Do karpatki dorzuć owoce w galaretce. Teściowa zaklaszcze z wrażenia

Karpatka to jedno z ciast, którego nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać. Chociaż od lat cieszy się ogromną popularnością, to wciąż może zaskoczyć smakiem. W szczególności, gdy krem budyniowy przełożysz dodatkowo warstwą malin.

Karpatka z malinamiKarpatka z malinami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Karpatka z malinami to ciasto, które doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, specjalne uroczystości, jak i zwykły podwieczorek. Między lekko chrupiącymi warstwami parzonego ciasta skrywa się delikatny krem budyniowy, dodatkowo wzbogacony o słodko-kwaśną warstwę galaretki z malinami. Nic więcej nie potrzeba do słodkiego szczęścia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta

Karpatka z malinami

Nazwa karpatka pochodzi od charakterystycznego, pofałdowanego ciasta, które przypominać ma wierzchołki polskich gór. Bez względu na to, czy w wolnym czasie uskuteczniasz wędrówki karpackimi szlakami, czy wolisz jednak odpocząć na leżaku, karpatka znakomicie sprawdzi się na podwieczorek.

Tradycyjny przepis wzbogaciliśmy o dodatek malin, które wspaniale kontrastują ze słodkim nadzieniem. Dzięki temu karpatka nie tylko smakuje jeszcze lepiej, ale również okazale prezentuje się na talerzu. Tym deserem zachwycisz nawet wybredną teściową, która niejednego ciasta w życiu już próbowała.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody,
  • 100 g masła.

Krem:

  • 1 l mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 250 g masła.

Warstwa malinowa:

  • 2 galaretki malinowe,
  • 650 ml wrzącej wody,
  • 300 g mrożonych malin.

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do garnka dodaj masło, wlej wodę i podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp mąkę i mieszaj całość na małej mocy palnika, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw do przestudzenia.

Ciasto parzone
Ciasto parzone © Pyszności

Krok 2. Do miski wsyp budynie i dodaj do nich szklankę mleka. Wymieszaj, aż proszek się rozpuści. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj zawartość miski i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Pamiętaj o mieszaniu, aby nie przypalić masy. Odstaw do wystudzenia.

Budyń śmietankowy
Budyń śmietankowy © Pyszności

Krok 3. Do przestudzonego ciasta parzonego dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Rozprowadź na niej przygotowaną masę, tworząc dwa prostokątne spody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez ok. 15 minut.

Ciasto na karpatkę
Ciasto na karpatkę © Pyszności

Krok 4. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie dorzuć świeże maliny.

Galaretka z malinami
Galaretka z malinami © Pyszności

Krok 5. W misce rozetrzyj miękkie masło. Stopniowo dodawaj do niego wystudzony budyń, cały czas miksując.

Krem budyniowy
Krem budyniowy © Pyszności

Krok 6. Na pierwszy blat wyłóż połowę masy budyniowej. Dodaj tężejącą galaretkę z malinami i pozostały budyń.

Składanie karpatki z malinami
Składanie karpatki z malinami © Pyszności

Krok 7. Przykryj całość drugą porcją ciasta i wstaw do lodówki na 4 godziny, aby karpatka dobrze stężała. Po tym czasie udekoruj ciasto cukrem pudrem i podziel na porcje. Smacznego!

Karpatka z malinami
Karpatka z malinami © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀