To prawdziwy napój mocy. Jak nic reguluje ciśnienie i wzmacnia odporność

Powinien pojawić się w twojej kuchni jak najszybciej. Poznaj ciekawy przepis i dowiedz się, na jakie efekty możesz liczyć, jeśli będziesz go regularnie pić. Ten zakwas to prawdziwy napój mocy.

Na bazie buraka można zrobić coś zdrowego i smacznego zarazemNa bazie buraka można zrobić coś zdrowego i smacznego zarazem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hubert Piątkowski
Marzena Pęcak

Wiele osób w kuchni kieruje się głównie zasadą, żeby było smacznie. I oczywiście nie ma w tym nic złego, ale warto rozbudować tę myśl i dodać do niej jeszcze jedną, bardzo ważną informację. Co powiesz na sformułowanie — żeby było smacznie i zdrowo? Brzmi nieźle prawda?

I taki będzie właśnie dzisiejszy przepis. Nie dość, że zrobisz go w mgnieniu oka, to jeszcze będzie obłędny w smakumega zdrowy. Ale to nadal nie koniec dobrych wiadomości. Bo genialny patent, który zaraz poznasz, będziesz mógł wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Dlaczego zakwas z buraka? Poznaj najważniejsze właściwości

Doskonale zdaję sobie sprawę, że słysząc hasło zakwas, to na myśl od razu przychodzi żurek lub przepis na domowy chleb. A to przecież nie wszystko. Świetnym przepisem jest również zakwas z buraka. Ma wiele cennych wartości odżywczych i jednocześnie możesz zrobić z niego nie tylko wigilijne danie, ale i zupę na co dzień. Co więcej, po rozcieńczeniu z wodą, możesz go po prostu pić. Twoje zdrowie na pewno na tym skorzysta!

Czy wiesz, że niepozorny burak czerwony to źródło witaminy A, CK. Co więcej, warzywo to ma w sobie sporą dawkę żelaza, wapnia, magnezu, cynku oraz potasu. Warto dodać, że znajdziesz tu również błonnik, który ma ogromny wpływ na układ pokarmowy. Jakie korzyści niesie jeszcze spożywanie czerwonego buraka? Otóż warzywo to skutecznie obniża ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na odporność, a także zapobiega występowaniu anemii.

Jak zrobić zakwas z buraka?

Jak ze wszystkim, również z piciem zakwasu z buraka należy zachować umiar. Najlepiej skonsultować odpowiednią dawkę ze swoim lekarzem, który zna najlepiej stan naszego zdrowia. 

Składniki:

  • 600 g buraków,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 7 ziaren pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania buraków. W tym celu dokładnie je umyj i obierz.
  2. Następnie pokrój warzywa w plastry. Pamiętaj, aby przy pracy z burakami wykorzystać gumowe rękawiczki. Dlaczego? Otóż warzywo szybko i mocno farbuje skórę, a tego raczej chcesz uniknąć. 
  3. W międzyczasie zagotuj wodę i wymieszaj ją z solą.
  4. Na blacie kuchennym ustaw wyparzone słoiki, po czym zacznij układać w nich na przemian buraki, ząbki czosnku i przyprawy. 
  5. Na koniec zalej wszystko wodą z dodatkiem soli.  
  6. Tak przygotowany zakwas należy odstawić na kilka dni (minimum 5 dni) w ciemne, suche i chłodne miejsce. I to wszystko!

Koniecznie daj mi znać, czy znałeś przepis na zakwas z buraka wcześniej? Robiłeś go w swojej kuchni choć raz? Jeśli nie, mam nadzieję, że niebawem się to zmieni. Z niecierpliwością czekam też na twoją opinię, kiedy już go przyrządzisz i skosztujesz!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają