PrzepisBoże NarodzenieTrzymaj się tych zasad, a pierniczki będą idealnie miękkie. Nikt nie straci zębów

Trzymaj się tych zasad, a pierniczki będą idealnie miękkie. Nikt nie straci zębów

Pierniczki to świąteczny przysmak, którego zapach wypełnia większość domów w grudniowe dni. Aby były smaczne i mięciutkie warto zadbać o kilka szczegółów. Dzięki nim dłużej można będzie cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Pierniczki - Pyszności
Pierniczki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | beaveraphotos

Miłośnicy pierniczków podzieleni są na dwa obozy. Jedni lubię kruche, dość twarde pierniki, inni wolą sięgać po mięciutkie ciasteczka. Dla tych drugich domowe pierniczki mogą być prawdziwym wyzwaniem. Z tym wskazówkami jednak nie trzeba obawiać się, że ciasteczka staną się twarde.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla ukochanej osoby śniadanie w uroczym wydaniu. Na pewno będzie zachwycona!

Miękkie pierniczki na święta

Wspólne dekorowanie pierniczków to wspaniała okazja do tworzenia wspomnień i wywoływania uśmiechu na twarzach zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jedzenie własnoręcznie przygotowanych pierników to prawdziwa przyjemność.

Pierniczki
Pierniczki © Adobe Stock | ©Vadym - stock.adobe.com

Aby pozostały kruche, warto użyć sztucznego miodu. To może być zaskakujące, bo z zasady uważa się go za gorszy niż ten naturalny. Podczas pieczenia jednak i tak oba zamieniają się jedynie w słodzidło. Sztuczny miód tak bardzo nie twardnieje i nie krystalizuje, dzięki czemu ciasteczka wyjdą miękkie.

Ciasto nie powinno być też zbyt cienkie, aby podczas pieczenia nie zamieniło się w twardy kamień. Pierniczki warto też doglądać w trakcie pieczenia, aby się nie przypalily. Najlepsza będzie grubość ok. 1 cm. Temperatura pieczenia nie powinna przekraczać 160 - 170 st. Celsjusza.

Jak przechowywać pierniczki?

Pierniczki już upieczone, wystudzone i udekorowane, więc czas odpowiednio je zapakować. Przed świętami przechowuj je w miseczce przykrytej ściereczką bawełnianą. Możesz wrzucić je również do słoika i szczelnie zakręcić.

Biedronka pierniczki
Biedronka pierniczki© Adobe Stock

Do słoika z ciasteczkami można dorzucić również kromkę razowego pieczywa. Dorzucić można również plasterki cytryny czy kawałek skórki jabłka, aby nadać im aromat. Pierniczki wchłaniają wilgoć z chleba czy owoców i pod jej wpływem pięknie miękną. Jeżeli zagapiliśmy się z pieczeniem i mamy mało czasu do świąt, a pierniczki są wciąż twarde, wkładamy po prostu więcej chleba.

\Właściwie przechowywane pierniczki mogą stać naprawdę długo. Jeśli jednak chcesz przechować je dłużej niż do świąt, lepiej zrezygnuj z dorzucania świeżych owoców do słoika, aby się nie zepsuły.

Wybrane dla Ciebie