To najprostszy deser na lato. W kilka minut przenosi na rajską wyspę

Czasami nie potrzeba wiele wysiłku i godzin spędzonych nad piekarnikiem, aby wyczarować pyszny deser. W tym przypadku wystarczy sięgnąć jedynie po słodkiego ananasa z puszki, brązowy cukier oraz lody, by zachwycić swoich gości.

Ananasowe krążki z lodamiAnanasowe krążki z lodami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Ananas kojarzy się z rajską wyspą i wakacjami. Warto sięgać po niego również wtedy, gdy nie wybieramy się na urlop. W tym deserze świetnie gra pierwszoplanową rolę. Dzięki pieczeniu go w cukrze trzcinowym, pięknie się karmelizuje i rozpływa w ustach. Zwieńczeniem dzieła są lody, dodające lekkości i świeżości.

Ananasowe krążki z lodami - przepis na prosty deser

Trzy składniki, prosta dekoracja i smaczny deser gotowy. Więcej nie trzeba, by zachwycić gości, w szczególności tych, którzy wpadają bez zapowiedzi. Wystarczy otworzyć wtedy puszkę z ananasem, wyciągnąć cukier i rozgrzać gofrownicę.

Cukier trzcinowy sprawia, że ananas cudownie się karmelizuje. Do tego gałka ulubionych lodów waniliowych lub śmietankowych i można rozkoszować się pysznym deserem.

Składniki:

  • 1 puszka ananasa,
  • 200 g cukru trzcinowego, 
  • 1 gałka lodów waniliowych lub śmietankowych,
  • sos czekoladowy do polania,
  • listek mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ananas odsączam z zalewy. Do głębokiej miski przesypuję cukier trzcinowy i obtaczam w nim dokładnie krążki ananasa. Robię to tak, aby słodka posypka dobrze otuliła owoc.

Ananas w cukrze
Ananas w cukrze © Pyszności

Krok 2. Ananas w cukrze wrzucam do rozgrzanej gofrownicy i podpiekam przez ok. 5 minut, aż cukier się skarmelizuje.

Krok 3. Skarmelizowany ananas przekładam na talerz. Dodaję gałkę lodów waniliowych i polewam sosem czekoladowym lub roztopioną czekoladą. Dekoruję listkiem świeżej mięty i gotowe. Smacznego!

Ananasowe krążki
Ananasowe krążki © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm