To prawdziwy napój mocy. Jak nic reguluje ciśnienie i wzmacnia odporność

Powinien pojawić się w twojej kuchni jak najszybciej. Poznaj ciekawy przepis i dowiedz się, na jakie efekty możesz liczyć, jeśli będziesz go regularnie pić. Ten zakwas to prawdziwy napój mocy.

To prawdziwy napój mocy. Jak nic reguluje ciśnienie i wzmacnia odpornośćNa bazie buraka można zrobić coś zdrowego i smacznego zarazem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hubert Piątkowski
SKOMENTUJ

Wiele osób w kuchni kieruje się głównie zasadą, żeby było smacznie. I oczywiście nie ma w tym nic złego, ale warto rozbudować tę myśl i dodać do niej jeszcze jedną, bardzo ważną informację. Co powiesz na sformułowanie — żeby było smacznie i zdrowo? Brzmi nieźle prawda?

I taki będzie właśnie dzisiejszy przepis. Nie dość, że zrobisz go w mgnieniu oka, to jeszcze będzie obłędny w smakumega zdrowy. Ale to nadal nie koniec dobrych wiadomości. Bo genialny patent, który zaraz poznasz, będziesz mógł wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Dlaczego zakwas z buraka? Poznaj najważniejsze właściwości

Doskonale zdaję sobie sprawę, że słysząc hasło zakwas, to na myśl od razu przychodzi żurek lub przepis na domowy chleb. A to przecież nie wszystko. Świetnym przepisem jest również zakwas z buraka. Ma wiele cennych wartości odżywczych i jednocześnie możesz zrobić z niego nie tylko wigilijne danie, ale i zupę na co dzień. Co więcej, po rozcieńczeniu z wodą, możesz go po prostu pić. Twoje zdrowie na pewno na tym skorzysta!

Czy wiesz, że niepozorny burak czerwony to źródło witaminy A, CK. Co więcej, warzywo to ma w sobie sporą dawkę żelaza, wapnia, magnezu, cynku oraz potasu. Warto dodać, że znajdziesz tu również błonnik, który ma ogromny wpływ na układ pokarmowy. Jakie korzyści niesie jeszcze spożywanie czerwonego buraka? Otóż warzywo to skutecznie obniża ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na odporność, a także zapobiega występowaniu anemii.

Jak zrobić zakwas z buraka?

Jak ze wszystkim, również z piciem zakwasu z buraka należy zachować umiar. Najlepiej skonsultować odpowiednią dawkę ze swoim lekarzem, który zna najlepiej stan naszego zdrowia. 

Składniki:

  • 600 g buraków,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 7 ziaren pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania buraków. W tym celu dokładnie je umyj i obierz.
  2. Następnie pokrój warzywa w plastry. Pamiętaj, aby przy pracy z burakami wykorzystać gumowe rękawiczki. Dlaczego? Otóż warzywo szybko i mocno farbuje skórę, a tego raczej chcesz uniknąć. 
  3. W międzyczasie zagotuj wodę i wymieszaj ją z solą.
  4. Na blacie kuchennym ustaw wyparzone słoiki, po czym zacznij układać w nich na przemian buraki, ząbki czosnku i przyprawy. 
  5. Na koniec zalej wszystko wodą z dodatkiem soli.  
  6. Tak przygotowany zakwas należy odstawić na kilka dni (minimum 5 dni) w ciemne, suche i chłodne miejsce. I to wszystko!

Koniecznie daj mi znać, czy znałeś przepis na zakwas z buraka wcześniej? Robiłeś go w swojej kuchni choć raz? Jeśli nie, mam nadzieję, że niebawem się to zmieni. Z niecierpliwością czekam też na twoją opinię, kiedy już go przyrządzisz i skosztujesz!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie