Do karpatki dorzuć owoce w galaretce. Teściowa zaklaszcze z wrażenia

Karpatka to jedno z ciast, którego nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać. Chociaż od lat cieszy się ogromną popularnością, to wciąż może zaskoczyć smakiem. W szczególności, gdy krem budyniowy przełożysz dodatkowo warstwą malin.

Karpatka z malinamiKarpatka z malinami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Karpatka z malinami to ciasto, które doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, specjalne uroczystości, jak i zwykły podwieczorek. Między lekko chrupiącymi warstwami parzonego ciasta skrywa się delikatny krem budyniowy, dodatkowo wzbogacony o słodko-kwaśną warstwę galaretki z malinami. Nic więcej nie potrzeba do słodkiego szczęścia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta

Karpatka z malinami

Nazwa karpatka pochodzi od charakterystycznego, pofałdowanego ciasta, które przypominać ma wierzchołki polskich gór. Bez względu na to, czy w wolnym czasie uskuteczniasz wędrówki karpackimi szlakami, czy wolisz jednak odpocząć na leżaku, karpatka znakomicie sprawdzi się na podwieczorek.

Tradycyjny przepis wzbogaciliśmy o dodatek malin, które wspaniale kontrastują ze słodkim nadzieniem. Dzięki temu karpatka nie tylko smakuje jeszcze lepiej, ale również okazale prezentuje się na talerzu. Tym deserem zachwycisz nawet wybredną teściową, która niejednego ciasta w życiu już próbowała.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody,
  • 100 g masła.

Krem:

  • 1 l mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 250 g masła.

Warstwa malinowa:

  • 2 galaretki malinowe,
  • 650 ml wrzącej wody,
  • 300 g mrożonych malin.

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do garnka dodaj masło, wlej wodę i podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp mąkę i mieszaj całość na małej mocy palnika, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw do przestudzenia.

Ciasto parzone
Ciasto parzone © Pyszności

Krok 2. Do miski wsyp budynie i dodaj do nich szklankę mleka. Wymieszaj, aż proszek się rozpuści. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj zawartość miski i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Pamiętaj o mieszaniu, aby nie przypalić masy. Odstaw do wystudzenia.

Budyń śmietankowy
Budyń śmietankowy © Pyszności

Krok 3. Do przestudzonego ciasta parzonego dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Rozprowadź na niej przygotowaną masę, tworząc dwa prostokątne spody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez ok. 15 minut.

Ciasto na karpatkę
Ciasto na karpatkę © Pyszności

Krok 4. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie dorzuć świeże maliny.

Galaretka z malinami
Galaretka z malinami © Pyszności

Krok 5. W misce rozetrzyj miękkie masło. Stopniowo dodawaj do niego wystudzony budyń, cały czas miksując.

Krem budyniowy
Krem budyniowy © Pyszności

Krok 6. Na pierwszy blat wyłóż połowę masy budyniowej. Dodaj tężejącą galaretkę z malinami i pozostały budyń.

Składanie karpatki z malinami
Składanie karpatki z malinami © Pyszności

Krok 7. Przykryj całość drugą porcją ciasta i wstaw do lodówki na 4 godziny, aby karpatka dobrze stężała. Po tym czasie udekoruj ciasto cukrem pudrem i podziel na porcje. Smacznego!

Karpatka z malinami
Karpatka z malinami © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości