To najgorszy tłuszcz do smażenia jajek. Psuje cały smak

Jajecznica to jedno z najchętniej wybieranych śniadań. Zanim jajka wylądują na patelni, rozgrzać się musi na niej tłuszcz. Wybór odpowiedniego nie jest tak oczywisty, jak mogłoby się wydawać.

Najgorszy tłuszcz do jajecznicyNajgorszy tłuszcz do jajecznicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jajecznica na maśle to absolutny klasyk. Do tego często dodaje się szynkę lub boczek, cebulkę i pomidory. Okazuje się jednak, że samo masło nie jest najlepszym możliwym dodatkiem do jajecznicy. Warto sięgnąć po inne, zdrowsze tłuszcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Zrezygnuj z masła

Patrząc na ceny masła w sklepach informacja, że nie jest ono najlepszym tłuszczem do smażenia jajecznicy, przyjąć można ze spokojem. Nie chodzi tutaj o kalorie czy smak (któremu nie można nic zarzucić), a o temperaturę dymienia.

Smażenie jajecznicy
Smażenie jajecznicy © Adobe Stock

Punkt dymienia to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozkładać, wydzielając nieprzyjemny zapach i szkodliwe substancje. W przypadku masła punkt ten jest stosunkowo niski i wynosi około 150 stopni Celsjusza, podczas gdy zalecana temperatura smażenia to 180 stopni Celsjusza. Oznacza to, że podczas smażenia jajecznicy, zwłaszcza na większym ogniu, masło może się łatwo przypalić. Smak spalonego masła nie należy do najprzyjemniejszych, a jeśli dodamy do tego fakt, że uwalniają się wtedy szkodliwe związki chemiczne, odechce nam się jajecznicy na masełku.

Na czym smażyć jajecznicę?

Alternatywą dla zwykłego masła jest masło klarowane. Klarowanie usuwa z masła wodę i białka mleczne. Dzięki temu temperatura dymienia rośnie do ok. 200-205 stopni Celsjusza. Takie masło nie przypala się i nie uwalniają się szkodliwe związki. Na dodatek masło klarowane ma neutralny smak, dzięki czemu nie przytłumi smaku jajek.

Masło klarowane to dobry tłuszcz do smażenia
Masło klarowane to dobry tłuszcz do smażenia © Adobe Stock

Zamiast masła warto sięgnąć również po oliwę z oliwek. Jej punkt dymienia to 210 stopni Celsjusza, a ona sama jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na zdrowie serca. Równie dobrze sprawdzi się także olej rzepakowy. To roślinne alternatywy, które poprawią właściwości zdrowotne jajecznicy.

Osoby, które w ogóle chcą zrezygnować z dodatku tłuszczu, mogą przygotować jajecznicę na parze. Na garnek z wrzącą wodą postaw metalową miskę, w której umieścisz roztrzepane jajka i gotuj na parze przez około 10-15 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj o mieszaniu, by proces przebiegał równomiernie.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇