Urocze choinki z pastą jajeczną idealnie wpisują się w sylwestrowe menu
Pracujesz nad sylwestrowym menu? Jeśli tak, nie może zabraknąć w nim faszerowanych choinek. Nie tylko świetnie smakują, ale i pięknie się prezentują!
Poznaj przepis na smaczną przekąskę w wytrawnym wydaniu, którą możesz zaskoczyć swoich bliskich w ostatni dzień roku. Mini choineczki zrobisz na bazie domowej pasty jajecznej i tostów pełnoziarnistych. Nie zabraknie też kolorowych i smacznych dodatków. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Choinki z pastą jajeczną. Sprawdzą się jako przekąska na sylwestra
Tej niesamowitej przekąski nie może zabraknąć na sylwestrowej imprezie. Stanie się hitem w każdym domu
Składniki:
Pasta jajeczna:
- 3 ugotowane jajka,
- 70 g serka śmietankowego z ziołami,
- 20 g tartego sera,
- 2 łyżeczki musztardy,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- 12 pełnoziarnistych tostów,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 12 plastrów okrągłej szynki drobiowej,
- 1/2 szt. zielonego ogórka,
- 200 g żółtego sera w kawałku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania gwiazdek z pełnoziarnistego chlebka. Pieczywo układam na desce do krojenia, po czym wykrawam z każdego elementu mini gwiazdkę. Pomocna na tym etapie okaże się foremka do ciastek w kształcie gwiazdki.
Krok 2. Mini gwiazdki przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdy element polewam oliwą z oliwek, po czym zapiekam je w piekarniku przez 7-8 minut w temp. 160 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pastę jajeczną. W tym celu łączę ze sobą: ugotowane na twardo jajka, żółty ser, serek śmietankowy z ziołami, musztardę, pieprz oraz sól.
Krok 4. Następnie przygotowuję bazę do choinek. Na desce do krojenia dzielę plaster szynki na dwie części. Każdy kawałek składam w rulon, po czym wypełniam go pastą jajeczną.
Krok 5. Zielonego ogórka kroję w cienkie plastry, po czym każdy taki element dzielę na trzy poziome paski. Do przepisu wykorzystuję górną i dolną część warzywa.
Krok 6. Ruloniki z nadzieniem układam na podpieczonych gwiazdeczkach z tostowego chlebka. Każdą choinkę dekoruję zielonym ogórkiem. Idealnym dopełnieniem całości będą mini gwiazdki z żółtego sera, które nabijam na wykałaczki. I to wszystko, smacznego!