Tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Ma zabawną nazwę i cudowny smak

Z serii kulinarnych ciekawostek i klasycznych potraw kuchni wszelakich: oto gęsie pipki. Nietypowa nazwa, tradycja przez duże "T" i wspaniały pomysł na obiad, który pokochają wszyscy sympatycy gęsiny i podrobów. Zobacz przepis i daj znać, jak ci się podoba!

Gęsie pipki - tradycyjne żydowskie danie dla fanów podrobówGęsie pipki - tradycyjne żydowskie danie dla fanów podrobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Diaspora, czyli rozproszenie narodu żydowskiego po całym świecie, sprawiło, że wiele kuchni narodowych inspirowało się koszerną kuchnią Żydów. Wyciągano z niej to, co najlepsze i najbardziej trafiające w narodowe gusta. W przypadku Polski wpływ ten widzimy do dzisiaj — a przynajmniej powinniśmy to robić, zajadając się chałką, sałatką galicyjską czy karpiem po żydowsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Innym, nieco mniej już popularnym nad Wisłą daniem kuchni żydowskiej, są gęsie pipki. Czym jest ta zagadkowa potrawa? To po prostu duszone z warzywami gęsie żołądki lub — w innej formie — gęsie szyjki nadziewane wegetariańskim farszem. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na to danie, posługując się jednak żołądkami. W końcu niemało Polaków dalej lubi podroby. A jak to jest w twoim przypadku? Daj nam znać, a na ten moment przyjrzyj się przepisowi. Poradzi sobie z nim nawet amator!

Gęsie pipki

Składniki:

  • 700 g gęsich żołądków,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki śmietany 18 proc.,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • czosnek suszony,
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • listki laurowe,
  • sól, pieprz.
Gęsie pipki to danie z gęsich żołądków
Gęsie pipki to danie z gęsich żołądków © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Gęsie żołądki umieść w garnku i zalej zimną wodą. Dodaj kilka listków laurowych, ziele angielskie. Gotuj około 25 minut, a następnie odcedź żołądki, oczyść je ze skóry, błonek i ewentualnych chrząstek, a następnie pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Marchewkę i cebulę obierz (zobacz tutaj, jak oszczędzić sobie przy tym płaczu), pokrój w kostkę. Tę pierwszą dodaj do bulionu, a drugą zeszklij na patelni i również dorzuć do garnka.
  3. Wymieszaj mąkę pszenną ze śmietaną i bulionem. Zagotuj i dodaj żołądki. Trzymaj na ogniu jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Taka porcja powinna wystarczyć na 5 głodnych osób. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇