Tylko 3 składniki i prosty przepis. Najlepszy na świecie sos do makaronu

Okazuje się, że do stworzenia najsmaczniejszych potraw wcale nie potrzeba skomplikowanych składników. Przepis na sos pomidorowy autorstwa Marcelli Hazan bazuje na trzech podstawowych produktach, a przez magazyn "Delish" został uznany za najlepszy na świecie. Z łatwością przygotujesz go w domu.

Do przygotowania tego włoskiego sosu nie potrzebujesz oliwyDo przygotowania tego włoskiego sosu nie potrzebujesz oliwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sekret sosu włoskiej autorki książek kulinarnych polega na niespiesznym smażeniu cebuli i odpowiednim doborze pomidorów. Nic nie zastąpi takich z własnego ogródka – z dużą ilością mięsistego środka, ale poza sezonem sprawdzą się także pomidory pelati (czyli obrane) z puszki. Jeśli zdecydujesz się na pierwszą opcję, sparz pomidory i obierz je ze skórki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Uniwersalny sos do zapiekanek, makaronów i warzyw faszerowanych

To tylko kilka z możliwych zastosowań sosu pomidorowego Marcelli Hazan. Jego kremowy i naturalny smak doskonale pasuje zarówno do dań kuchni włoskiej, jak i naszych polskich przysmaków Oczywiście pomysłów na makarony jest bez liku, ale tym sosem pomidorowym możesz polać także klopsiki lub warzywa faszerowane.

Jeśli szukasz prostych dodatków do sosu pomidorowego, możesz wybrać nie tylko mięso mielone, ale także oliwki lub kapary. Miłośnikom ostrzejszych smaków spodoba się wersja z chorizo lub boczkiem i papryczką chili.

Szukasz pomysłu na makaron z rybą? Dodaj pokrojonego na kawałki łososia, tuńczyka, sardynki lub anchois. Sprawdzą się również owoce morza, takie jak małże, krewetki czy kalmary.

Przepis na sos pomidorowy Marcelli Hazan

Sos pomidorowy dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp świeżą bazylią lub natką pietruszki, ale nie przesadzaj z nadmiarem przypraw, które mogą stłumić jego naturalny smak.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 400 g sparzonych i obranych pomidorów.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z roztopionym masłem. Zeszklij ją na średnim ogniu, uważając, aby się nie przypaliła.
  2. Gdy będzie już miękka i pachnąca, dodaj sparzone i obrane pomidory – świeże lub z puszki.
  3. Przykryj pokrywką i podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając sos drewnianą łyżką.
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować