. Gotowy biszkopt odstaw do wystudzenia.
  8. Odlej 3/4 szklanki mleka i rozprowadź w nich proszek budyniowy.
  9. Pozostałe mleko zagotuj, wlej budyń i gotuj, aż powstanie gęsta masa. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
  10. Gotowy budyń przykryj folią, by nie powstał kożuch. Odstaw do wystudzenia.
  11. Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
  12. Dodawaj stopniowo budyń oraz pokruszoną chałwę, cały czas miksując. Masa powinna być gładka.
  13. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części.
  14. Pierwszy blat włóż z powrotem do formy i wyłóż połowę masy chałwowej.
  15. Przykryj drugim biszkoptem i wyłóż pozostały krem.
  16. Posyp starta czekoladą i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Gotowe ciast podziel na kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku