Wiszące udka z kurczaka odmienią Twoją kuchnię. Idealnie wypieczona skórka i nasza autorska mieszanka przypraw
Udka z kurczaka to prosty przepis na szybki obiad. Kawałki mięsa otoczyliśmy w wyjątkowej mieszance przypraw, a dzięki nietypowemu sposobowi pieczenia udka są niesamowicie kruche i soczyste.
09.09.2022 09:30
Pomysł na udka z kurczaka
Soczyste udka świetnie sprawdzą się zarówno jako obiad, jak i ciepła przystawka podczas spotkań z bliskimi. Sekret idealnego mięsa tkwi w odpowiednim przyprawieniu. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki- spróbuj stworzyć własny miks przypraw w swoim domu. Naszym nietypowym dodatkiem jest kmin rzymski i cynamon. Ten duet bardzo się "lubi" i często spotkać można go w daniach kuchni indyjskiej. Połączyliśmy te przyprawy ze znanymi dla nas smakami: papryką, tymiankiem i majerankiem. Udka zapiekliśmy w zaskakujący sposób: na wisząco. Jak to zrobić?
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube
Udka z kurczaka z boczkiem i ziemniakami
Składniki:
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 6 udek z kurczaka
- 6 ziemniaków
- 18 plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw. Wymieszaj w misce ze sobą: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski, cynamon. tymianek i majeranek. Na koniec dodaj jeszcze sól oraz pieprz.
Udka przełóż do miski i polej olejem roślinnym. Następnie dodaj przygotowaną mieszankę przypraw i dobrze natrzyj nimi mięso. Ziemniaki pokrój w spirale i owiń plastrami wędzonego boczku- zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
W ziemniaczano-boczkową spiralę włóż przyprawione kawałki kurczaka. Tak przygotowane mięso umieść na kratce do pieczenia. Powieś je tak, aby grubszą stroną skierowane były do dołu.
Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Dzięki temu, że nasze udka wiszą- zarówno mięso, jak i ziemniak upieką się równomiernie z każdej strony bez konieczności otwierania piekarnika i przekręcania.
Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i serwuj swoim bliskim. Możesz dodatkowo udekorować potrawę posiekaną natką pietruszki i serwować w towarzystwie ulubionej surówki lub sałatki.
Smacznego!