Tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Ma zabawną nazwę i cudowny smak

Z serii kulinarnych ciekawostek i klasycznych potraw kuchni wszelakich: oto gęsie pipki. Nietypowa nazwa, tradycja przez duże "T" i wspaniały pomysł na obiad, który pokochają wszyscy sympatycy gęsiny i podrobów. Zobacz przepis i daj znać, jak ci się podoba!

Gęsie pipki - tradycyjne żydowskie danie dla fanów podrobów
Gęsie pipki - tradycyjne żydowskie danie dla fanów podrobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Diaspora, czyli rozproszenie narodu żydowskiego po całym świecie, sprawiło, że wiele kuchni narodowych inspirowało się koszerną kuchnią Żydów. Wyciągano z niej to, co najlepsze i najbardziej trafiające w narodowe gusta. W przypadku Polski wpływ ten widzimy do dzisiaj — a przynajmniej powinniśmy to robić, zajadając się chałką, sałatką galicyjską czy karpiem po żydowsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Innym, nieco mniej już popularnym nad Wisłą daniem kuchni żydowskiej, są gęsie pipki. Czym jest ta zagadkowa potrawa? To po prostu duszone z warzywami gęsie żołądki lub — w innej formie — gęsie szyjki nadziewane wegetariańskim farszem. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na to danie, posługując się jednak żołądkami. W końcu niemało Polaków dalej lubi podroby. A jak to jest w twoim przypadku? Daj nam znać, a na ten moment przyjrzyj się przepisowi. Poradzi sobie z nim nawet amator!

Gęsie pipki

Składniki:

  • 700 g gęsich żołądków,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki śmietany 18 proc.,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • czosnek suszony,
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • listki laurowe,
  • sól, pieprz.
Gęsie pipki to danie z gęsich żołądków
Gęsie pipki to danie z gęsich żołądków© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Gęsie żołądki umieść w garnku i zalej zimną wodą. Dodaj kilka listków laurowych, ziele angielskie. Gotuj około 25 minut, a następnie odcedź żołądki, oczyść je ze skóry, błonek i ewentualnych chrząstek, a następnie pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Marchewkę i cebulę obierz (zobacz tutaj, jak oszczędzić sobie przy tym płaczu), pokrój w kostkę. Tę pierwszą dodaj do bulionu, a drugą zeszklij na patelni i również dorzuć do garnka.
  3. Wymieszaj mąkę pszenną ze śmietaną i bulionem. Zagotuj i dodaj żołądki. Trzymaj na ogniu jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Taka porcja powinna wystarczyć na 5 głodnych osób. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
gęsinaobiad dla całej rodzinyprzepis

Wybrane dla Ciebie