W PRL‑u na każdej wigilii i imprezie świątecznej. Tę przystawkę kochali nasi dziadkowie
Dzisiaj na imprezach i spotkaniach świątecznych popularne są sałatki śledziowe. Jednak jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie mogły się one odbyć bez rolmopsów. Warto wrócić do tego sposobu na te pyszne ryby.
15.12.2024 | aktual.: 15.12.2024 16:09
Wigilijne rolmopsy często pamiętamy ze stołów świątecznych naszych dziadków. Nazwa "rolmops" pochodzi od niemieckiego słowa "rolle", co oznacza "zwój", a drugi człon, "mops", dodaje nieco humorystycznego wydźwięku. Wersje klasyczne bazują na filetach śledziowych, korniszonie i cebuli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Są zdrowe i pyszne
Rolmoposy, czyli marynowane zawinięte śledzie to zdrowa przekąska. Te ryby uznawane są za jedne z najzdrowszych, bo zawierają dużo potasu, fosforu, wapnia i cynku. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w ochronie przed miażdżycą i chorobami serca. Ważne są też ich walory smakowe. Są słodko-kwaśne, a spory wpływ na charakter tej przystawki mają także dodatki. Przepis na rolmopsy nie jest skomplikowany, jednak wymaga cierpliwości i staranności.
Pasuje do nich cebula i koperek
Głównym składnikiem rolmopsów są oczywiście najlepszej jakości śledzie. Powinny być tłuste, a ich mięso jasne. Podstawą marynaty jest zazwyczaj ocet. Śledzie marynowane w takiej zalewie muszą odczekać co najmniej dobę, aby nasyciły się aromatem przypraw. Tak przygotowane rolmopsy można serwować z dodatkiem cebuli i koperku, które idealnie do nich pasują.
Klasyczne rolmopsy
Składniki:
- 500 filetów śledziowych z solonej zalewy,
- 2 białe cebule,
- 2-3 marchewki,
- 150 g ogórków kiszonych,
- 60 ml octu,
- 180 ml wody,
- liście laurowe i ziele angielskie do smaku,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka oleju lnianego,
- 1 łyżka octu winnego,
- sól do smaku,
- świeży koperek do podania.
Sposób przygotowania:
- Śledzie włóż do zimnej wody i mocz je tak długo, jak tego potrzebują.
- Marchewki i ogórki kiszone pokrój w słupki, które będą około 3 cm dłuższe od szerokości płata śledziowego.
- Ocet wlej do garnka, dolej wodę, wrzuć 2-3 liście laurowe, 5-7 kulek ziela angielskiego i ziaren czarnego pieprzu, dosyp cukier. Zagotuj zalewę, następnie odstaw ją do przestudzenia.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dopraw ją solą, zalej olejem lnianym i octem winnym, wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut.
- Na każdym płacie fileta śledziowego włóż porcję marynowanej cebuli, marchewkę i ogórka. Zwijaj śledzie, a potem spinaj je wykałaczką.
- Na dnie słoika ułóż niewykorzystaną cebulę, następnie przełóż tam rolmopsy.
- Zalej je zalewą. Przechowuj je w lodówce. Najlepiej zjeść je w ciągu kilku dni.
- Podawaj posypane świeżym koperkiem lub oblane gęstą śmietaną doprawioną solą i pieprzem do smaku.