To najgorszy tłuszcz do smażenia jajek. Psuje cały smak

Jajecznica to jedno z najchętniej wybieranych śniadań. Zanim jajka wylądują na patelni, rozgrzać się musi na niej tłuszcz. Wybór odpowiedniego nie jest tak oczywisty, jak mogłoby się wydawać.

Najgorszy tłuszcz do jajecznicyNajgorszy tłuszcz do jajecznicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jajecznica na maśle to absolutny klasyk. Do tego często dodaje się szynkę lub boczek, cebulkę i pomidory. Okazuje się jednak, że samo masło nie jest najlepszym możliwym dodatkiem do jajecznicy. Warto sięgnąć po inne, zdrowsze tłuszcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Zrezygnuj z masła

Patrząc na ceny masła w sklepach informacja, że nie jest ono najlepszym tłuszczem do smażenia jajecznicy, przyjąć można ze spokojem. Nie chodzi tutaj o kalorie czy smak (któremu nie można nic zarzucić), a o temperaturę dymienia.

Smażenie jajecznicy
Smażenie jajecznicy © Adobe Stock

Punkt dymienia to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozkładać, wydzielając nieprzyjemny zapach i szkodliwe substancje. W przypadku masła punkt ten jest stosunkowo niski i wynosi około 150 stopni Celsjusza, podczas gdy zalecana temperatura smażenia to 180 stopni Celsjusza. Oznacza to, że podczas smażenia jajecznicy, zwłaszcza na większym ogniu, masło może się łatwo przypalić. Smak spalonego masła nie należy do najprzyjemniejszych, a jeśli dodamy do tego fakt, że uwalniają się wtedy szkodliwe związki chemiczne, odechce nam się jajecznicy na masełku.

Na czym smażyć jajecznicę?

Alternatywą dla zwykłego masła jest masło klarowane. Klarowanie usuwa z masła wodę i białka mleczne. Dzięki temu temperatura dymienia rośnie do ok. 200-205 stopni Celsjusza. Takie masło nie przypala się i nie uwalniają się szkodliwe związki. Na dodatek masło klarowane ma neutralny smak, dzięki czemu nie przytłumi smaku jajek.

Masło klarowane to dobry tłuszcz do smażenia
Masło klarowane to dobry tłuszcz do smażenia © Adobe Stock

Zamiast masła warto sięgnąć również po oliwę z oliwek. Jej punkt dymienia to 210 stopni Celsjusza, a ona sama jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na zdrowie serca. Równie dobrze sprawdzi się także olej rzepakowy. To roślinne alternatywy, które poprawią właściwości zdrowotne jajecznicy.

Osoby, które w ogóle chcą zrezygnować z dodatku tłuszczu, mogą przygotować jajecznicę na parze. Na garnek z wrzącą wodą postaw metalową miskę, w której umieścisz roztrzepane jajka i gotuj na parze przez około 10-15 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj o mieszaniu, by proces przebiegał równomiernie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"