W Japonii jest popularniejsza niż kawa. Spala tłuszcz jak szalona
Kultura picia herbaty w Japonii to zupełnie inny poziom delektowania się niż znamy z naszych polskich domów. Warto zainspirować się smakami i sięgnąć po jeden z najpopularniejszych napojów z Kraju Kwitnącej Wiśni. Zielona herbata matcha przekonuje nie tylko smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi.
28.10.2024 10:24
W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszy się matcha, która opanowała nie tylko kawiarnie, ale również wszelakiej maści wypieki. W Japonii ustępuje ona jednak senchy, która od wieków stanowi ważny element kultury. Nie bez powodu swoje miejsce zaznaczyła również w medycynie ludowej, bo niepozorny napar tak korzystnie wpływa na zdrowie, że sięgać po niego powinni nie tylko Japończycy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najzdrowsza herbata
Proces produkcji senchy różni się od innych rodzajów zielonej herbaty. Liście po zbiorze są poddawane procesowi parowania, który zatrzymuje proces utleniania i pozwala zachować intensywną zieloną barwę oraz całe bogactwo składników odżywczych. Następnie są suszone i zwijane w charakterystyczny sposób, nadając im delikatny, igiełkowaty kształt.
Smak senchy jest delikatnie słodkawy, z wyczuwalną nutą trawy i orzechów. Sam zapach określany jest jako świeży i kwiatowy. Koneserzy wyczują również różnicę w smaku herbaty pochodzącej z różnych upraw. Za najekskluzywniejszą uważana jest Ichibancha, czyli herbata powstająca z pierwszych zbiorów.
Właściwości senchy
Japończycy piją ją od wieków, a oni sami znani są z długowieczności. Patrząc na właściwości, jakie ma zielona herbata sencha, można uznać, że zdecydowanie pomaga zachować zdrowie. Sencha jest bogata w polifenole, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Dzięki temu włączenie do diety zielonej herbaty może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych.
Niepozorny napar to również świetne wsparcie na diecie odchudzającej. Dzięki zawartości katechin sencha przyspiesza metabolizm i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. Pomaga również regulować poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.
Dla zdrowia i urody
Bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy sprawia, że sencha skutecznie wzmacnia odporność organizmu, chroniąc przed infekcjami. To również świetna herbata dla sercowców - pomaga obniżyć ciśnienie, poprawić krążenie i zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Odpowiednia regulacja poziomu cukru we krwi pomaga także w redukcji tkanki tłuszczowej. To świetne uzupełnienie zdrowej, zbilansowanej diety i booster dla organizmu.
Jak zaparzyć senchę?
Warto pamiętać, że wszystkie właściwości odejdą w odstawkę, gdy zalejemy herbatę wrzątkiem. Na dodatek uwalniają się wtedy garbniki, które powodują, że czuć głównie nieprzyjemny, gorzki smak. Optymalna temperatura dla zielonej herbaty, zwłaszcza senchy, to około 70-80 st. Celsjusza. W takiej temperaturze zachowamy delikatny smak i aromat, jednocześnie wydobywając pełnię jej właściwości zdrowotnych.