To najzdrowszy dżem na świecie. Zrobisz go z 4 prostych składników
Ten dżem od lat zachwyca smakiem mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej, a teraz zdobywa popularność także w Europie. Kremowy przysmak ma wyjątkowy aromat, bogate wartości odżywcze i może być świetnym uzupełnieniem codziennego menu.
Dżem kaya to słodka, aksamitna pasta, którą w Malezji, Singapurze i Indonezji jada się najczęściej na śniadanie. Choć brzmi egzotycznie, jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a wszystkie składniki można kupić w polskich sklepach.
Ten kokosowy przysmak jest nie tylko pyszny, ale też odżywczy, bo zawiera witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze wspierające pracę całego organizmu. W połączeniu z odpowiednią dietą może wspomóc metabolizm i poprawić kondycję skóry. Warto poznać jego właściwości i przekonać się, że dżem kaya to coś więcej niż słodki dodatek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspertka z Koła Gospodyń Wiejskich radzi, jak zrobić idealny sernik
Czym jest dżem kaya?
Dżem kaya, znany też jako kaya jam, to tradycyjne azjatyckie smarowidło powstające z mleka kokosowego, jajek, cukru i odrobiny soli. Gotuje się go powoli na parze, co nadaje mu gładką, kremową konsystencję i głęboki aromat. W Azji podawany jest najczęściej z ciepłymi tostami, ale świetnie pasuje też do naleśników czy gofrów.
Jakie właściwości ma dżem kaya?
Mleko kokosowe, będące bazą dżemu, dostarcza wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą wspierać metabolizm, działać przeciwbakteryjnie i wzmacniać odporność. Jajka dodają pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i z grupy B, w tym B12, kluczowej dla układu nerwowego.
Naturalne cukry w umiarkowanej ilości dostarczają energii, a zawarte w mleku kokosowym antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia. Spożywany w rozsądnych porcjach dżem kaya może być elementem zbilansowanej diety, a dzięki sycącej strukturze zapobiega podjadaniu między posiłkami.
Jak zrobić dżem kaya?
Składniki:
- 1/4 szkl. mleczka kokosowego,
- 50 g cukru,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wbij jajko, wsyp cukier i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj do momentu, w którym masa stanie się jednolita.
- Wlej po chwili mleko kokosowe i połącz wszystkie składniki ze sobą.
- W rondelku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień. Nad wrzącą wodą ustaw naczynie z masą na dżem kaya.
- Gotuj składniki na minimalnym ogniu przez godzinę i co jakiś czas mieszaj. W razie potrzeby uzupełnij wodę w rondelku.
- Gotowy dżem przełóż do słoiczka, ostudź i przechowuj w lodówce.
Dżem kaya będzie świetnym dodatkiem do gofrów i naleśników, ale możesz też po prostu posmarować nim chleb. Jest tak smaczny, że nie powstrzymasz się przed wyjadaniem go łyżeczką ze słoika.