PrzepisProste przepisyTylko 3 składniki i obłędny deser gotowy. Większość zrobi za ciebie piekarnik

Tylko 3 składniki i obłędny deser gotowy. Większość zrobi za ciebie piekarnik

Jeśli przed świętami zabrakło ci czasu na spotkania z przyjaciółmi, nic straconego. Masz przed sobą cały styczeń, aby nadrobić zaległości. Nie stresuj się, że nie masz ciasta. Słodki dodatek do kawy zrobisz w piekarniku w niecałe 20 minut.

Szybkie ciastka z brzoskwiniami ucieszą niezapowiedzianych gości
Szybkie ciastka z brzoskwiniami ucieszą niezapowiedzianych gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto francuskie to wdzięczne koło ratunkowe, które sprawdza się zarówno do przygotowania słodkich, jak i wytrawnych przekąsek. W praktyczny arkusz ze sklepu możesz zawinąć wszystko – od owoców po parówki. W przypadku ciastek z brzoskwiniami nawet odchodzi zawijanie, co sprawia, że ich przygotowanie jest jeszcze szybsze i banalnie proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z brzoskwiniami i nie tylko

Do ciasta możesz dodawać świeże lub przetworzone owoce. Jabłka, truskawki czy maliny nie wymagają wcześniejszej obróbki. Wystarczy je umyć i położyć na kwadratach z ciasta. Jabłko pokrój na mniejsze kawałki.

Niektóre owoce będą smakować lepiej, gdy uprzednio podsmażysz je na patelni. Gruszki pokrój w plasterki i podsmaż z odrobiną cukru i cynamonu. Śliwki również warto wrzucić na patelnie, aby po upieczeniu były miękkie, soczyste i słodkie. W połączeniu z ciastem francuskim świetnie smakują także figi, uprzednio podpieczone w piekarniku z dodatkiem miodu lub cukru.

Kremowy dodatek do ciastek

Szybki deser w wersji deluxe? Wystarczy, że wymieszasz serek homogenizowany z budyniem w proszku. Połóż go łyżką na kwadrat ciasta francuskiego i przykryj połówką brzoskwini. Zamiast serka, możesz dodać ugotowany i przestudzony budyń waniliowy. Zrób gęstszą wersję z 400 ml mleka, aby dodatek nie rozpłynął się podczas pieczenia.

Przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami

Z 1 arkuszu ciasta i 1 puszki brzoskwiń przygotujesz 6 dużych kwadratowych ciastek. Chcesz zrobić więcej mniejszych porcji? Pokrój ciasto na mniejsze kwadraty, a brzoskwinie z puszki – w plasterki.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozwiń na papierze i pokrój na kwadraty. Przełóż w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Na środek każdego ciastka połóż połówkę brzoskwini. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut.

Wybrane dla Ciebie