Tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Ma zabawną nazwę i cudowny smak

Z serii kulinarnych ciekawostek i klasycznych potraw kuchni wszelakich: oto gęsie pipki. Nietypowa nazwa, tradycja przez duże "T" i wspaniały pomysł na obiad, który pokochają wszyscy sympatycy gęsiny i podrobów. Zobacz przepis i daj znać, jak ci się podoba!

Gęsie pipki - tradycyjne żydowskie danie dla fanów podrobówGęsie pipki - tradycyjne żydowskie danie dla fanów podrobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Diaspora, czyli rozproszenie narodu żydowskiego po całym świecie, sprawiło, że wiele kuchni narodowych inspirowało się koszerną kuchnią Żydów. Wyciągano z niej to, co najlepsze i najbardziej trafiające w narodowe gusta. W przypadku Polski wpływ ten widzimy do dzisiaj — a przynajmniej powinniśmy to robić, zajadając się chałką, sałatką galicyjską czy karpiem po żydowsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Innym, nieco mniej już popularnym nad Wisłą daniem kuchni żydowskiej, są gęsie pipki. Czym jest ta zagadkowa potrawa? To po prostu duszone z warzywami gęsie żołądki lub — w innej formie — gęsie szyjki nadziewane wegetariańskim farszem. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na to danie, posługując się jednak żołądkami. W końcu niemało Polaków dalej lubi podroby. A jak to jest w twoim przypadku? Daj nam znać, a na ten moment przyjrzyj się przepisowi. Poradzi sobie z nim nawet amator!

Gęsie pipki

Składniki:

  • 700 g gęsich żołądków,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki śmietany 18 proc.,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • czosnek suszony,
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • listki laurowe,
  • sól, pieprz.
Gęsie pipki to danie z gęsich żołądków
Gęsie pipki to danie z gęsich żołądków © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Gęsie żołądki umieść w garnku i zalej zimną wodą. Dodaj kilka listków laurowych, ziele angielskie. Gotuj około 25 minut, a następnie odcedź żołądki, oczyść je ze skóry, błonek i ewentualnych chrząstek, a następnie pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Marchewkę i cebulę obierz (zobacz tutaj, jak oszczędzić sobie przy tym płaczu), pokrój w kostkę. Tę pierwszą dodaj do bulionu, a drugą zeszklij na patelni i również dorzuć do garnka.
  3. Wymieszaj mąkę pszenną ze śmietaną i bulionem. Zagotuj i dodaj żołądki. Trzymaj na ogniu jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Taka porcja powinna wystarczyć na 5 głodnych osób. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat