W kilka chwil zamienisz zwykłe babeczki w świąteczne słodkości. Daria już to sprawdziła
Babeczki to jeden z deserów, który można serwować przez cały rok na każdą okoliczność. W czasie świąt warto zamienić zwykłe muffinki w uroczy deser. Wystarczy rękaw cukierniczy, nieco słodkości i odrobina kreatywności.
Dekorowanie babeczek to frajda nie tylko dla najmłodszych. Nie jest to również zabawa tylko dla cukierników, bo proste świąteczne ozdoby wyczarować mogą nawet ci, którzy na plastyce nie zawsze zgarniali same szóstki. Urocze babeczki od razu wywołają uśmiech na twarzach, wprowadzając dodatkowo w świąteczny nastrój.
Daria Testuje dekorowanie babeczek
Ze świątecznym dekorowaniem kojarzą się głównie pierniczki, ale proste babeczki staną się równie wdzięcznym płótnem do puszczenia wodzów fantazji i pysznej zabawy. Kolorowe drażetki, pianki marshmallow, pisaki i masa maślana od razu sprawią, że poczujesz magię świąt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje sposoby dekoracji świątecznych babeczek
Masa maślana to jeden z najpopularniejszych kremów wykorzystywanych w cukiernictwie. Jej delikatna, puszysta konsystencja i słodki smak świetnie pasują do wielu wypieków. Jest również gęsta i stabilna, dzięki czemu staje się bazą do mocowania dekoracji. Wystarczy dobrze ubić 150-200 g prawdziwego masła z 350 g cukru pudru i 3-4 łyżkami mleka. W wersji kakaowej trzeba tylko dodać nieco ciemnego kakao. Nie ma nic prostszego!
Świąteczna dekoracja babeczek
Renifer, mały bałwanek czy ośnieżona choinka ze światełkami to trzy proste motywy, które z łatwością wyczarujesz na babeczkach.
Składniki:
Babeczki łańcuch:
- 2 waniliowe babeczki,
- masa maślana,
- 2 kostki mlecznej czekolady,
- kolorowe drażetki.
Babeczki bałwan:
- 2 waniliowe babeczki,
- masa maślana,
- pianki marshmallow,
- paluszki,
- czerwony pisak cukrowy,
- 2 kostki mlecznej czekolady.
Babeczki renifery:
- 2 czekoladowe babeczki,
- masa maślana kakaowa,
- precelki,
- biszkopty,
- czerwone drażetki,
- cukrowe oczka.
Sposób przygotowania:
Babeczki z łańcuchem: Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij porcję masy maślanej. Z roztopionej czekolady robimy szlaczek tak, jakbyś malowali łańcuch. Najłatwiej zrobić to również przy pomocy rękawa lub przelewając czekoladę do woreczka strunowego i odcinając mały koniec. Teraz już tylko kolorowe drażetki w formie światełek i gotowe.
Babeczki bałwanki: Na babeczkę ponownie wyłóż porcję masy maślanej. Na górze połóż piankę, a przy pomocy czekolady dorób bałwankowi oczy. Wbij dwa paluszki, które zastąpią gałązki i ręce bałwana.
Babeczki renifery: Na babeczki wyłóż porcję kakaowej masy maślanej. Z precelków ułóż rogi, dodaj cukrowe oczy i biszkopt. Przy pomocy odrobiny masy przyczep czerwoną drażetkę - to nos naszego renifera. Gotowe!