To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę

Przepisy z książek siostry Anastazji bazują na znanych składnikach i proporcjach – takich, jakie stosowały nasze mamy i babcie. Gotująca zakonnica uwielbia warstwowe desery przekładane domowymi kremami. Jej ciasto Gargamel skrywa w środku jabłkową niespodziankę.

Ciasto Gargamel siostry Anastazji z zaskakującą warstwą w środkuCiasto Gargamel siostry Anastazji z zaskakującą warstwą w środku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Siostra Anastazja wykorzystuje przepis na tradycyjny piernik, ale całość wzbogaca o warstwę ciasta jabłkowego i maślany krem z dodatkiem kwaśnej śmietany. Takie połączenie sprawia, że każda łyżeczka ciasta Gargamel rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie

Przepisy siostry Anastazji

Wielu Polaków ceni sobie przepisy siostry Anastazji za ich prostotę i niezawodność. Jej ciasta, takie jak sernik czy babka cytrynowa, stały się klasykami na polskich stołach. Kuchnia zakonnicy jest bliska zwyczajom kulinarnym starszego pokolenia – moja mama nawet nie musi czytać kroków przygotowania, tylko patrzy na listę składników i już wie, jak przygotować ciasto.

Siostra Anastazja podkreśla, że gotowanie nie polega na samym przygotowywaniu potraw – to przede wszystkim sposób na spędzanie czasu z rodziną. Jej przepisy zachęcają do wspólnego pichcenia, co sprzyja budowaniu więzi i tworzeniu najpiękniejszych wspomnień.

Przepis na ciasto Gargamel z książki siostry Anastazji

W przepisie z książki siostry Anastazji zamieniłam margarynę na masło. Rozbudowałam również kroki wykonania, aby były bardziej zrozumiałe również dla młodszego pokolenia.

Składniki na blaty piernikowe:

  • 6 jajek,
  • 1 kostka masła (250 g),
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 250 g płynnego miodu,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (ok. 40 g),
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki żytniej.

Składniki na warstwę jabłkową:

  • 4 jajka,
  • 4 jabłka,
  • 150 g cukru,
  • 250 mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 250 g bakalii.

Składniki na krem:

  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (ok. 30 g).

Sposób przygotowania:

  1. Zrób ciasto piernikowe: Wyjmij jajka z lodówki i ogrzej je do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na puszysty krem. Wymieszaj z miodem, przyprawą do piernika, sodą i dwoma rodzajami mąki. Ubij na sztywno pianę z białek, po czym ostrożnie wmieszaj do masy na ciasto. Przełóż do prostokątnej formy (ok. 25 x 35 cm) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut. Po upieczeniu, odstaw ciasto do ostygnięcia, a następnie podziel na dwa równe blaty.
  2. Przygotuj warstwę jabłkową: Sięgnij po kolejne jajka i ponownie oddziel żółtka od białek. Jabłka obierz ze skórki i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój w kostkę, zasyp cukrem i odstaw na ok. 30 minut. Dodaj do nich mąkę, sodę, bakalie i żółtka, dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białek i połącz z masą. Przełóż do formy, w której piekło się ciasto piernikowe – koniecznie wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Po upieczeniu, odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj krem: W suchej misce utrzyj masło w temperaturze pokojowej na puszysty krem. Stopniowo dodawaj cukier puder, cukier waniliowy i kwaśną śmietaną.
  4. Złóż ciasto: Na dnie blachy połóż spód piernikowy i przykryj połową kremu. Następnie połóż warstwę jabłkową, wyłóż pozostały krem i przykryj ciastem piernikowym.

Na wierzch możesz położyć ulubioną polewę czekoladową. Siostra Anastazja przygotowałaby ją starym domowym sposobem – z masła, cukru, śmietanki i kakao. Równie dobrze możesz roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać ją z odrobiną kremówki. Po wierzchu posyp ciasto pokruszonymi orzeszkami lub płatkami migdałów.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości