To jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych sałatek. Zrobisz ją w 15 minut
Kiedy zobaczysz recepturę tej sałatki, możesz się trochę zdziwić. Spróbuj jednak przestawić myślenie na pełną kreatywność i zaufaj nam, kiedy piszemy, że taka sałatka brokułowa to po prostu kulinarny strzał w dziesiątkę. Składniki są nieoczywiste, owszem, ale efekt — przekracza najśmielsze oczekiwania.
09.01.2024 | aktual.: 18.03.2024 13:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesteśmy wielkimi fanami wszelakich sałatek i surówek. Osobiście uważamy nawet, że traktowanie tych kompozycji jedynie jako "dodatek do kotleta" to wielki afront i ignorancja. Być może jednak takie podejście wynika właśnie z niewiedzy. Niewiedzy o tym, że sałatka również może być kulinarnym dziełem sztuki. A ta, którą za moment zobaczysz, idealnie wpisuje się w ten rodzaj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Motywem przewodnim naszej dzisiejszej bohaterki — którą jest sałatka brokułowa — jest nietypowe połączenie składników i zdrowie przez wielkie "Z". Występuje tu i brokuł, i ser feta. I słonecznik, i jajka. Wszystko zmieszane w pysznym, wyrazistym sosie majonezowym. Taki mix to uczucie sytości, smaku i oczywiście zdrowia. Za to ostatnie odpowiedzialny jest brokuł, który dzięki swoim substancjom odżywczym (przede wszystkim sulforafanowi), witaminom i minerałom wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a nawet... przeciwnowotworowe!
Według nas poniższa sałatka brokułowa jest tak dobra, że bez problemu można ją zajadać samą. Z tej racji dobrze radzimy: przygotuj jej więcej, bo na wieczorny seans filmowy będzie jak znalazł. Oto przepis. Powodzenia!
Oryginalna i zdrowa sałatka brokułowa
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 brokuł,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 200 g sera feta,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Słonecznik upraż na suchej patelni. Ser feta pokrój. Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj (najlepiej na parze). Powinno to zająć zaledwie kilka minut. Pamiętaj, że najlepszy brokuł powinien być lekko twardy. Ostudzone różyczki pokrój na mniejsze kawałki.
- Jogurt wymieszaj z majonezem. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Smacznego!