Udaje się za każdym razem. Bajeczne ciasto lepsze niż z cukierni
To ciasto będzie ci się śniło po nocach. Puszysta konsystencja i rozpływający się w ustach krem nie wzięły się znikąd: to zasługa kilku sprytnych dodatków do masy. Sam zobacz i przygotuj ten smakołyk na najbliższy rodzinny zjazd. Będziesz zdziwiony, ile osób zapyta cię o cukiernię, z której go kupiłeś!
25.01.2024 11:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Udając się do cukierni po ciasto, mamy duże szanse na to, że przyniesiemy do domu coś naprawdę pysznego. Problem polega na tym, że niewielka jest z tego "wyczynu" satysfakcja, a zapłacony rachunek może nam za to przyprawić nie lada zawrót głowy. Okej, czasem można się na to pokusić, ale nie zawsze. Zwłaszcza że znamy doskonały przepis na ciasto lepsze niż z cukierni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cały trik, jeśli o wspomniane ciasto chodzi, polega na dodaniu do masy dwóch nietypowych składników: kefiru i maślanki. Te mleczne napoje zrobią swoje, a w połączeniu z budyniem i kakao zrobią prawdziwą furorę na każdym rodzinnym spotkaniu. Nikt nie uwierzy, że to ciasto powstało w tak banalny sposób!
Puszyste ciasto lepsze niż z cukierni
Składniki:
- 380 g mąki tortowej,
- 8 g proszku do pieczenia,
- 4 g sody,
- 40 g kakao,
- 75 g cukru,
- 3 jajka,
- 120 ml oleju,
- 150 ml maślanki,
- 150 g kefiru.
Krem budyniowy:
- 2 żółtka,
- 50 g budyniu waniliowego,
- 750 ml mleka,
- 50 g mąki tortowej,
- 40 g cukru,
- 100 g masła.
Dodatkowo:
- ulubiony dżem,
- tabliczka czekolady.
Sposób przygotowania:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj do nich kakao i cukier, wymieszaj.
- Do oddzielnego naczynia wbij jajka i wymieszaj z kefirem, maślanką oraz olejem. Teraz stopniowo połącz składniki obu misek, cały czas mieszając. Masa nie może mieć żadnych grudek.
- Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej przygotowaną masę. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Ostudź i przekrój wzdłuż na dwa równe kawałki — tak, żeby otrzymać dwa cieńsze "placki".
- Czas na krem. Pół litra mleka podgrzej w rondelku. Pozostały napój wymieszaj z dwoma jajkami, mąką, budyniem i cukrem. Mieszaj do rozpuszczenia. Kiedy tak się stanie, dodaj mieszankę do zagotowanego mleka. Podgrzewaj dalej, cały czas mieszając. Budyń powinien wyraźnie zgęstnieć. Ostudź go.
- Masło (ciepłe) zmiksuj. Dodawaj do niego budyń i ucieraj, aż powstanie krem.
- Pierwszą połowę ciasta wysmaruj ulubionym dżemem i przygotowanym kremem. Przykryj drugą częścią ciasta. Pozostałym kremem wysmaruj wierzch ciasta. Posyp go startą czekoladą. Smacznego!