W 15 minut robię ciasto. O zwykłym serniku wszyscy już zapomnieli
Ciasto Szachownica kusi jeszcze przed pokrojeniem na kawałki. To prost przepis na deser bez piekarnika, bałaganu i długich przygotowań. Wystarczy 15 minut, by wyczarować pyszne ciasto dla całej rodziny.
Ciasta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla tych, którzy w kuchni deklarują, że mają dwie lewe ręce. Nie trzeba się martwić, ze coś opadnie, nie wyrośnie czy powstanie zakalec. Moim sprawdzonym przepisem na szybki deser jest ciasto szachownica z herbatnikami i prostym kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomysł na lunchbox do szkoły. Takie pudełka zawsze wracają puste
Ciasto szachownica - prosty przepis na deser bez pieczenia
Kiedy nie mam za dużo czasu na przygotowania, a chcę podać gościom pyszny deser, sięgam po Szachownicę. Między kolorowymi herbatnikami skrywa się prosta masa z bitej śmietany oraz mascarpone, przyjemnie łącząca się z warstwą kajmaku. Dla przełamania słodyczy dorzucam świeże maliny, ale gdy nie znajdę ich w sklepie, pomijam ten dodatek.
Do kremu możesz dodać również krem czekoladowy lub owocowy przecier, jeśli chcesz nadać mu inny smak. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut, ale warto uzbroić się w cierpliwość - ciasto powinno spędzić minimum 3 godziny w lodówce, aby herbatniki zdążyły zmięknąć.
Składniki:
- 250 g jasnych herbatników,
- 250 g ciemnych herbatników,
- 500 g serka mascarpone,
- 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 puszka masy kajmakowej,
- maliny (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij schłodzoną śmietankę i ubij ją na wysokich obrotach miksera wraz z cukrem pudrem.
- Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo mascarpone. Krem powinien być gładki i bez grudek.
- Blaszkę o wymiarach ok. 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż na zmianę herbatniki jasne oraz ciemne, tworząc szachownicę.
- Wyłóż połowę kremu, dodaj maliny, ponownie krem i warstwę herbatników. Jeśli dodajesz czekoladę lub przecier owocowy, dodaj ją do jednej z części masy. Gdy nie chcesz sięgać po żadne dodatki, wyłóż od razu całość.
- Na herbatniki wyłóż masę kajmakową i przykryj ponownie warstwą ciasteczkowej szachownicy.
- Wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, by herbatniki zmiękły.
Po tym czasie pyszne ciasto Szachownica jest już gotowe. Przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a z talerzyków znika jeszcze szybciej. Smacznego!