Do karpatki dorzuć owoce w galaretce. Teściowa zaklaszcze z wrażenia
Karpatka to jedno z ciast, którego nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać. Chociaż od lat cieszy się ogromną popularnością, to wciąż może zaskoczyć smakiem. W szczególności, gdy krem budyniowy przełożysz dodatkowo warstwą malin.
Karpatka z malinami to ciasto, które doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, specjalne uroczystości, jak i zwykły podwieczorek. Między lekko chrupiącymi warstwami parzonego ciasta skrywa się delikatny krem budyniowy, dodatkowo wzbogacony o słodko-kwaśną warstwę galaretki z malinami. Nic więcej nie potrzeba do słodkiego szczęścia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta
Karpatka z malinami
Nazwa karpatka pochodzi od charakterystycznego, pofałdowanego ciasta, które przypominać ma wierzchołki polskich gór. Bez względu na to, czy w wolnym czasie uskuteczniasz wędrówki karpackimi szlakami, czy wolisz jednak odpocząć na leżaku, karpatka znakomicie sprawdzi się na podwieczorek.
Tradycyjny przepis wzbogaciliśmy o dodatek malin, które wspaniale kontrastują ze słodkim nadzieniem. Dzięki temu karpatka nie tylko smakuje jeszcze lepiej, ale również okazale prezentuje się na talerzu. Tym deserem zachwycisz nawet wybredną teściową, która niejednego ciasta w życiu już próbowała.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 100 g masła.
Krem:
- 1 l mleka,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 250 g masła.
Warstwa malinowa:
- 2 galaretki malinowe,
- 650 ml wrzącej wody,
- 300 g mrożonych malin.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do garnka dodaj masło, wlej wodę i podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp mąkę i mieszaj całość na małej mocy palnika, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw do przestudzenia.
Krok 2. Do miski wsyp budynie i dodaj do nich szklankę mleka. Wymieszaj, aż proszek się rozpuści. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj zawartość miski i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Pamiętaj o mieszaniu, aby nie przypalić masy. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Do przestudzonego ciasta parzonego dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Rozprowadź na niej przygotowaną masę, tworząc dwa prostokątne spody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez ok. 15 minut.
Krok 4. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie dorzuć świeże maliny.
Krok 5. W misce rozetrzyj miękkie masło. Stopniowo dodawaj do niego wystudzony budyń, cały czas miksując.
Krok 6. Na pierwszy blat wyłóż połowę masy budyniowej. Dodaj tężejącą galaretkę z malinami i pozostały budyń.
Krok 7. Przykryj całość drugą porcją ciasta i wstaw do lodówki na 4 godziny, aby karpatka dobrze stężała. Po tym czasie udekoruj ciasto cukrem pudrem i podziel na porcje. Smacznego!