Tylko 4 składniki i jajko. Lepszej przekąski na sylwestra nie znajdziesz
Nadchodzący sylwester to doskonała okazja do zabawy. Jeśli szukasz prostej przekąski, którą można złapać w przerwie od tańca, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu.
Robiąc przekąski na imprezę, zawsze zastanawiam się, co najlepiej przypadnie do gustu moim gościom i zniknie ze stołu jako pierwsze. Nikt w końcu nie lubi, kiedy jego kulinarne dzieło pozostaje nietknięte aż do samego końca spotkania. Ma się wtedy poczucie, że cały trud i wysiłek poszedł na marne, a w sylwestra to podwójnie boli, ponieważ wchodzisz z zeszłorocznym jedzeniem w następny rok. Jeśli chcesz, aby goście wyczyścili talerze przed nadejściem północy, spróbuj zrobić tartinki z ciasta francuskiego z serem camembert.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tartinki z ciasta francuskiego z serem camembert
Te przekąski to świetny wybór na sylwestra. Ich przygotowanie jest szybkie, ale przede wszystkim proste, naprawdę ciężko jest tu coś zepsuć. Żurawina i rozmaryn dodają zimowego, tematycznego akcentu. Królem przepisu jest oczywiście ser, który podczas pieczenia wspaniale roztapia się na cieście francuskim, tworząc kremowe nadzienie. Z kolei orzechy pekan dodadzą chrupkości. Już sam wygląd tartinek zaintryguje twoich gości, a smak podbije ich serca. Zdradzę ci przepis:
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie,
- ser pleśniowy camembert (lub ser brie),
- sos żurawinowy,
- orzechy pekan,
- rozmaryn do dekoracji.
Przygotowanie:
- Do pieczenia tartinek najlepiej sprawdzi się forma do pieczenia mini muffinek. Dzięki niej uzyskamy atrakcyjny kształt i kompaktowy rozmiar, idealny pod przekąski i finger foods.
- Ciasto francuskie należy pokroić na małe kwadraty. Pokrojone kawałki dociśnij pojedynczo w otwory formy do pieczenia tak, aby można było nałożyć w nie nadzienie.
- Ser camembert pokrój na małe kwadraciki, a potem wsadź je na wierzch ciasta francuskiego.
- Dodaj do każdej tartinki sos żurawinowy i orzechy pekan.
- Wsadź formę do piekarnika nastawione na 220°C i piecz przez około 10-15, aż do momentu, kiedy tartinki przybiorą złocisty kolor. Ważne jest, aby regularnie nadzorować proces pieczeni, by zadbać o to, żeby tartinki się nie przypaliły.
- Gotowe tartinki można udekorować rozmarynem, aby nadać im zimowego akcentu.
Jeśli nie masz formy do pieczenia mini muffinek, możesz zawsze położyć kwadraciki z ciasta na blasze przykrytej papierem do pieczenia, zachowując przy tym odpowiednie odstępy. W końcu nie chcemy, aby nasze wyrośnięte tartinki połączyły się w jedną całość. Niezależnie od tego, na którą opcję postawisz, tartinki powinny wyjść pysznie.