Trzymaj się tych zasad, a pierniczki będą idealnie miękkie. Nikt nie straci zębów
Pierniczki to świąteczny przysmak, którego zapach wypełnia większość domów w grudniowe dni. Aby były smaczne i mięciutkie warto zadbać o kilka szczegółów. Dzięki nim dłużej można będzie cieszyć się wyjątkowym smakiem.
14.12.2023 12:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Miłośnicy pierniczków podzieleni są na dwa obozy. Jedni lubię kruche, dość twarde pierniki, inni wolą sięgać po mięciutkie ciasteczka. Dla tych drugich domowe pierniczki mogą być prawdziwym wyzwaniem. Z tym wskazówkami jednak nie trzeba obawiać się, że ciasteczka staną się twarde.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miękkie pierniczki na święta
Wspólne dekorowanie pierniczków to wspaniała okazja do tworzenia wspomnień i wywoływania uśmiechu na twarzach zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jedzenie własnoręcznie przygotowanych pierników to prawdziwa przyjemność.
Aby pozostały kruche, warto użyć sztucznego miodu. To może być zaskakujące, bo z zasady uważa się go za gorszy niż ten naturalny. Podczas pieczenia jednak i tak oba zamieniają się jedynie w słodzidło. Sztuczny miód tak bardzo nie twardnieje i nie krystalizuje, dzięki czemu ciasteczka wyjdą miękkie.
Ciasto nie powinno być też zbyt cienkie, aby podczas pieczenia nie zamieniło się w twardy kamień. Pierniczki warto też doglądać w trakcie pieczenia, aby się nie przypalily. Najlepsza będzie grubość ok. 1 cm. Temperatura pieczenia nie powinna przekraczać 160 - 170 st. Celsjusza.
Jak przechowywać pierniczki?
Pierniczki już upieczone, wystudzone i udekorowane, więc czas odpowiednio je zapakować. Przed świętami przechowuj je w miseczce przykrytej ściereczką bawełnianą. Możesz wrzucić je również do słoika i szczelnie zakręcić.
Do słoika z ciasteczkami można dorzucić również kromkę razowego pieczywa. Dorzucić można również plasterki cytryny czy kawałek skórki jabłka, aby nadać im aromat. Pierniczki wchłaniają wilgoć z chleba czy owoców i pod jej wpływem pięknie miękną. Jeżeli zagapiliśmy się z pieczeniem i mamy mało czasu do świąt, a pierniczki są wciąż twarde, wkładamy po prostu więcej chleba.
\Właściwie przechowywane pierniczki mogą stać naprawdę długo. Jeśli jednak chcesz przechować je dłużej niż do świąt, lepiej zrezygnuj z dorzucania świeżych owoców do słoika, aby się nie zepsuły.