PrzepisBoże NarodzenieW PRL-u na każdej wigilii i imprezie świątecznej. Tę przystawkę kochali nasi dziadkowie

W PRL‑u na każdej wigilii i imprezie świątecznej. Tę przystawkę kochali nasi dziadkowie

Dzisiaj na imprezach i spotkaniach świątecznych popularne są sałatki śledziowe. Jednak jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie mogły się one odbyć bez rolmopsów. Warto wrócić do tego sposobu na te pyszne ryby.

Rolmopsy to pomysł na śledzie w stylu retro
Rolmopsy to pomysł na śledzie w stylu retro
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | David Pimborough

15.12.2024 | aktual.: 15.12.2024 16:09

Wigilijne rolmopsy często pamiętamy ze stołów świątecznych naszych dziadków. Nazwa "rolmops" pochodzi od niemieckiego słowa "rolle", co oznacza "zwój", a drugi człon, "mops", dodaje nieco humorystycznego wydźwięku. Wersje klasyczne bazują na filetach śledziowych, korniszonie i cebuli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są zdrowe i pyszne

Rolmoposy, czyli marynowane zawinięte śledzie to zdrowa przekąska. Te ryby uznawane są za jedne z najzdrowszych, bo zawierają dużo potasu, fosforu, wapnia i cynku. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w ochronie przed miażdżycą i chorobami serca. Ważne są też ich walory smakowe. Są słodko-kwaśne, a spory wpływ na charakter tej przystawki mają także dodatki. Przepis na rolmopsy nie jest skomplikowany, jednak wymaga cierpliwości i staranności.

Pasuje do nich cebula i koperek

Głównym składnikiem rolmopsów są oczywiście najlepszej jakości śledzie. Powinny być tłuste, a ich mięso jasne. Podstawą marynaty jest zazwyczaj ocet. Śledzie marynowane w takiej zalewie muszą odczekać co najmniej dobę, aby nasyciły się aromatem przypraw. Tak przygotowane rolmopsy można serwować z dodatkiem cebuli i koperku, które idealnie do nich pasują.

Klasyczne rolmopsy

Składniki:

  • 500 filetów śledziowych z solonej zalewy,
  • 2 białe cebule,
  • 2-3 marchewki,
  • 150 g ogórków kiszonych,
  • 60 ml octu,
  • 180 ml wody,
  • liście laurowe i ziele angielskie do smaku,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • sól do smaku,
  • świeży koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie włóż do zimnej wody i mocz je tak długo, jak tego potrzebują.
  2. Marchewki i ogórki kiszone pokrój w słupki, które będą około 3 cm dłuższe od szerokości płata śledziowego.
  3. Ocet wlej do garnka, dolej wodę, wrzuć 2-3 liście laurowe, 5-7 kulek ziela angielskiego i ziaren czarnego pieprzu, dosyp cukier. Zagotuj zalewę, następnie odstaw ją do przestudzenia.
  4. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dopraw ją solą, zalej olejem lnianym i octem winnym, wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut.
  5. Na każdym płacie fileta śledziowego włóż porcję marynowanej cebuli, marchewkę i ogórka. Zwijaj śledzie, a potem spinaj je wykałaczką.
  6. Na dnie słoika ułóż niewykorzystaną cebulę, następnie przełóż tam rolmopsy.
  7. Zalej je zalewą. Przechowuj je w lodówce. Najlepiej zjeść je w ciągu kilku dni.
  8. Podawaj posypane świeżym koperkiem lub oblane gęstą śmietaną doprawioną solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie