PrzepisKuchnia meksykańskaW lecie poszła w odstawkę. Teraz to jedna z najchętniej przygotowywanych zup

W lecie poszła w odstawkę. Teraz to jedna z najchętniej przygotowywanych zup

Zupa meksykańska - Pyszności
Zupa meksykańska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.10.2024 11:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy termometr za oknem bezlitośnie wskazuje, że czas ciepłych, letnich dni bezpowrotnie minął, w ruch idą zapomniane przez lato zupy. Świetnie sprawdzają się nie tylko polskie klasyki, ale i zagraniczne wariacje, takie jak rozgrzewająca zupa meksykańska.

Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie można się najeść, to zdecydowanie nie próbował jeszcze meksykańskiej wersji tego dania. W miseczce aż się roi od składników, które uciszą nawet najgłośniej burczący brzuch. Jest mięso mielone, pożywna fasola, słodka kukurydza, kawałki papryki i sporo aromatycznych przypraw. Zdecydowanie niepotrzebna jest po niej drugie danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa meksykańska - prosty przepis na pożywny obiad

Smakuje dobrze świeżo po ugotowaniu, oraz później po odgrzaniu, więc warto przygotować większą porcją i cieszyć się obiadem na dwa dni. Zupa meksykańska świetnie rozgrzeje po powrocie do domu i sprawi, że od razu zrobi się miło i przyjemnie.

Zupa meksykańska - Pyszności
Zupa meksykańska - Pyszności© Licencjodawca

Bogactwo smaków i składników sprawia, że jest niezwykle sycąca i pożywna. Jej wyjątkowy aromat przyciąga wszystkich do stołu, a po dokładkę ustawiają się kolejki. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest ugotowany ryż lub tortilla.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Paprykę pokrój w kostkę.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso mielone, aż zmieni kolor. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
  3. Dodaj do mięsa paprykę, koncentrat pomidorowy, przyprawy (słodka papryka, chili, oregano, sól i pieprz) oraz bulion. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać więcej chili lub pikantnej papryczki.
  4. Gotuj przez około 20 minut.
  5. Po 20 minutach dodaj do zupy krojone pomidory, czerwoną fasolę i kukurydzę. Gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż wszystkie składniki się połączą i przejdą smakiem.

Gotową zupę podawaj gorącą, posypaną świeżą kolendrą. Możesz podać ją z tortillą, nachosami, ugotowanym ryżem lub bagietką. Smacznego!