To jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych sałatek. Zrobisz ją w 15 minut

Kiedy zobaczysz recepturę tej sałatki, możesz się trochę zdziwić. Spróbuj jednak przestawić myślenie na pełną kreatywność i zaufaj nam, kiedy piszemy, że taka sałatka brokułowa to po prostu kulinarny strzał w dziesiątkę. Składniki są nieoczywiste, owszem, ale efekt — przekracza najśmielsze oczekiwania.

Sałatka z brokuła. Zdrowie i smak w jednymSałatka z brokuła. Zdrowie i smak w jednym
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

Jesteśmy wielkimi fanami wszelakich sałatek i surówek. Osobiście uważamy nawet, że traktowanie tych kompozycji jedynie jako "dodatek do kotleta" to wielki afront i ignorancja. Być może jednak takie podejście wynika właśnie z niewiedzy. Niewiedzy o tym, że sałatka również może być kulinarnym dziełem sztuki. A ta, którą za moment zobaczysz, idealnie wpisuje się w ten rodzaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy, prosty i smaczny pomysł na makaronową ucztę

Motywem przewodnim naszej dzisiejszej bohaterki — którą jest sałatka brokułowa — jest nietypowe połączenie składników i zdrowie przez wielkie "Z". Występuje tu i brokuł, i ser feta. I słonecznik, i jajka. Wszystko zmieszane w pysznym, wyrazistym sosie majonezowym. Taki mix to uczucie sytości, smaku i oczywiście zdrowia. Za to ostatnie odpowiedzialny jest brokuł, który dzięki swoim substancjom odżywczym (przede wszystkim sulforafanowi), witaminom i minerałom wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a nawet... przeciwnowotworowe!

Według nas poniższa sałatka brokułowa jest tak dobra, że bez problemu można ją zajadać samą. Z tej racji dobrze radzimy: przygotuj jej więcej, bo na wieczorny seans filmowy będzie jak znalazł. Oto przepis. Powodzenia!

Oryginalna i zdrowa sałatka brokułowa

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 brokuł,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 200 g sera feta,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz.
Sałatka brokułowa to duża zawartość witamin i minerałów
Sałatka brokułowa to duża zawartość witamin i minerałów © Canva | Alexpro9500

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Słonecznik upraż na suchej patelni. Ser feta pokrój. Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj (najlepiej na parze). Powinno to zająć zaledwie kilka minut. Pamiętaj, że najlepszy brokuł powinien być lekko twardy. Ostudzone różyczki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Jogurt wymieszaj z majonezem. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯