To najprostszy deser na lato. W kilka minut przenosi na rajską wyspę

Czasami nie potrzeba wiele wysiłku i godzin spędzonych nad piekarnikiem, aby wyczarować pyszny deser. W tym przypadku wystarczy sięgnąć jedynie po słodkiego ananasa z puszki, brązowy cukier oraz lody, by zachwycić swoich gości.

Ananasowe krążki z lodamiAnanasowe krążki z lodami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Ananas kojarzy się z rajską wyspą i wakacjami. Warto sięgać po niego również wtedy, gdy nie wybieramy się na urlop. W tym deserze świetnie gra pierwszoplanową rolę. Dzięki pieczeniu go w cukrze trzcinowym, pięknie się karmelizuje i rozpływa w ustach. Zwieńczeniem dzieła są lody, dodające lekkości i świeżości.

Ananasowe krążki z lodami - przepis na prosty deser

Trzy składniki, prosta dekoracja i smaczny deser gotowy. Więcej nie trzeba, by zachwycić gości, w szczególności tych, którzy wpadają bez zapowiedzi. Wystarczy otworzyć wtedy puszkę z ananasem, wyciągnąć cukier i rozgrzać gofrownicę.

Cukier trzcinowy sprawia, że ananas cudownie się karmelizuje. Do tego gałka ulubionych lodów waniliowych lub śmietankowych i można rozkoszować się pysznym deserem.

Składniki:

  • 1 puszka ananasa,
  • 200 g cukru trzcinowego, 
  • 1 gałka lodów waniliowych lub śmietankowych,
  • sos czekoladowy do polania,
  • listek mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ananas odsączam z zalewy. Do głębokiej miski przesypuję cukier trzcinowy i obtaczam w nim dokładnie krążki ananasa. Robię to tak, aby słodka posypka dobrze otuliła owoc.

Ananas w cukrze
Ananas w cukrze © Pyszności

Krok 2. Ananas w cukrze wrzucam do rozgrzanej gofrownicy i podpiekam przez ok. 5 minut, aż cukier się skarmelizuje.

Krok 3. Skarmelizowany ananas przekładam na talerz. Dodaję gałkę lodów waniliowych i polewam sosem czekoladowym lub roztopioną czekoladą. Dekoruję listkiem świeżej mięty i gotowe. Smacznego!

Ananasowe krążki
Ananasowe krążki © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯