Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Wytrawne muffinki są świetnym pomysłem na urozmaicenie śniadania. Możesz podać do nich jajko sadzone lub zjeść z twarożkiem i świeżymi warzywami. Puszyste babeczki idealne nadają się również do przemycania dzieciakom porcji warzyw, na które w innej formie nie chcą patrzeć. Sprawdzą się także jako imprezowa przekąska.
Wytrawne śniadaniowe babeczki możesz zrobić także bez dodatku mąki. Skorzystaj z przepisu, który znajduje się poniżej, ale zwiększ ilość jajek do 4 sztuk – to one są spoiwem w tej pysznej przekąsce. Muffinki jajeczne bez mąki mogą być ciekawym urozmaiceniem diety bezglutenowej, a także wysokobiałkowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na imprezy i kolacje serwuję pizzowe babeczki. Ten przepis nie ma sobie równych
Propozycje zamienników i dodatków
Dostosuj przepis na babeczki do swoich wymagań żywieniowych. Jeśli chcesz, aby muffinki były bogatsze w białko, zamiast jogurtu dodaj serek wiejski. Możesz zamienić ser żółty na biały ser solankowy w stylu bałkańskim, na przykład grecką fetę lub bułgarski ser sirene. Taki wybór również zwiększy ilość białka i ograniczy tłuszcze nasycone.
Chcesz wzbogacić muffinki o kolorowe dodatki? Dodaj pokrojoną w małą kostkę czerwoną paprykę oraz oliwki. Jeśli masz ochotę na mięsny akcent, wrzuć kilka pokrojonych plasterków szynki lub podsmażony na patelni boczek.
Przepis na muffinki z cukinią
Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g startego żółtego sera,
- 2 jajka,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej posiekanej bazylii,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Oprósz solą i pozostaw na 10 minut.
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do osobnej miski przełóż odciśniętą z wody cukinię, wymieszaj ze startym serem żółtym, jajkami, jogurtem naturalnym i oliwą.
- Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę świeżej lub suszonej bazylii, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Połącz składniki dużą drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
- Masę nakładaj do silikonowych foremek na muffinki. Piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.