To najzdrowszy dżem na świecie. Zrobisz go z 4 prostych składników

Ten dżem od lat zachwyca smakiem mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej, a teraz zdobywa popularność także w Europie. Kremowy przysmak ma wyjątkowy aromat, bogate wartości odżywcze i może być świetnym uzupełnieniem codziennego menu.

Dżem kaya jest zdrowszy niż inneDżem kaya jest zdrowszy niż inne
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Dżem kaya to słodka, aksamitna pasta, którą w Malezji, Singapurze i Indonezji jada się najczęściej na śniadanie. Choć brzmi egzotycznie, jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a wszystkie składniki można kupić w polskich sklepach.

Ten kokosowy przysmak jest nie tylko pyszny, ale też odżywczy, bo zawiera witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze wspierające pracę całego organizmu. W połączeniu z odpowiednią dietą może wspomóc metabolizm i poprawić kondycję skóry. Warto poznać jego właściwości i przekonać się, że dżem kaya to coś więcej niż słodki dodatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspertka z Koła Gospodyń Wiejskich radzi, jak zrobić idealny sernik

Czym jest dżem kaya?

Dżem kaya, znany też jako kaya jam, to tradycyjne azjatyckie smarowidło powstające z mleka kokosowego, jajek, cukru i odrobiny soli. Gotuje się go powoli na parze, co nadaje mu gładką, kremową konsystencję i głęboki aromat. W Azji podawany jest najczęściej z ciepłymi tostami, ale świetnie pasuje też do naleśników czy gofrów.

Jakie właściwości ma dżem kaya?

Mleko kokosowe, będące bazą dżemu, dostarcza wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą wspierać metabolizm, działać przeciwbakteryjnie i wzmacniać odporność. Jajka dodają pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i z grupy B, w tym B12, kluczowej dla układu nerwowego.

Naturalne cukry w umiarkowanej ilości dostarczają energii, a zawarte w mleku kokosowym antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia. Spożywany w rozsądnych porcjach dżem kaya może być elementem zbilansowanej diety, a dzięki sycącej strukturze zapobiega podjadaniu między posiłkami.

Jak zrobić dżem kaya?

Składniki:

  • 1/4 szkl. mleczka kokosowego,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wbij jajko, wsyp cukier i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj do momentu, w którym masa stanie się jednolita.
  2. Wlej po chwili mleko kokosowe i połącz wszystkie składniki ze sobą.
  3. W rondelku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień. Nad wrzącą wodą ustaw naczynie z masą na dżem kaya.
  4. Gotuj składniki na minimalnym ogniu przez godzinę i co jakiś czas mieszaj. W razie potrzeby uzupełnij wodę w rondelku.
  5. Gotowy dżem przełóż do słoiczka, ostudź i przechowuj w lodówce.

Dżem kaya będzie świetnym dodatkiem do gofrów i naleśników, ale możesz też po prostu posmarować nim chleb. Jest tak smaczny, że nie powstrzymasz się przed wyjadaniem go łyżeczką ze słoika.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥