Trik na miękkie i kremowe lody nawet tuż po wyjęciu z zamrażalnika

Latem uwielbiamy jeść lody. Nie tylko są smaczne, ale także przyjemnie zimne, idealne na upały. Ciężko wyobrazić sobie tę porę roku bez smaku lodów. Po zakupie lodów lądują one w zamrażalniku. Dwie godziny później nie jesteś w stanie nabrać ich na łyżkę? Twardy, jak kamień przysmak musi chwilę postać na blacie. Czemu tak się dzieje i co zrobić, by tego uniknąć? Oto nasz genialny trik na miękkie i kremowe lody.

Obrazek
Paulina
SKOMENTUJ

Sprawdź temperaturę zamrażalki

W domu nasza zamrażalka jest wielofunkcyjna. Oznacza to tyle, że przechowujemy w niej różne grupy produktów między innymi warzywa, owoce, mięso czy ryby. Temperatura oscyluje w granicach -18 stopni Celsiusza. Jest to troche wiecej niż chłonie w lodziarniach. Tam temperatura sięga około -12 do -14 stopni. Dlatego tam łatwo nałożyć lody, a w domu, już nie zawsze nam się to udaje.

Obrazek

Trik na miękkie i kremowe lody

Jeśli nie chcesz wyjąć skamieniałych lodów z zamrażalnika wypróbuj ten sposób! Po zakupieniu lodów, przełóż je do zamrażalnika umieszczając w woreczku strunowym. Następnie wyciśnij z jego wnętrza maksimum powietrza. Dzięki takiemu zabiegowi stworzysz próżnię, a to sprawi, że twoje lody nie zamarzną i po wyjęcie będą kremowe. Z łatwością nałożysz swoją ulubioną porcję!

Obrazek

Jakie lody wybierać?

Lody najlepiej kupować w znanych, sprawdzonych miejscach. Jeśli kupujecie lody w kawiarni bądź w budce, warto zwrócić uwagę na to, czy miejsce jest utrzymane w czystości. Dodatkowo osoba, która nas obsługuje, powinny mieć jednorazowe rękawiczki. W związku z tym warto zwrócić uwagę na to, jak i w czym podawane są lody – czy narzędzia, bądź maszyny mające z nimi styczność są wystarczająco czyste. Ważne jest również, aby wybierać lody, które przed kupnem cały czas znajdowały się w niskich temperaturach. Pewne źródło, w którym kupujemy lody pozwoli uniknąć zakażenia bakteriami.

Jeśli masz ochotę samemu przygotować lody to polecamy nasze domowe przepisy na domowe lody. Filmik znajdziesz na naszym YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza