W dwie minuty z czterech składników robię chrupiącą surówkę. O niebo lepsza niż z garmażerki

Cztery tanie i niewyszukane składniki, prosty sos i pyszna surówka na obiad gotowa. Czasem najlepsze pomysły wcale nie muszą być skomplikowane i ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Nie wierzysz? To sam się przekonaj!

Surówka z pora gotowa w kilka minut. Pyszna jak żadna inna!Surówka z pora gotowa w kilka minut. Pyszna jak żadna inna!
Źródło zdjęć: © Canva | Martysjashlusyk

Wiemy, wiemy. Internet pełen jest nietypowych surówek i sałatek, których autorów można podziwiać za niesamowitą kreatywność i pomysłowość. Egzotyczne owoce, rzadkie grzyby, piękne kiełki, jadalne złoto i molekularny kawior — znajdziesz tam, co tylko zechcesz. I mów sobie co chcesz, ale my i tak najbardziej lubimy proste surówki, których wykonanie jest szybkie i bezproblemowe, a smak doskonały. I taka właśnie jest surówka z pora, którą za chwilę ci przedstawimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Pokrojony por wraz z ogórkami kiszonymi, papryczką chilli i szczypiorkiem to według nas mieszanka idealna. Co więcej, jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i niezwykle zdrowa. Każdy z wymienionych składników to wsparcie dla organizmu, które na pewno przyda nam się zimą. Całość zostaje wymieszana w pysznym sosie na bazie jogurtu greckiego i majonezu.

Poniżej zamieszczamy dokładną instrukcję przyrządzania surówki. Powodzenia!

Prosta surówka z pora do obiadu

  • 1 por,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 papryczka chilli,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ta surówka z pora jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Ta surówka z pora jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa © Canva | LuigiConsiglio
  1. Pora dokładnie umyj. W tym celu możesz go delikatnie rozkroić, ponieważ piach często ląduje w środku. Następnie pokrój warzywo w cienkie plasterki. Przełóż do naczynia.
  2. Ogórki kiszone pokrój w półplastry, chilli w bardzo drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce z porem.
  3. Czas na sos. Jogurt, majonez, musztardę i miód dopraw przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie zalej sosem warzywa z pierwszej miski.
  4. Surówka wymaga teraz przemieszania i gotowe. Podawaj ją lekko schłodzoną. Doskonale odnajdzie się w towarzystwie kotletów i ziemniaków, chociaż według nas może nam też posłużyć jako samoistna przekąska. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇