Tomasz Strzelczyk robi najlepsze. Do śledzi pod pierzynką dorzuca ekstra składnik
Śledzie Tomasza Strzelczyka bez problemu odnajdą się na świątecznym stole. Taka forma sałatki jest znana, ale w tym przypadku, nie obyło się bez małej rewolucji w recepturze. Ależ ona ma świetny wpływ na smak!
17.12.2024 | aktual.: 17.12.2024 17:38
Śledzie pod pierzynką. Śmiech wywołuje już sama nazwa tego dania. W klasycznym wydaniu są to drobno pokrojone filety śledziowe przykryte jabłkami i cebulą, a na nich warstwa śmietany, która tworzy pierzynkę. Jak do tego dania podszedł Tomasz Strzelczyk?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobił inaczej Tomasz Strzelczyk
Ekspert kulinarny przede wszystkim inaczej przygotowuje śledzie. Zamiast samej wody lub mleka, proponuje dodanie 2 łyżek octu do zimnej wody. Nie przesadza też z czasem, wystarczą tylko dwie godziny w lodówce. Ryby są już delikatne i gotowe do dalszej obróbki.
Tomasz Strzelczyk nie zrezygnował też z jabłek, ale postanowił je inaczej przygotować. Może inspiracją była dla niego szarlotka? W każdym razie przesmaża te owoce na patelni i doprawia je tak, że zyskują bardziej zadziorny smak. Proponuje dodać do nich majeranek, paprykę, pieprz i sól. Kolejna zmiana jest taka, że przygotowując śledzie z tego przepisu, nie liczcie na białą pierzynkę. Tomasz Strzelczyk do sosu nie stosuje nawet grama majonezu, za to sięga po koncentrat pomidorowy. Ekspert przekonuje, że tak przygotowanym daniem można zaskoczyć rodzinę przy stole. Lepiej od razu zrobić śledzie na zapas, bo bez dokładek się nie obejdzie.
Śledzie pod pierzynką Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych,
- 2 łyżki octu 10 proc.,
- 500 g twardych jabłek,
- 1- 2 cebule,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- papryka słodka, sól i pieprz do smaku,
- pół łyżki majeranku,
- 1 łyżka cukru,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe zalej zimną wodą z dodatkiem octu. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Cebule pokrój w cienkie piórka, podsmaż na odrobinie oleju.
- Dodaj pokrojone w plasterki jabłka i duś na małej mocy palnika aż zmiękną. Dopraw je do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem.
- Do miękkich jabłek dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj całość z odrobinę wody i duś, aż sos zgęstnieje.
- Wymoczone śledzie osusz, pokrój na kawałki.
- Na spodzie głębszego półmiska rozprowadź cienką warstwę sosu, na niej ułóż śledzie, a następnie znów sos. Powtarzaj warstwy, kończąc na sosie.
- Tak przygotowane śledzie schładzaj przez kilka godzin w lodówce.