Urocze choinki z pastą jajeczną idealnie wpisują się w sylwestrowe menu
Pracujesz nad sylwestrowym menu? Jeśli tak, nie może zabraknąć w nim faszerowanych choinek. Nie tylko świetnie smakują, ale i pięknie się prezentują!
30.12.2023 | aktual.: 31.12.2023 04:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Poznaj przepis na smaczną przekąskę w wytrawnym wydaniu, którą możesz zaskoczyć swoich bliskich w ostatni dzień roku. Mini choineczki zrobisz na bazie domowej pasty jajecznej i tostów pełnoziarnistych. Nie zabraknie też kolorowych i smacznych dodatków. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tej niesamowitej przekąski nie może zabraknąć na sylwestrowej imprezie. Stanie się hitem w każdym domu
Składniki:
Pasta jajeczna:
- 3 ugotowane jajka,
- 70 g serka śmietankowego z ziołami,
- 20 g tartego sera,
- 2 łyżeczki musztardy,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- 12 pełnoziarnistych tostów,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 12 plastrów okrągłej szynki drobiowej,
- 1/2 szt. zielonego ogórka,
- 200 g żółtego sera w kawałku.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania gwiazdek z pełnoziarnistego chlebka. Pieczywo układam na desce do krojenia, po czym wykrawam z każdego elementu mini gwiazdkę. Pomocna na tym etapie okaże się foremka do ciastek w kształcie gwiazdki.
Krok 2. Mini gwiazdki przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdy element polewam oliwą z oliwek, po czym zapiekam je w piekarniku przez 7-8 minut w temp. 160 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pastę jajeczną. W tym celu łączę ze sobą: ugotowane na twardo jajka, żółty ser, serek śmietankowy z ziołami, musztardę, pieprz oraz sól.
Krok 4. Następnie przygotowuję bazę do choinek. Na desce do krojenia dzielę plaster szynki na dwie części. Każdy kawałek składam w rulon, po czym wypełniam go pastą jajeczną.
Krok 5. Zielonego ogórka kroję w cienkie plastry, po czym każdy taki element dzielę na trzy poziome paski. Do przepisu wykorzystuję górną i dolną część warzywa.
Krok 6. Ruloniki z nadzieniem układam na podpieczonych gwiazdeczkach z tostowego chlebka. Każdą choinkę dekoruję zielonym ogórkiem. Idealnym dopełnieniem całości będą mini gwiazdki z żółtego sera, które nabijam na wykałaczki. I to wszystko, smacznego!