W lecie poszła w odstawkę. Teraz to jedna z najchętniej przygotowywanych zup
Kiedy termometr za oknem bezlitośnie wskazuje, że czas ciepłych, letnich dni bezpowrotnie minął, w ruch idą zapomniane przez lato zupy. Świetnie sprawdzają się nie tylko polskie klasyki, ale i zagraniczne wariacje, takie jak rozgrzewająca zupa meksykańska.
02.10.2024 11:11
Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie można się najeść, to zdecydowanie nie próbował jeszcze meksykańskiej wersji tego dania. W miseczce aż się roi od składników, które uciszą nawet najgłośniej burczący brzuch. Jest mięso mielone, pożywna fasola, słodka kukurydza, kawałki papryki i sporo aromatycznych przypraw. Zdecydowanie niepotrzebna jest po niej drugie danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa meksykańska - prosty przepis na pożywny obiad
Smakuje dobrze świeżo po ugotowaniu, oraz później po odgrzaniu, więc warto przygotować większą porcją i cieszyć się obiadem na dwa dni. Zupa meksykańska świetnie rozgrzeje po powrocie do domu i sprawi, że od razu zrobi się miło i przyjemnie.
Bogactwo smaków i składników sprawia, że jest niezwykle sycąca i pożywna. Jej wyjątkowy aromat przyciąga wszystkich do stołu, a po dokładkę ustawiają się kolejki. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest ugotowany ryż lub tortilla.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Paprykę pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso mielone, aż zmieni kolor. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj do mięsa paprykę, koncentrat pomidorowy, przyprawy (słodka papryka, chili, oregano, sól i pieprz) oraz bulion. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać więcej chili lub pikantnej papryczki.
- Gotuj przez około 20 minut.
- Po 20 minutach dodaj do zupy krojone pomidory, czerwoną fasolę i kukurydzę. Gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż wszystkie składniki się połączą i przejdą smakiem.
Gotową zupę podawaj gorącą, posypaną świeżą kolendrą. Możesz podać ją z tortillą, nachosami, ugotowanym ryżem lub bagietką. Smacznego!