WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

W kuchni unosi się nieprzyjemny zapach spalenizny? Pomogą produkty z kuchennej szafki

Nie wiesz, jak się pozbyć uciążliwego zapachu spalenizny z kuchni? Już za moment rozwiążemy ten problem i to przy pomocy produktów z kuchennej szafki.

Przypalone jedzenie wiąże się z mocnym i nieprzyjemnym zapachemPrzypalone jedzenie wiąże się z mocnym i nieprzyjemnym zapachem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | RealPeopleStudio

Kuchnia to wyjątkowe miejsce w każdym domu. Nie dość, że to właśnie tu przygotowujesz i spożywasz posiłki ze swoimi bliskimi, to jeszcze może nauczyć się tu wielu pożytecznychgenialnych trików. Oczywiście od czasu do czasu może zdarzyć się też tak, że zaliczysz jakąś wpadkę kuchenną.

Ale od razu zaznaczam, to nic złego, wręcz to coś zupełnie naturalnego. Ba, to najlepszy dowód na to, że aktywnie działasz w kuchni. Dlatego pamiętaj, nawet wprawieni kucharze mogą czasem się potknąć i przypalić np. schabowego, albo rozgotować ziemniaki. Ważne, aby umieć wyjść z takiej sytuacji bez szwanku. I na tym się dzisiaj skupimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Przypalony posiłek lub garnek to nie koniec świata

Najczęstszą wpadką kuchenną jest chyba przypalenie czegoś na patelni lub w piekarniku. Takie działania mają niestety nieprzyjemne konsekwencje w postaci uciążliwych aromatów unoszących się w całej kuchni. Oczywiście przewietrzenie pomieszczenia może okazać się niewystarczające. Ale nie martw się na zapas.

Istnieje kilka domowych sposobów, które w mgnieniu oka rozwiążą ten problem. Wszystkie metody skupiają się na produktach, które znajdziesz w kuchennej szafce, więc od razu możesz zacząć działać.

Przypalony posiłek wcale nie musi być najgorszym koszmarem
Przypalony posiłek wcale nie musi być najgorszym koszmarem © Adobe Stock | Mediaphotos

Domowe patenty na pozbycie się zapachu spalenizny

Zacznijmy od ziaren kawy. Na pewno wiesz, że są one świetnym pochłaniaczem zapachów, dlatego też możesz wykorzystać je i w tym przypadku. Wszystko, co musisz zrobić, to przesypać świeże ziarna na talerzyk i zostawić je na kuchennym blacie na kilka godzin. 

Kolejnym skutecznym rozwiązaniem w tym przypadku okaże się domowa mikstura na bazie wody oraz octu. Ustaw garnek na palniku i wlej do środka szklankę wody. Następnie dodaj do środka ¼ szklankę octu i gotuj mieszankę przez chwilę. Ta prosta mieszanka upora się nawet z bardzo mocnym zapachem spalenizny. Po prostu musisz dać jej wystarczająco czasu, aby mogła zadziałać. 

Zapach spalenizny pomoże usunąć również cytryna. I tu możesz użyć jej zarówno w formie samego soku, jak i całych plasterków. Przełóż kawałki na talerzyk lub wlej sok do miseczki i ustaw na kuchennym blacie. I to wszystko, z biegiem czasu cytryna pochłonie wszystkie nieprzyjemne zapachy z kuchni. 

Cytryna pomoże zniwelować zapach spalenizny
Cytryna pomoże zniwelować zapach spalenizny © Adobe Stock | nata_vkusidey

Z zapachem spalenizny świetnie poradzi sobie także soda oczyszczona, którą możesz przesypać do małej miseczki lub na płaski talerzyk. Jak się okazuje, w tym przypadku świetnie sprawdzi się również masło orzechowe. Musisz je tylko dodatkowo podgrzać przez chwilę, aby mogło zacząć działać jako pochłaniacz zapachów.

Zanim się pożegnamy, muszę wspomnieć jeszcze o jednej, bardzo ważnej kwestii. Otóż sodę oczyszczoną, sok z cytryny, czy mieszankę octu z wodą można rozprowadzić bezpośrednio na spaleniźnie, czy to na patelni, czy też w formie do pieczenia. Odczekaj minimum godzinę i dopiero po tym czasie zacznij szorować zabrudzone miejsca. Czyszczenie powierzchni dzięki tym trikom będzie dużo łatwiejsze.

Wybrane dla Ciebie

Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta