W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier

Chociaż temperatura za oknem teraz nieco skoczyła w górę, trzeba już przygotować repertuar na chłodniejsze dni. Zupa gulaszowa w węgierskim stylu doskonale rozgrzewa po jesiennym spacerze, a przy okazji jest tak sycąca, że z powodzeniem zastąpi drugie danie.

Węgierska zupa gulaszowa przyjemnie rozgrzewa i syciWęgierska zupa gulaszowa przyjemnie rozgrzewa i syci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tym, co wszystkich zawsze zachwyca w węgierskiej zupie gulaszowej, jest mięciutkie i kruche mięso. Aby takie wyszło, trzeba przede wszystkim wybrać dobrej jakości wołowinę i zamarynować ją w czerwonym winie. Kolejnym krokiem do sukcesu jest obsmażenie mięsa, aby zamknąć w nim wszystkie soki. Następnie przejdź do nieśpiesznego gotowania zupy na wolnym ogniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka w sosie kawowym podbiją podniebienia gości. Są po prostu genialne!

Jaką wołowinę wybrać do węgierskiej zupy?

Do zupy najlepiej się sprawdza mięso z łopatki wołowej lub pręga, które po długim duszeniu staje się miękkie i soczyste, a przy okazji zawiera dużą ilość kolagenu. Ten pod wpływem gotowania przekształca się w żelatynę i sprawia, że zupa nabiera aksamitnej konsystencji, co czyni ją jeszcze bardziej sycącą i aromatyczną.

Przepis na zupę gulaszową po węgiersku

Mięso wstaw do marynowania co najmniej 1 godzinę wcześniej (możesz nawet dzień wcześniej). Zupę od razu gotuj w dużym garnku z grubym dnem. Zacznij od zeszklenia cebuli na smalcu lub maśle klarowanym.

Składniki:

  • 700 g wołowiny,
  • marynata: 150 ml czerwonego wina wytrawnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 pomidory,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • 3 czerwone papryki,
  • 3 ziemniaki,
  • przyprawy: 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego do smażenia,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i zamarynuj w czerwonym winie. Do miski wrzuć także pokrojoną w pióra cebulę i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Na smalcu lub maśle klarowanym zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
  3. Wyjmij mięso z marynaty (nie wylewaj jej) i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Wrzuć do cebuli na patelnię i obsmaż z każdej strony.
  4. Dodaj obrane ze skórki pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszaj i smaż przez kilka minut. Zalej marynatą z czerwonego wina z cebulą i czosnkiem oraz bulionem. Dodaj przyprawy w proszku i gotuj przez 90 minut na małym ogniu.
  5. Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę: marchew, paprykę i ziemniaki. Gotuj przez kolejne 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie
  6. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do zupy gulaszowej wystarczy podać pajdę swojskiego chleba i wszyscy będą zajadać, że się zdziwisz, dlaczego jest tak cicho przy stole.

Wybrane dla Ciebie

Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita