To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
Co roku, na kilka minut przed momentem dzielenia się opłatkiem, zawsze powraca ten problem. Chcielibyśmy, aby dom pachniał pomarańczami i przyprawami korzennymi, a tymczasem z kuchni dochodzi nieprzyjemny zapach smażonej ryby. Sprawdziłam, co może pomóc.
Jest wiele różnych sposobów na to, aby nie doprowadzić do niezręcznej sytuacji, podczas której wigilijnych gości witają mało atrakcyjne aromaty smażenia. Możesz przygotować rybę w piekarniku albo zrobić gulasz z duszonego karpia. Jednak nie ma co się rozwodzić nad alternatywami dla smażonego karpia, bo i tak dzwonka z patelni pojawią się 24 grudnia w większości polskich domów. Skupmy się na tym, co jest w stanie szybko zneutralizować nieprzyjemny zapach.
Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu
Dlaczego smażona ryba tak pachnie?
Podczas smażenia ryby zachodzą intensywne przemiany chemiczne. Pod wpływem wysokiej temperatury białka i tłuszcze ulegają częściowemu rozkładowi, tworząc lotne związki zapachowe, takie jak aldehydy, ketony i aminy. Szczególną rolę odgrywa tu trimetyloamina. Co prawda w świeżych rybach, zwłaszcza morskich, występuje głównie jej bezwonny prekursor – tlenek trimetyloaminy, ale wysoka temperatura i procesy rozkładu sprawiają, że związek ten przekształca się w trimetyloaminę o bardzo intensywnym, charakterystycznie "rybim" zapachu. Dodatkowo tłuszcze, bogate w wielonienasycone kwasy, łatwo ulegają utlenianiu, co wzmacnia aromat unoszący się w kuchni.
W ten sposób usuniesz z kuchni rybi zapaszek
Chociaż w internecie nie brakuje porad o neutralizowaniu zapachu ryby octem czy cytryną, warto wiedzieć, że większość z nich działa głównie w sposób maskujący, nie usuwając związków, które odpowiadają za charakterystyczny aromat. Jedną z popularnych metod jest postawienie przy patelni miseczki z octem. To częściowo może zadziałać, ale musisz się przygotować na to, że w kuchni po prostu zmieszają się dwa zapachy, ponieważ aromat octu nie jest w stanie poochłonąć zapachu ryby. Dlatego osobiście zamiast octu, wolę wysypać na spodek świeżo zmieloną kawę lub zapalić świeczkę o neutralnym zapachu, co zamaskuje woń ryby w o wiele przyjemniejszy sposób.
Najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się zapachu smażonej ryby jest szybkie usunięcie go z powietrza, zanim zdąży osiąść na zasłonach czy świątecznym obrusie. Kluczem do sukcesu jest dobra wentylacja. W trakcie smażenia włącz okap na najwyższy bieg lub uchyl okno, by para znad patelni była odprowadzana na bieżąco. Im krócej zapach ryby krąży w pomieszczeniu, tym mniejsze ryzyko, że zostanie z nami na resztę wieczoru.
Szybka zmiana aromatu po smażeniu ryby
Zamiast eksperymentować z octem, lepiej skupić się na szybkim przywróceniu świątecznych aromatów od razu po usmażeniu tradycyjnych dzwonków. Patelnię wytrzyj papierowym ręcznikiem i wstaw do zmywarki razem z innymi przyborami kuchennymi, które były używane podczas smażenia. Do przetarcia blatów możesz użyć wyżej wspomnianego octu – pomoże szybciej pozbyć się tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem jest również zagotowanie wody z dodatkiem intensywnie pachnących składników, takich jak goździki, cynamon czy plasterki cytryny. Ich aromat wprowadzi do wnętrza przyjemne, świąteczne nuty, a w połączeniu z przewietrzeniem mieszkania to właśnie ta metoda daje najszybszy i najbardziej odczuwalny efekt.