WideoUrocze choinki z pastą jajeczną idealnie wpisują się w sylwestrowe menu

Urocze choinki z pastą jajeczną idealnie wpisują się w sylwestrowe menu

Pracujesz nad sylwestrowym menu? Jeśli tak, nie może zabraknąć w nim faszerowanych choinek. Nie tylko świetnie smakują, ale i pięknie się prezentują!

Prawda, że cudownie się prezentują?
Prawda, że cudownie się prezentują?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Poznaj przepis na smaczną przekąskę w wytrawnym wydaniu, którą możesz zaskoczyć swoich bliskich w ostatni dzień roku. Mini choineczki zrobisz na bazie domowej pasty jajecznej i tostów pełnoziarnistych. Nie zabraknie też kolorowych i smacznych dodatków. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinki z pastą jajeczną. Sprawdzą się jako przekąska na sylwestra

Tej niesamowitej przekąski nie może zabraknąć na sylwestrowej imprezie. Stanie się hitem w każdym domu

Składniki:

Pasta jajeczna:

  • 3 ugotowane jajka,
  • 70 g serka śmietankowego z ziołami,
  • 20 g tartego sera,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • 12 pełnoziarnistych tostów,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 12 plastrów okrągłej szynki drobiowej,
  • 1/2 szt. zielonego ogórka,
  • 200 g żółtego sera w kawałku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania gwiazdek z pełnoziarnistego chlebka. Pieczywo układam na desce do krojenia, po czym wykrawam z każdego elementu mini gwiazdkę. Pomocna na tym etapie okaże się foremka do ciastek w kształcie gwiazdki. 

Najpierw przygotowuję mini gwiazdeczki z chleba tostowego
Najpierw przygotowuję mini gwiazdeczki z chleba tostowego© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Mini gwiazdki przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdy element polewam oliwą z oliwek, po czym zapiekam je w piekarniku przez 7-8 minut w temp. 160 stopni Celsjusza

Czas na szybką wizytę w piekarniku
Czas na szybką wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pastę jajeczną. W tym celu łączę ze sobą: ugotowane na twardo jajka, żółty ser, serek śmietankowy z ziołami, musztardę, pieprz oraz sól. 

Pasta jajeczna praktycznie robi się sama
Pasta jajeczna praktycznie robi się sama© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie przygotowuję bazę do choinek. Na desce do krojenia dzielę plaster szynki na dwie części. Każdy kawałek składam w rulon, po czym wypełniam go pastą jajeczną. 

Mini choinki są już prawie gotowe
Mini choinki są już prawie gotowe© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Zielonego ogórka kroję w cienkie plastry, po czym każdy taki element dzielę na trzy poziome paski. Do przepisu wykorzystuję górną i dolną część warzywa. 

Ogórek stanie się idealnym uzupełnieniem przekąski
Ogórek stanie się idealnym uzupełnieniem przekąski© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Ruloniki z nadzieniem układam na podpieczonych gwiazdeczkach z tostowego chlebka. Każdą choinkę dekoruję zielonym ogórkiem. Idealnym dopełnieniem całości będą mini gwiazdki z żółtego sera, które nabijam na wykałaczki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideoprzekąski na zimno

Wybrane dla Ciebie