Tylko 3 składniki i prosty przepis. Najlepszy na świecie sos do makaronu
Okazuje się, że do stworzenia najsmaczniejszych potraw wcale nie potrzeba skomplikowanych składników. Przepis na sos pomidorowy autorstwa Marcelli Hazan bazuje na trzech podstawowych produktach, a przez magazyn "Delish" został uznany za najlepszy na świecie. Z łatwością przygotujesz go w domu.
Sekret sosu włoskiej autorki książek kulinarnych polega na niespiesznym smażeniu cebuli i odpowiednim doborze pomidorów. Nic nie zastąpi takich z własnego ogródka – z dużą ilością mięsistego środka, ale poza sezonem sprawdzą się także pomidory pelati (czyli obrane) z puszki. Jeśli zdecydujesz się na pierwszą opcję, sparz pomidory i obierz je ze skórki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!
Uniwersalny sos do zapiekanek, makaronów i warzyw faszerowanych
To tylko kilka z możliwych zastosowań sosu pomidorowego Marcelli Hazan. Jego kremowy i naturalny smak doskonale pasuje zarówno do dań kuchni włoskiej, jak i naszych polskich przysmaków Oczywiście pomysłów na makarony jest bez liku, ale tym sosem pomidorowym możesz polać także klopsiki lub warzywa faszerowane.
Jeśli szukasz prostych dodatków do sosu pomidorowego, możesz wybrać nie tylko mięso mielone, ale także oliwki lub kapary. Miłośnikom ostrzejszych smaków spodoba się wersja z chorizo lub boczkiem i papryczką chili.
Szukasz pomysłu na makaron z rybą? Dodaj pokrojonego na kawałki łososia, tuńczyka, sardynki lub anchois. Sprawdzą się również owoce morza, takie jak małże, krewetki czy kalmary.
Przepis na sos pomidorowy Marcelli Hazan
Sos pomidorowy dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp świeżą bazylią lub natką pietruszki, ale nie przesadzaj z nadmiarem przypraw, które mogą stłumić jego naturalny smak.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 400 g sparzonych i obranych pomidorów.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z roztopionym masłem. Zeszklij ją na średnim ogniu, uważając, aby się nie przypaliła.
- Gdy będzie już miękka i pachnąca, dodaj sparzone i obrane pomidory – świeże lub z puszki.
- Przykryj pokrywką i podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając sos drewnianą łyżką.