Filet z kurczaka robię w ten sposób. Mięso jest tak delikatne i miękkie jak nigdy wcześniej

Jeśli myślisz, że filet z kurczaka w sosie pomidorowym musi być nudny i suchy – ten przepis totalnie zmieni twoje zdanie. To danie ma wszystko: delikatne mięso, złocistą panierkę, aromatyczny sos i roztapiającą się mozzarellę, która sprawia, że każda porcja smakuje jak we włoskiej trattorii.

Filet w sosie pomidorowymFilet w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Są takie dania, które robi się prosto, a smakują tak, jakby powstały w restauracyjnej kuchni. I właśnie do tej kategorii należy mój ulubiony filet z kurczaka w sosie pomidorowym. Delikatne mięso, chrupiąca panierka, intensywny w smaku sos pomidorowy i mozzarella, która rozpływa się na wierzchu – to połączenie, które zawsze robi wrażenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

NINE'S Restaurant & Sports Bar w Warszawie, czyli co można zjeść u Roberta Lewandowskiego

Filet z kurczaka w sosie pomidorowym

Ten filet z kurczaka w sosie pomidorowym to danie, które zawsze się sprawdza – niezależnie od okazji. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje jak klasyka kuchni włoskiej w najlepszym wydaniu. Panierowane mięso zachowuje soczystość, pomidorowy sos dodaje głębi, a mozzarella na wierzchu dopełnia całość.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liście świeżej bazylii,
  • 4 plastry mozzarelli.

Opcjonalnie do panierowania:

Przygotowanie:

  1. Kurczaka przekrawam na cieńsze filety, lekko rozbijam i doprawiam solą oraz pieprzem.
  2. Panieruję – najpierw w mące, potem w jajku i bułce tartej. Smażę na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Cebulę i czosnek siekam, podsmażam na oliwie, dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz i gotuję kilka minut.
  4. Kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego i polewam sosem pomidorowym. Kładę na wierzchu mozzarellę.
  5. Całość zapiekam przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem dekoruję listkami świeżej bazylii.

Klasyczny sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

Jeśli masz więcej czasu, możesz pokusić się o przygotowanie sosu ze świeżych pomidorów. Jego smak jest nie do podrobienia.

Składniki:

  • 6-8 dojrzałych pomidorów (najlepsze są malinowe lub lima),
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru,
  • świeża bazylia lub oregano (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Pomidory nacinam na krzyż od spodu, sparzam je wrzątkiem i zdejmuję skórkę. Następnie kroję w kostkę lub blenduję.
  2. Na oliwie podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaję pomidory. Gotuję na małym ogniu przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Potem doprawiam solą, pieprzem i szczyptą cukru (jeśli pomidory są bardzo kwaśne). Na koniec dorzucam posiekaną świeżą bazylię albo oregano.

Wskazówka

Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy smak sosu, możesz wcześniej upiec pomidory z oliwą i czosnkiem w piekarniku (ok. 30 min, 180°C), a potem je zblendować – wychodzi prawdziwa bomba smaku.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne