To ważna zasada przy robieniu sałatki jarzynowej. Inaczej wyjdzie mdła i niesmaczna

Niby taka prosta, a jednak łatwo sprawić, że nie smakuje tak, jak byśmy chcieli. Nie ma nic łatwiejszego i nic trudniejszego jednocześnie niż przygotowanie idealnej sałatki jarzynowej. Wie o tym każdy, kto choć raz walczył ze zbyt słodką, mdłą czy przeciwnie - zbyt intensywną sałatką. A wystarczy zapamiętać jedną złotą regułę.

Sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zanim sięgniesz po nóż, by potraktować nim składniki do sałatki jarzynowej, upewnij się, że zabierasz się za jej przygotowanie tak, jak należy. Wystarczy jedno drobne uchybienie, a finalnie będziesz męczyć się ze zbyt mdłą lub po prostu niesmaczną kompozycją.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę zapiekankę, wszyscy proszą o dokładkę. Taka jest dobra!

Jak zrobić sałatkę jarzynową? Tego błędu się wystrzegaj

Klucz tkwi w równowadze. To oczywiście nic odkrywczego, ale zdecydowanie łatwiej jest mówić o regułach niż ich przestrzegać. Często bowiem jest tak, że dorzucimy do sałatki jarzynowej więcej jabłka, bo szkoda zostawiać tych paru kawałeczków, czy mniej marchewki, bo za mało kupiliśmy. Do tego dorzucimy więcej groszku z puszki (no bo na dnie zostało, co z tym zrobić) i tym samym otrzymujemy za słodką, a nawet mdłą jarzynówkę. To oczywiście nie koniec świata, bo taką sałatkę jeszcze jakoś można uratować. Zawsze jednak lepiej zawczasu pamiętać o tym, by proporcje składników, zarówno tych podstawowych, jak i wyrazistych, były takie same.

Jak to odmierzyć? Najlepiej jest posłużyć się szklanką i w ten sposób przygotować taką samą objętość wszystkich składników: ziemniaków, groszku, jajek, jabłek, marchewki i ogórków. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy szklankę majonezu (lub szklankę sosu, jakiego zwykle używacie do sałatki jarzynowej). Co ważne, składniki naszej sałatki nie mogą pływać w majonezie, a powinny myć nim oblepione.

Co zrobić, żeby sałatka jarzynowa nie wyszła mdła?
Co zrobić, żeby sałatka jarzynowa nie wyszła mdła? © Pyszności

Co dodać do sałatki jarzynowej? Jakich składników się wystrzegać?

Absolutnie klasycznym zestawieniem, które w jarzynówce sprawdza się najlepiej, jest połączenie zaledwie kilku składników: uniwersalnych ziemniaków, słodkiej marchewki i jabłka, wyrazistych selera i pietruszki, a także kwaśnego ogórka kiszonego, słodkiego groszku konserwowego i jajek. Taka kompozycja należy do najsmaczniejszych, pod warunkiem że pamiętamy o proporcjach.

Wystrzegać się należy dodatku cebuli. Po pierwsze, surowa ma bardzo intensywny smak, który może zdominować naszą sałatkę. Doprowadza też do pojawienia się gorzkiego smaku i brzydkiego zapachu potrawy. Doświadczeni kucharze za bezpieczniejszą opcję uznają drobno posiekanego pora. Ponadto cebula może sprawić, że sałatka szybciej się zepsuje.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę