Tylko 4 składniki i jajko. Lepszej przekąski na sylwestra nie znajdziesz

Nadchodzący sylwester to doskonała okazja do zabawy. Jeśli szukasz prostej przekąski, którą można złapać w przerwie od tańca, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu.

Ciasto francuskie i ser camembert to perfekcyjne połączenieCiasto francuskie i ser camembert to perfekcyjne połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Robiąc przekąski na imprezę, zawsze zastanawiam się, co najlepiej przypadnie do gustu moim gościom i zniknie ze stołu jako pierwsze. Nikt w końcu nie lubi, kiedy jego kulinarne dzieło pozostaje nietknięte aż do samego końca spotkania. Ma się wtedy poczucie, że cały trud i wysiłek poszedł na marne, a w sylwestra to podwójnie boli, ponieważ wchodzisz z zeszłorocznym jedzeniem w następny rok. Jeśli chcesz, aby goście wyczyścili talerze przed nadejściem północy, spróbuj zrobić tartinki z ciasta francuskiego z serem camembert.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Tartinki z ciasta francuskiego z serem camembert

Te przekąski to świetny wybór na sylwestra. Ich przygotowanie jest szybkie, ale przede wszystkim proste, naprawdę ciężko jest tu coś zepsuć. Żurawina i rozmaryn dodają zimowego, tematycznego akcentu. Królem przepisu jest oczywiście ser, który podczas pieczenia wspaniale roztapia się na cieście francuskim, tworząc kremowe nadzienie. Z kolei orzechy pekan dodadzą chrupkości. Już sam wygląd tartinek zaintryguje twoich gości, a smak podbije ich serca. Zdradzę ci przepis:

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie,
  • ser pleśniowy camembert (lub ser brie),
  • sos żurawinowy,
  • orzechy pekan,
  • rozmaryn do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Do pieczenia tartinek najlepiej sprawdzi się forma do pieczenia mini muffinek. Dzięki niej uzyskamy atrakcyjny kształt i kompaktowy rozmiar, idealny pod przekąski i finger foods.
  2. Ciasto francuskie należy pokroić na małe kwadraty. Pokrojone kawałki dociśnij pojedynczo w otwory formy do pieczenia tak, aby można było nałożyć w nie nadzienie.
  3. Ser camembert pokrój na małe kwadraciki, a potem wsadź je na wierzch ciasta francuskiego.
  4. Dodaj do każdej tartinki sos żurawinowy i orzechy pekan.
  5. Wsadź formę do piekarnika nastawione na 220°C i piecz przez około 10-15, aż do momentu, kiedy tartinki przybiorą złocisty kolor. Ważne jest, aby regularnie nadzorować proces pieczeni, by zadbać o to, żeby tartinki się nie przypaliły.
  6. Gotowe tartinki można udekorować rozmarynem, aby nadać im zimowego akcentu.

Jeśli nie masz formy do pieczenia mini muffinek, możesz zawsze położyć kwadraciki z ciasta na blasze przykrytej papierem do pieczenia, zachowując przy tym odpowiednie odstępy. W końcu nie chcemy, aby nasze wyrośnięte tartinki połączyły się w jedną całość. Niezależnie od tego, na którą opcję postawisz, tartinki powinny wyjść pysznie.


Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar