Urocze ciasteczka renifery dosłownie rozpływają się w ustach

W zimowym menu nie może zabraknąć genialnych ciasteczek z uroczym akcentem. I w tej roli świetnie sprawdzi się dzisiejsza propozycja na domowe wypieki. Już od samego patrzenia, można się w nich zakochać na całe życie.

Te ciasteczka staną się hitem w każdym domu!Te ciasteczka staną się hitem w każdym domu!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tym razem przychodzę z pomysłem w słodkim wydaniu. Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem takich kombinacji, koniecznie musisz zostać ze mną do końca. I to z kilku powodów. Nie dość, że domowe ciasteczkamega smaczne, to jeszcze świetnie się prezentują

Co więcej, ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem, dlatego poradzi sobie z nimi nawet ktoś, kto dopiero stawia w kuchni swoje pierwsze kroki. Ba, to świetna zabawa, dlatego urocze ciasteczka reniferki możesz spokojnie przygotować z maluchami. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do wykorzystania dzisiejsze receptury? Od razu przechodzę więc do sedna sprawy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka renifery dosłownie rozpływają się w ustach

Ciasteczka renifery są tak urocze, że nie sposób oderwać od nich wzroku. Do tego już od pierwszego kęsa rozpływają się w ustach

Składniki: 

Ciasteczka:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szczypta soli. 

Do dekoracji: 

  • 9 łyżeczek dżemu wiśniowego,
  • 50 g roztopionej mlecznej czekolady,
  • cukrowe oczka,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasteczek. W tym celu przesiewam bezpośrednio na blat kuchenny mąkę pszenną. W powstałej górce robię wgłębienie, po czym dodaję do środka jajka, szczyptę soli oraz cukier

Najpierw przygotowuję kruche ciasto
Najpierw przygotowuję kruche ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Zaczynam wyrabiać ciasto. Po chwili do składników dodaję również miękkie masło i kontynuuję łączenie składników. Kiedy ciasto ma już idealną konsystencję, owijam je szczelnie folią spożywczą, po czym wstawiam do lodówki minimum na 30 minut

Po wyrobieniu ciasta wkładam je na chwilę do lodówki
Po wyrobieniu ciasta wkładam je na chwilę do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po 30 minutach dzielę ciasto na mniejsze części. Każdy taki element rozwałkowuję na cienki placek. Po czym wycinam z niego kółeczka. 

Kółeczka przekładam do formy do pieczenia
Kółeczka przekładam do formy do pieczenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W połowie kółeczek robię dodatkową mniejszą dziurkę. Ma się ona znajdować w centralnej części blisko jednej krawędzi. Ciasteczka w takim wydaniu piekę następnie przez 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. 

Ciasteczka piekę przez 10 minut
Ciasteczka piekę przez 10 minut © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na talerzu układam upieczone i ostudzone ciasteczka bez dziurki. Następnie rozprowadzam na nich sporą warstwę dżemu wiśniowego. Oczywiście można wykorzystać tu inny smak dżemu. Tak przygotowane ciasteczka przekładam następnie kółeczkami z dziurką.

Ciasteczka przekładam wiśniowym dżemem
Ciasteczka przekładam wiśniowym dżemem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przy pomocy roztopionej czekoladycukrowych oczek tworzę pyszczek reniferów. Ciasteczka w takim wydaniu serwuję z dodatkiem cukru pudru. Smacznego!

Prawda, że pięknie się prezentują?
Prawda, że pięknie się prezentują? © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi