Urocze ciasteczka renifery dosłownie rozpływają się w ustach

W zimowym menu nie może zabraknąć genialnych ciasteczek z uroczym akcentem. I w tej roli świetnie sprawdzi się dzisiejsza propozycja na domowe wypieki. Już od samego patrzenia, można się w nich zakochać na całe życie.

Te ciasteczka staną się hitem w każdym domu!Te ciasteczka staną się hitem w każdym domu!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tym razem przychodzę z pomysłem w słodkim wydaniu. Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem takich kombinacji, koniecznie musisz zostać ze mną do końca. I to z kilku powodów. Nie dość, że domowe ciasteczkamega smaczne, to jeszcze świetnie się prezentują

Co więcej, ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem, dlatego poradzi sobie z nimi nawet ktoś, kto dopiero stawia w kuchni swoje pierwsze kroki. Ba, to świetna zabawa, dlatego urocze ciasteczka reniferki możesz spokojnie przygotować z maluchami. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do wykorzystania dzisiejsze receptury? Od razu przechodzę więc do sedna sprawy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka renifery dosłownie rozpływają się w ustach

Ciasteczka renifery są tak urocze, że nie sposób oderwać od nich wzroku. Do tego już od pierwszego kęsa rozpływają się w ustach

Składniki: 

Ciasteczka:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szczypta soli. 

Do dekoracji: 

  • 9 łyżeczek dżemu wiśniowego,
  • 50 g roztopionej mlecznej czekolady,
  • cukrowe oczka,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasteczek. W tym celu przesiewam bezpośrednio na blat kuchenny mąkę pszenną. W powstałej górce robię wgłębienie, po czym dodaję do środka jajka, szczyptę soli oraz cukier

Najpierw przygotowuję kruche ciasto
Najpierw przygotowuję kruche ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Zaczynam wyrabiać ciasto. Po chwili do składników dodaję również miękkie masło i kontynuuję łączenie składników. Kiedy ciasto ma już idealną konsystencję, owijam je szczelnie folią spożywczą, po czym wstawiam do lodówki minimum na 30 minut

Po wyrobieniu ciasta wkładam je na chwilę do lodówki
Po wyrobieniu ciasta wkładam je na chwilę do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po 30 minutach dzielę ciasto na mniejsze części. Każdy taki element rozwałkowuję na cienki placek. Po czym wycinam z niego kółeczka. 

Kółeczka przekładam do formy do pieczenia
Kółeczka przekładam do formy do pieczenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W połowie kółeczek robię dodatkową mniejszą dziurkę. Ma się ona znajdować w centralnej części blisko jednej krawędzi. Ciasteczka w takim wydaniu piekę następnie przez 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. 

Ciasteczka piekę przez 10 minut
Ciasteczka piekę przez 10 minut © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na talerzu układam upieczone i ostudzone ciasteczka bez dziurki. Następnie rozprowadzam na nich sporą warstwę dżemu wiśniowego. Oczywiście można wykorzystać tu inny smak dżemu. Tak przygotowane ciasteczka przekładam następnie kółeczkami z dziurką.

Ciasteczka przekładam wiśniowym dżemem
Ciasteczka przekładam wiśniowym dżemem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przy pomocy roztopionej czekoladycukrowych oczek tworzę pyszczek reniferów. Ciasteczka w takim wydaniu serwuję z dodatkiem cukru pudru. Smacznego!

Prawda, że pięknie się prezentują?
Prawda, że pięknie się prezentują? © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀