To ważna zasada przy robieniu sałatki jarzynowej. Inaczej wyjdzie mdła i niesmaczna
Niby taka prosta, a jednak łatwo sprawić, że nie smakuje tak, jak byśmy chcieli. Nie ma nic łatwiejszego i nic trudniejszego jednocześnie niż przygotowanie idealnej sałatki jarzynowej. Wie o tym każdy, kto choć raz walczył ze zbyt słodką, mdłą czy przeciwnie - zbyt intensywną sałatką. A wystarczy zapamiętać jedną złotą regułę.
03.12.2023 15:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zanim sięgniesz po nóż, by potraktować nim składniki do sałatki jarzynowej, upewnij się, że zabierasz się za jej przygotowanie tak, jak należy. Wystarczy jedno drobne uchybienie, a finalnie będziesz męczyć się ze zbyt mdłą lub po prostu niesmaczną kompozycją.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić sałatkę jarzynową? Tego błędu się wystrzegaj
Klucz tkwi w równowadze. To oczywiście nic odkrywczego, ale zdecydowanie łatwiej jest mówić o regułach niż ich przestrzegać. Często bowiem jest tak, że dorzucimy do sałatki jarzynowej więcej jabłka, bo szkoda zostawiać tych paru kawałeczków, czy mniej marchewki, bo za mało kupiliśmy. Do tego dorzucimy więcej groszku z puszki (no bo na dnie zostało, co z tym zrobić) i tym samym otrzymujemy za słodką, a nawet mdłą jarzynówkę. To oczywiście nie koniec świata, bo taką sałatkę jeszcze jakoś można uratować. Zawsze jednak lepiej zawczasu pamiętać o tym, by proporcje składników, zarówno tych podstawowych, jak i wyrazistych, były takie same.
Jak to odmierzyć? Najlepiej jest posłużyć się szklanką i w ten sposób przygotować taką samą objętość wszystkich składników: ziemniaków, groszku, jajek, jabłek, marchewki i ogórków. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy szklankę majonezu (lub szklankę sosu, jakiego zwykle używacie do sałatki jarzynowej). Co ważne, składniki naszej sałatki nie mogą pływać w majonezie, a powinny myć nim oblepione.
Co dodać do sałatki jarzynowej? Jakich składników się wystrzegać?
Absolutnie klasycznym zestawieniem, które w jarzynówce sprawdza się najlepiej, jest połączenie zaledwie kilku składników: uniwersalnych ziemniaków, słodkiej marchewki i jabłka, wyrazistych selera i pietruszki, a także kwaśnego ogórka kiszonego, słodkiego groszku konserwowego i jajek. Taka kompozycja należy do najsmaczniejszych, pod warunkiem że pamiętamy o proporcjach.
Wystrzegać się należy dodatku cebuli. Po pierwsze, surowa ma bardzo intensywny smak, który może zdominować naszą sałatkę. Doprowadza też do pojawienia się gorzkiego smaku i brzydkiego zapachu potrawy. Doświadczeni kucharze za bezpieczniejszą opcję uznają drobno posiekanego pora. Ponadto cebula może sprawić, że sałatka szybciej się zepsuje.