Ugotowane jajka zamieniam w lux sałatkę. Pierwsza znika na każdym rodzinnym spotkaniu

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na popisową sałatkę, która zachwyci twoich gości, to mam dla ciebie coś naprawdę specjalnego. Kilka tanich warzyw, ugotowane jajka i przyprawy – tyle wystarczy, by stworzyć imprezowe arcydzieło na talerzu!

Sałatka z jajkami i ziemniakamiSałatka z jajkami i ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MAREN WINTER

Nie ma to jak rodzinne zjazdy! Niby człowiek wie, że ostatecznie chodzi głównie o spędzenie trochę czasu w swoim gronie, rozmowy i wspominki, ale mimo to nikt nie chce gościć swojej familii przy pustym stole. To dlatego proste przepisy na smaczny poczęstunek są dla mnie cenniejsze od złota. Jedna z takich receptur na stałe zawitała w moim imprezowym jadłospisie. Czemu? To proste – zdała egzamin i to pod wieloma względami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Ugotowane jajka wykorzystaj do sałatki

Sałatka z ugotowanych jajek nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także bardzo estetycznie wygląda. Nadaje spotkaniom przyjemnego charakteru, a składniki – jajka, ogórki i rzodkiewki – to wiosenny klimat utrzymany nawet w chłodne, jesienne dni. A to kolejna zaleta tej smacznej pozycji: sprawdza się naprawdę o każdej porze roku. Jak więc ją przygotować? Cóż, ugotowane jajka i ziemniaki to już właściwie pół pracy za nami. Wszystkie pozostałe etapy opisuję w przepisie poniżej.

Sałatka z jajek i ziemniaków

Składniki:

  • 5 ugotowanych jajek,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ogórek,
  • garść rzodkiewek,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • 1,5 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, płuczę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Dwa ugotowane jajka kroję w ćwiartki, pozostałe w kostkę.
  3. Ostudzone kartofle również rozdrabniam, a szczypiorek, cebulę, rzodkiewkę i ogórka siekam.
  4. Przekładam te składniki do salaterki, dodaję majonez, jogurt naturalny, musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszam.
  5. Na wierzchu układam ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki – w końcu sałatka ma się też pięknie prezentować – i posypuję odrobiną posiekanej natki pietruszki. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników