PoradyUżywasz takiego mleka do kawy? Jest naszpikowane chemią i tłuszczem

Używasz takiego mleka do kawy? Jest naszpikowane chemią i tłuszczem

Jeśli jesteś miłośnikiem małej czarnej, koniecznie sprawdź, jakiego mleka lepiej do niej nie dodawać. Ta wiedza na pewno ci się przyda!

A ty, z czym pijesz małą czarną?
A ty, z czym pijesz małą czarną?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tran

02.09.2023 17:04

Już na wstępnie muszę wyznać, że kawa to moje codzienne paliwo. Zarówno mój mózg, jak i reszta ciała, zaczyna dopiero działać, kiedy wypiję poranną filiżankę ulubionego napoju. Do niedawna piłam bardzo słodką i zabielaną mlekiem kawę

Z czasem jednak postanowiłam przerzucić się na opcję, którą pije na co dzień mój mąż. I odniosłam połowiczny sukces. Bo choć przestałam pić kawę z mlekiem, to nadal ją słodzę. A ty jaką kawę pijesz? Jakie dodatki muszą się znaleźć w filiżance z ulubionym napojem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleko, jakie dodajesz do kawy, ma znaczenie

Choć sama nie pijam już kawy z mlekiem, nadal robi to wiele ważnych osób w moim życiu. Kiedy więc dowiedziałam się, że nie każdy rodzaj mleka się do tego nadaje, od razu postanowiłam zgłębić ten temat. 

I faktycznie, po zapoznaniu się z argumentami, myślę, że warto zastanowić się nad rezygnacją z łączenia kawy z mlekiem skondensowanym. Tak, to właśnie o ten rodzaj mleka chodzi. Dlaczego lepiej nie dodawać go do kawy? Śpieszę z wyjaśnieniami!

Minusów jest całkiem sporo

Na pewno wielokrotnie używałeś w kuchni mleka skondensowanego. Zazwyczaj jest ono wykorzystywane przy pracy nad słodkimi wypiekami. Znam jednak osoby, które właśnie przy pomocy tego mleka słodzą kawę. Nie jest to jednak najlepsza opcja. Tym bardziej, kiedy mamy na rynku do wyboru wiele innych opcji.

Mleko skondensowane
Mleko skondensowane © Adobe Stock | New Africa

Do głównych minusów tego produktu należy zaliczyć przede wszystkim fakt, że zawiera sporo tłuszczu. Jak możemy przeczytać na stronie WP Kuchnia, w skondensowanym mleku można znaleźć również dużą dawkę cukru. A jak wiadomo, z nim również należy uważać.

Co więcej, cukier możemy znaleźć w całej masie innych produktów, które spożywamy każdego dnia, dlatego tym bardziej powinniśmy zrezygnować z bardzo słodkiego mleka na rzecz innych rozwiązań. 

To jednak nadal nie koniec. W tym miejscu należy wspomnieć również o dodatkach, jakie można znaleźć w mleku skondensowanym. 

Naturalny proces odparowywania wody z mleka jest dosyć długotrwały i kosztowny, dlatego producenci, chcąc uzyskać pożądaną gęstość mleka skondensowanego, dosypują do niego zagęstniki i konserwanty, a te niczego pozytywnego nie wnoszą do naszej diety.

czytamy na stronie WP Kuchnia.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o przedstawionych informacjach. Piłeś kiedykolwiek kawę z mlekiem skondensowanym?

Wybrane dla Ciebie