Tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Ma zabawną nazwę i cudowny smak

Gęsie pipki - tradycyjne żydowskie danie dla fanów podrobów
Gęsie pipki - tradycyjne żydowskie danie dla fanów podrobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.10.2023 15:25, aktual.: 28.10.2023 15:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z serii kulinarnych ciekawostek i klasycznych potraw kuchni wszelakich: oto gęsie pipki. Nietypowa nazwa, tradycja przez duże "T" i wspaniały pomysł na obiad, który pokochają wszyscy sympatycy gęsiny i podrobów. Zobacz przepis i daj znać, jak ci się podoba!

Diaspora, czyli rozproszenie narodu żydowskiego po całym świecie, sprawiło, że wiele kuchni narodowych inspirowało się koszerną kuchnią Żydów. Wyciągano z niej to, co najlepsze i najbardziej trafiające w narodowe gusta. W przypadku Polski wpływ ten widzimy do dzisiaj — a przynajmniej powinniśmy to robić, zajadając się chałką, sałatką galicyjską czy karpiem po żydowsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Innym, nieco mniej już popularnym nad Wisłą daniem kuchni żydowskiej, są gęsie pipki. Czym jest ta zagadkowa potrawa? To po prostu duszone z warzywami gęsie żołądki lub — w innej formie — gęsie szyjki nadziewane wegetariańskim farszem. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na to danie, posługując się jednak żołądkami. W końcu niemało Polaków dalej lubi podroby. A jak to jest w twoim przypadku? Daj nam znać, a na ten moment przyjrzyj się przepisowi. Poradzi sobie z nim nawet amator!

Gęsie pipki

Składniki:

  • 700 g gęsich żołądków,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki śmietany 18 proc.,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • czosnek suszony,
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • listki laurowe,
  • sól, pieprz.
Gęsie pipki to danie z gęsich żołądków
Gęsie pipki to danie z gęsich żołądków© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Gęsie żołądki umieść w garnku i zalej zimną wodą. Dodaj kilka listków laurowych, ziele angielskie. Gotuj około 25 minut, a następnie odcedź żołądki, oczyść je ze skóry, błonek i ewentualnych chrząstek, a następnie pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Marchewkę i cebulę obierz (zobacz tutaj, jak oszczędzić sobie przy tym płaczu), pokrój w kostkę. Tę pierwszą dodaj do bulionu, a drugą zeszklij na patelni i również dorzuć do garnka.
  3. Wymieszaj mąkę pszenną ze śmietaną i bulionem. Zagotuj i dodaj żołądki. Trzymaj na ogniu jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Taka porcja powinna wystarczyć na 5 głodnych osób. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
gęsinaobiad dla całej rodzinyprzepis