Urocze ciasteczka renifery dosłownie rozpływają się w ustach
W zimowym menu nie może zabraknąć genialnych ciasteczek z uroczym akcentem. I w tej roli świetnie sprawdzi się dzisiejsza propozycja na domowe wypieki. Już od samego patrzenia, można się w nich zakochać na całe życie.
26.12.2023 | aktual.: 31.12.2023 01:55
Tym razem przychodzę z pomysłem w słodkim wydaniu. Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem takich kombinacji, koniecznie musisz zostać ze mną do końca. I to z kilku powodów. Nie dość, że domowe ciasteczka są mega smaczne, to jeszcze świetnie się prezentują.
Co więcej, ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem, dlatego poradzi sobie z nimi nawet ktoś, kto dopiero stawia w kuchni swoje pierwsze kroki. Ba, to świetna zabawa, dlatego urocze ciasteczka reniferki możesz spokojnie przygotować z maluchami. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do wykorzystania dzisiejsze receptury? Od razu przechodzę więc do sedna sprawy!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Ciasteczka renifery są tak urocze, że nie sposób oderwać od nich wzroku. Do tego już od pierwszego kęsa rozpływają się w ustach
Składniki:
Ciasteczka:
- 550 g mąki pszennej,
- 250 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szczypta soli.
Do dekoracji:
- 9 łyżeczek dżemu wiśniowego,
- 50 g roztopionej mlecznej czekolady,
- cukrowe oczka,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasteczek. W tym celu przesiewam bezpośrednio na blat kuchenny mąkę pszenną. W powstałej górce robię wgłębienie, po czym dodaję do środka jajka, szczyptę soli oraz cukier.
Krok 2. Zaczynam wyrabiać ciasto. Po chwili do składników dodaję również miękkie masło i kontynuuję łączenie składników. Kiedy ciasto ma już idealną konsystencję, owijam je szczelnie folią spożywczą, po czym wstawiam do lodówki minimum na 30 minut.
Krok 3. Po 30 minutach dzielę ciasto na mniejsze części. Każdy taki element rozwałkowuję na cienki placek. Po czym wycinam z niego kółeczka.
Krok 4. W połowie kółeczek robię dodatkową mniejszą dziurkę. Ma się ona znajdować w centralnej części blisko jednej krawędzi. Ciasteczka w takim wydaniu piekę następnie przez 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Krok 5. Na talerzu układam upieczone i ostudzone ciasteczka bez dziurki. Następnie rozprowadzam na nich sporą warstwę dżemu wiśniowego. Oczywiście można wykorzystać tu inny smak dżemu. Tak przygotowane ciasteczka przekładam następnie kółeczkami z dziurką.
Krok 6. Przy pomocy roztopionej czekolady i cukrowych oczek tworzę pyszczek reniferów. Ciasteczka w takim wydaniu serwuję z dodatkiem cukru pudru. Smacznego!