Udaje się za każdym razem. Bajeczne ciasto lepsze niż z cukierni
To ciasto będzie ci się śniło po nocach. Puszysta konsystencja i rozpływający się w ustach krem nie wzięły się znikąd: to zasługa kilku sprytnych dodatków do masy. Sam zobacz i przygotuj ten smakołyk na najbliższy rodzinny zjazd. Będziesz zdziwiony, ile osób zapyta cię o cukiernię, z której go kupiłeś!
25.01.2024 11:21
Udając się do cukierni po ciasto, mamy duże szanse na to, że przyniesiemy do domu coś naprawdę pysznego. Problem polega na tym, że niewielka jest z tego "wyczynu" satysfakcja, a zapłacony rachunek może nam za to przyprawić nie lada zawrót głowy. Okej, czasem można się na to pokusić, ale nie zawsze. Zwłaszcza że znamy doskonały przepis na ciasto lepsze niż z cukierni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cały trik, jeśli o wspomniane ciasto chodzi, polega na dodaniu do masy dwóch nietypowych składników: kefiru i maślanki. Te mleczne napoje zrobią swoje, a w połączeniu z budyniem i kakao zrobią prawdziwą furorę na każdym rodzinnym spotkaniu. Nikt nie uwierzy, że to ciasto powstało w tak banalny sposób!
Puszyste ciasto lepsze niż z cukierni
Składniki:
- 380 g mąki tortowej,
- 8 g proszku do pieczenia,
- 4 g sody,
- 40 g kakao,
- 75 g cukru,
- 3 jajka,
- 120 ml oleju,
- 150 ml maślanki,
- 150 g kefiru.
Krem budyniowy:
- 2 żółtka,
- 50 g budyniu waniliowego,
- 750 ml mleka,
- 50 g mąki tortowej,
- 40 g cukru,
- 100 g masła.
Dodatkowo:
- ulubiony dżem,
- tabliczka czekolady.
Sposób przygotowania:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj do nich kakao i cukier, wymieszaj.
- Do oddzielnego naczynia wbij jajka i wymieszaj z kefirem, maślanką oraz olejem. Teraz stopniowo połącz składniki obu misek, cały czas mieszając. Masa nie może mieć żadnych grudek.
- Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej przygotowaną masę. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Ostudź i przekrój wzdłuż na dwa równe kawałki — tak, żeby otrzymać dwa cieńsze "placki".
- Czas na krem. Pół litra mleka podgrzej w rondelku. Pozostały napój wymieszaj z dwoma jajkami, mąką, budyniem i cukrem. Mieszaj do rozpuszczenia. Kiedy tak się stanie, dodaj mieszankę do zagotowanego mleka. Podgrzewaj dalej, cały czas mieszając. Budyń powinien wyraźnie zgęstnieć. Ostudź go.
- Masło (ciepłe) zmiksuj. Dodawaj do niego budyń i ucieraj, aż powstanie krem.
- Pierwszą połowę ciasta wysmaruj ulubionym dżemem i przygotowanym kremem. Przykryj drugą częścią ciasta. Pozostałym kremem wysmaruj wierzch ciasta. Posyp go startą czekoladą. Smacznego!