Takie faworki przygotowywały nasze babcie! Poznaj tradycyjny przepis na ten słodki przysmak
Chrupiące, najlepsze, idealne na karnawał - te przymiotiki trafnie określają tradycyjne faworki, które warto jest przygotować w najbliższym czasie. Skoro receptura ma być jedyna i niepowtarzalna, to warto jest sięgnąć po przepis babci. I my tak zrobiliśmy!
04.01.2023 14:38
Tradycyjne faworki według przepisu babci - słodki przysmak na karnawał
Co prawda, Tłusty Czwartek wypada dopiero 16 lutego 2023, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by tradycyjne faworki przygotować właśnie teraz. To przysmak, który zachwyci każdego, kto lubi słodkie przekąski. Idealnie sprawdzą się w przypadku wizyty gości lub znajomych. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a potrzebnych będzie zaledwie kilka składników. Ten smak pozwoli Wam powrócić do czasów dzieciństwa. A czego to nie zrobi się, by móc znów przenieść się do tych beztroskich lat. Poznaj tradycyjną recepturę babci na ten wyjątkowy przysmak!
Jak przygotować tradycyjne faworki?
Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane i czasochłonne. Najlepsza będzie tu receptura babci, dzięki czemu faworki staną się chrupiące i jedyne w swoim rodzaju. W ostatnim etapie ich przygotowania, konieczne może okazać się wsparcie drugiej osoby, która będzie rozwałkowywać kolejne partie lub smażyć te słodkie przekąski.
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 5 żółtek
- łyżka spirytusu lub octu
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- cukier puder
- olej lub smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
Jeśli zdecydujecie się usmażyć tradycyjne faworki, to otrzymacie naprawdę wyjątkowy słodki przysmak na karnawał. Należy rozpocząć od utarcia cukru z masłem. Stopniowo dodajemy żółtka, spirytus lub ocet, a także śmietanę. Następnie, powoli dodajemy po łyżeczce przesianej przez sito mąki i cały czas ucieramy. Gdy uzyskamy właściwy efekt, to przekładamy ciasto na stolnicę, dodajemy pozostałą mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i gdy będzie gładkie, możemy przystąpić do rozgrzania tłuszczu na patelni.
Przystępujemy do wyrabiania faworków. Oddzielamy kawałem ciasta i rozwałkowujemy go na grubość około 3 mm. Następnie należy je rozciąć na paski około 10 cm i w każdym z nich robimy nacięcie. Przekładamy przez nie jeden z końców faworka. Faworki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Tradycyjne faworki należy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli interesują Cię nowoczesne przysmaki, to na pewno zainteresuje Cię przepis na serowe kulki w kolorowych przyprawach. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube: