Wiszące udka z kurczaka odmienią Twoją kuchnię. Idealnie wypieczona skórka i nasza autorska mieszanka przypraw

Udka z kurczaka to prosty przepis na szybki obiad. Kawałki mięsa otoczyliśmy w wyjątkowej mieszance przypraw, a dzięki nietypowemu sposobowi pieczenia udka są niesamowicie kruche i soczyste.

Obrazek
Ewa

Pomysł na udka z kurczaka

Soczyste udka  świetnie sprawdzą się zarówno jako obiad, jak i ciepła przystawka podczas spotkań z bliskimi. Sekret idealnego mięsa tkwi w odpowiednim przyprawieniu. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki- spróbuj stworzyć własny miks przypraw w swoim domu. Naszym nietypowym dodatkiem jest kmin rzymski i cynamon. Ten duet bardzo się "lubi" i często spotkać można go w daniach kuchni indyjskiej. Połączyliśmy te przyprawy ze znanymi dla nas smakami: papryką, tymiankiem i majerankiem. Udka zapiekliśmy w zaskakujący sposób: na wisząco. Jak to zrobić?

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube

Udka z kurczaka z boczkiem i ziemniakami

Składniki:

  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 6 udek z kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • 18 plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw. Wymieszaj w misce ze sobą: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski, cynamon. tymianek i majeranek. Na koniec dodaj jeszcze sól oraz pieprz.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

Udka przełóż do miski i polej olejem roślinnym.  Następnie dodaj przygotowaną mieszankę przypraw i dobrze natrzyj nimi mięso. Ziemniaki pokrój w spirale i owiń plastrami wędzonego boczku- zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

W ziemniaczano-boczkową spiralę włóż przyprawione kawałki kurczaka. Tak przygotowane mięso umieść na kratce do pieczenia. Powieś je tak, aby grubszą stroną skierowane były do dołu.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Dzięki temu, że nasze udka wiszą- zarówno mięso, jak i ziemniak upieką się równomiernie z każdej strony bez konieczności otwierania piekarnika i przekręcania.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i serwuj swoim bliskim. Możesz dodatkowo udekorować potrawę posiekaną natką pietruszki i serwować w towarzystwie ulubionej surówki lub sałatki.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇