W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Chociaż temperatura za oknem teraz nieco skoczyła w górę, trzeba już przygotować repertuar na chłodniejsze dni. Zupa gulaszowa w węgierskim stylu doskonale rozgrzewa po jesiennym spacerze, a przy okazji jest tak sycąca, że z powodzeniem zastąpi drugie danie.
Tym, co wszystkich zawsze zachwyca w węgierskiej zupie gulaszowej, jest mięciutkie i kruche mięso. Aby takie wyszło, trzeba przede wszystkim wybrać dobrej jakości wołowinę i zamarynować ją w czerwonym winie. Kolejnym krokiem do sukcesu jest obsmażenie mięsa, aby zamknąć w nim wszystkie soki. Następnie przejdź do nieśpiesznego gotowania zupy na wolnym ogniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żeberka w sosie kawowym podbiją podniebienia gości. Są po prostu genialne!
Jaką wołowinę wybrać do węgierskiej zupy?
Do zupy najlepiej się sprawdza mięso z łopatki wołowej lub pręga, które po długim duszeniu staje się miękkie i soczyste, a przy okazji zawiera dużą ilość kolagenu. Ten pod wpływem gotowania przekształca się w żelatynę i sprawia, że zupa nabiera aksamitnej konsystencji, co czyni ją jeszcze bardziej sycącą i aromatyczną.
Przepis na zupę gulaszową po węgiersku
Mięso wstaw do marynowania co najmniej 1 godzinę wcześniej (możesz nawet dzień wcześniej). Zupę od razu gotuj w dużym garnku z grubym dnem. Zacznij od zeszklenia cebuli na smalcu lub maśle klarowanym.
Składniki:
- 700 g wołowiny,
- marynata: 150 ml czerwonego wina wytrawnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 pomidory,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- 3 czerwone papryki,
- 3 ziemniaki,
- przyprawy: 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego do smażenia,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę i zamarynuj w czerwonym winie. Do miski wrzuć także pokrojoną w pióra cebulę i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Na smalcu lub maśle klarowanym zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
- Wyjmij mięso z marynaty (nie wylewaj jej) i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Wrzuć do cebuli na patelnię i obsmaż z każdej strony.
- Dodaj obrane ze skórki pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszaj i smaż przez kilka minut. Zalej marynatą z czerwonego wina z cebulą i czosnkiem oraz bulionem. Dodaj przyprawy w proszku i gotuj przez 90 minut na małym ogniu.
- Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę: marchew, paprykę i ziemniaki. Gotuj przez kolejne 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie
- Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do zupy gulaszowej wystarczy podać pajdę swojskiego chleba i wszyscy będą zajadać, że się zdziwisz, dlaczego jest tak cicho przy stole.