Wiszące udka z kurczaka odmienią Twoją kuchnię. Idealnie wypieczona skórka i nasza autorska mieszanka przypraw

Udka z kurczaka to prosty przepis na szybki obiad. Kawałki mięsa otoczyliśmy w wyjątkowej mieszance przypraw, a dzięki nietypowemu sposobowi pieczenia udka są niesamowicie kruche i soczyste.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Pomysł na udka z kurczaka

Soczyste udka  świetnie sprawdzą się zarówno jako obiad, jak i ciepła przystawka podczas spotkań z bliskimi. Sekret idealnego mięsa tkwi w odpowiednim przyprawieniu. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki- spróbuj stworzyć własny miks przypraw w swoim domu. Naszym nietypowym dodatkiem jest kmin rzymski i cynamon. Ten duet bardzo się "lubi" i często spotkać można go w daniach kuchni indyjskiej. Połączyliśmy te przyprawy ze znanymi dla nas smakami: papryką, tymiankiem i majerankiem. Udka zapiekliśmy w zaskakujący sposób: na wisząco. Jak to zrobić?

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube

Udka z kurczaka z boczkiem i ziemniakami

Składniki:

  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 6 udek z kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • 18 plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw. Wymieszaj w misce ze sobą: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski, cynamon. tymianek i majeranek. Na koniec dodaj jeszcze sól oraz pieprz.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

Udka przełóż do miski i polej olejem roślinnym.  Następnie dodaj przygotowaną mieszankę przypraw i dobrze natrzyj nimi mięso. Ziemniaki pokrój w spirale i owiń plastrami wędzonego boczku- zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

W ziemniaczano-boczkową spiralę włóż przyprawione kawałki kurczaka. Tak przygotowane mięso umieść na kratce do pieczenia. Powieś je tak, aby grubszą stroną skierowane były do dołu.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Dzięki temu, że nasze udka wiszą- zarówno mięso, jak i ziemniak upieką się równomiernie z każdej strony bez konieczności otwierania piekarnika i przekręcania.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i serwuj swoim bliskim. Możesz dodatkowo udekorować potrawę posiekaną natką pietruszki i serwować w towarzystwie ulubionej surówki lub sałatki.

Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo