W Grecji zajadają się co wieczór. Znalazłam oryginalny przepis i serwuję rodzinie
Nie da się nie spotkać tego przysmaku podczas wakacji, bo to jeden z najpopularniejszych przysmaków greckiej kuchni. Szpinakowy przysmak znakomicie sprawdzi się, gdy zatęsknisz za słońcem. Smakuje tak dobrze, że nikt nie odmówi dokładki.
14.10.2024 14:48
Spanakopita to tradycyjne greckie danie, które można przetłumaczyć jako "szpinakowy placek" i dosłownie oddaje to charakter tego dania. To rodzaj zapiekanki z ciasta filo wypełnionej farszem na bazie szpinaku, sera feta i ziół. Spanakopita może być podawana zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Jej prostota i pyszny smak sprawiają, że jest uwielbiana zarówno przez Greków, jak i turystów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grecka spanakopita ze szpinakiem
To pyszne ciasto, które łączy w sobie kruchość ciasta filo, słoność fety i delikatność szpinaku. Kochają ją dorośli, a i niejedno dziecko chętnie sięgnie po szpinak w takim wydaniu.
Podobnie jak w przypadku innych greckich przysmaków, tajemnicą niepowtarzalnego smaku spanakopity są dobrej jakości składniki. Przygotowując ją, warto postarać się o świeży szpinak i autentyczną fetę, a nie ser sałatkowo-kanapkowy. To różnica, którą łatwo wyczuć w tym daniu.
Składniki:
- 5 arkuszy ciasta filo,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 50 ml wody,
- 500 g świeżego szpinaku,
- 200 g sera feta, pokruszonego,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 100 ml śmietanki,
- ½ pęczka pietruszki,
- ½ pęczka koperku,
- pieprz i sól do smaku,
- oliwa z oliwek do posmarowania.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i zeszklij na posiekaną cebulkę na oliwie z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez 30 sekund.
- Dodaj szpinak i duś go na małym ogniu, aż straci objętość. Odsącz nadmiar wody.
- W misce wymieszaj szpinak z serem feta, jajkami, śmietanką, posiekaną pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek z wodą.
- Posmaruj jeden arkusz ciasta filo mieszanką oliwy i wody. Nałóż na niego drugi arkusz i powtórz smarowanie.
- Wyłóż formę do pieczenia (ok. 24x30 cm) dwoma warstwami ciasta, pozostawiając nadmiar ciasta na brzegach.
- Wyłóż farsz na ciasto, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony.
- Złóż brzegi ciasta do środka, tworząc falistą krawędź.
- Posmaruj wierzch ciasta oliwą z oliwek i posyp sezamem (opcjonalnie).
- Piecz spanakopitę w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 40 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem na porcje.
Pyszna spanakopita jest już gotowa, by oczarować cię smakiem i przenieść wspomnieniami na jedną z greckich wysp. Smacznego!