W Grecji zajadają się co wieczór. Znalazłam oryginalny przepis i serwuję rodzinie

Nie da się nie spotkać tego przysmaku podczas wakacji, bo to jeden z najpopularniejszych przysmaków greckiej kuchni. Szpinakowy przysmak znakomicie sprawdzi się, gdy zatęsknisz za słońcem. Smakuje tak dobrze, że nikt nie odmówi dokładki.

SpanakopitaSpanakopita
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Spanakopita to tradycyjne greckie danie, które można przetłumaczyć jako "szpinakowy placek" i dosłownie oddaje to charakter tego dania. To rodzaj zapiekanki z ciasta filo wypełnionej farszem na bazie szpinaku, sera feta i ziół. Spanakopita może być podawana zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Jej prostota i pyszny smak sprawiają, że jest uwielbiana zarówno przez Greków, jak i turystów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Grecka spanakopita ze szpinakiem

To pyszne ciasto, które łączy w sobie kruchość ciasta filo, słoność fety i delikatność szpinaku. Kochają ją dorośli, a i niejedno dziecko chętnie sięgnie po szpinak w takim wydaniu.

Spanakopita - Pyszności
Spanakopita - Pyszności © Canva | oproko

Podobnie jak w przypadku innych greckich przysmaków, tajemnicą niepowtarzalnego smaku spanakopity są dobrej jakości składniki. Przygotowując ją, warto postarać się o świeży szpinak i autentyczną fetę, a nie ser sałatkowo-kanapkowy. To różnica, którą łatwo wyczuć w tym daniu.

Składniki:

  • 5 arkuszy ciasta filo,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 50 ml wody,
  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 200 g sera feta, pokruszonego,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietanki,
  • ½ pęczka pietruszki,
  • ½ pęczka koperku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • oliwa z oliwek do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i zeszklij na posiekaną cebulkę na oliwie z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez 30 sekund.
  2. Dodaj szpinak i duś go na małym ogniu, aż straci objętość. Odsącz nadmiar wody.
  3. W misce wymieszaj szpinak z serem feta, jajkami, śmietanką, posiekaną pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  4. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z wodą.
  5. Posmaruj jeden arkusz ciasta filo mieszanką oliwy i wody. Nałóż na niego drugi arkusz i powtórz smarowanie.
  6. Wyłóż formę do pieczenia (ok. 24x30 cm) dwoma warstwami ciasta, pozostawiając nadmiar ciasta na brzegach.
  7. Wyłóż farsz na ciasto, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony.
  8. Złóż brzegi ciasta do środka, tworząc falistą krawędź.
  9. Posmaruj wierzch ciasta oliwą z oliwek i posyp sezamem (opcjonalnie).
  10. Piecz spanakopitę w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 40 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.
  11. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem na porcje.

Pyszna spanakopita jest już gotowa, by oczarować cię smakiem i przenieść wspomnieniami na jedną z greckich wysp. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce