To jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych sałatek. Zrobisz ją w 15 minut

Kiedy zobaczysz recepturę tej sałatki, możesz się trochę zdziwić. Spróbuj jednak przestawić myślenie na pełną kreatywność i zaufaj nam, kiedy piszemy, że taka sałatka brokułowa to po prostu kulinarny strzał w dziesiątkę. Składniki są nieoczywiste, owszem, ale efekt — przekracza najśmielsze oczekiwania.

Sałatka z brokuła. Zdrowie i smak w jednymSałatka z brokuła. Zdrowie i smak w jednym
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

Jesteśmy wielkimi fanami wszelakich sałatek i surówek. Osobiście uważamy nawet, że traktowanie tych kompozycji jedynie jako "dodatek do kotleta" to wielki afront i ignorancja. Być może jednak takie podejście wynika właśnie z niewiedzy. Niewiedzy o tym, że sałatka również może być kulinarnym dziełem sztuki. A ta, którą za moment zobaczysz, idealnie wpisuje się w ten rodzaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy, prosty i smaczny pomysł na makaronową ucztę

Motywem przewodnim naszej dzisiejszej bohaterki — którą jest sałatka brokułowa — jest nietypowe połączenie składników i zdrowie przez wielkie "Z". Występuje tu i brokuł, i ser feta. I słonecznik, i jajka. Wszystko zmieszane w pysznym, wyrazistym sosie majonezowym. Taki mix to uczucie sytości, smaku i oczywiście zdrowia. Za to ostatnie odpowiedzialny jest brokuł, który dzięki swoim substancjom odżywczym (przede wszystkim sulforafanowi), witaminom i minerałom wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a nawet... przeciwnowotworowe!

Według nas poniższa sałatka brokułowa jest tak dobra, że bez problemu można ją zajadać samą. Z tej racji dobrze radzimy: przygotuj jej więcej, bo na wieczorny seans filmowy będzie jak znalazł. Oto przepis. Powodzenia!

Oryginalna i zdrowa sałatka brokułowa

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 brokuł,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 200 g sera feta,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz.
Sałatka brokułowa to duża zawartość witamin i minerałów
Sałatka brokułowa to duża zawartość witamin i minerałów © Canva | Alexpro9500

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Słonecznik upraż na suchej patelni. Ser feta pokrój. Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj (najlepiej na parze). Powinno to zająć zaledwie kilka minut. Pamiętaj, że najlepszy brokuł powinien być lekko twardy. Ostudzone różyczki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Jogurt wymieszaj z majonezem. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"