To najprostszy deser na lato. W kilka minut przenosi na rajską wyspę
Czasami nie potrzeba wiele wysiłku i godzin spędzonych nad piekarnikiem, aby wyczarować pyszny deser. W tym przypadku wystarczy sięgnąć jedynie po słodkiego ananasa z puszki, brązowy cukier oraz lody, by zachwycić swoich gości.
21.07.2024 12:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ananas kojarzy się z rajską wyspą i wakacjami. Warto sięgać po niego również wtedy, gdy nie wybieramy się na urlop. W tym deserze świetnie gra pierwszoplanową rolę. Dzięki pieczeniu go w cukrze trzcinowym, pięknie się karmelizuje i rozpływa w ustach. Zwieńczeniem dzieła są lody, dodające lekkości i świeżości.
Ananasowe krążki z lodami - przepis na prosty deser
Trzy składniki, prosta dekoracja i smaczny deser gotowy. Więcej nie trzeba, by zachwycić gości, w szczególności tych, którzy wpadają bez zapowiedzi. Wystarczy otworzyć wtedy puszkę z ananasem, wyciągnąć cukier i rozgrzać gofrownicę.
Cukier trzcinowy sprawia, że ananas cudownie się karmelizuje. Do tego gałka ulubionych lodów waniliowych lub śmietankowych i można rozkoszować się pysznym deserem.
Składniki:
- 1 puszka ananasa,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 1 gałka lodów waniliowych lub śmietankowych,
- sos czekoladowy do polania,
- listek mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ananas odsączam z zalewy. Do głębokiej miski przesypuję cukier trzcinowy i obtaczam w nim dokładnie krążki ananasa. Robię to tak, aby słodka posypka dobrze otuliła owoc.
Krok 2. Ananas w cukrze wrzucam do rozgrzanej gofrownicy i podpiekam przez ok. 5 minut, aż cukier się skarmelizuje.
Krok 3. Skarmelizowany ananas przekładam na talerz. Dodaję gałkę lodów waniliowych i polewam sosem czekoladowym lub roztopioną czekoladą. Dekoruję listkiem świeżej mięty i gotowe. Smacznego!