W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Zielone placuszki ostatnio robią furorę w moim domu. Są łatwiejsze do przygotowania niż ziemniaczane i świetnie smakują z ciepłym sosem pieczarkowym. Często podaję w piątki na obiad, a także w inne dni, gdy tylko przyjdzie na nie ochota.
Odkąd dowiedziałam się, jak dobrze go przygotować, jarmuż na stałe zadomowił się w naszym jadłospisie. Robię z nim zarówno prostą surówkę do obiadu, jak i zielony sos do kurczaka. W ten sposób dbam o odpowiedni poziom żelaza w mojej rodzinie. Chociaż w liściach jarmużu jest go nieco mnie niż w szpinaku, pierwiastek jest lepiej przyswajalny ze względu na większą zawartość witaminy C i mniej liczną obecność szczawianów.
Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania
Sos pieczarkowy do placków
Ten sos zawsze wjeżdża na obiad, gdy nie mam ochoty na wymyślne dania. Pasuje zarówno do placków ziemniaczanych jak i wszystkich innych warzywnych wariacji – z brokułem, cukinią i oczywiście z jarmużem. Na patelni z łyżką masła podsmażam drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażam na rumiany kolor i czekam, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec dodaję śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Przepis na placki z jarmużem
Liście jarmużu na placki warto wymasować z odrobiną soli i soku z cytryny, aby straciły nieprzyjemną goryczkę. Możesz je także przelać wrzątkiem, a potem zimną wodą. Osusz je na ręczniku papierowym, aby ciasto na placki nie zrobiło się zbyt wodniste.
Składniki:
- 200 g jarmużu,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 4 jajka,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- 4 łyżką mąki pszennej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyj i osusz. Odetnij twarde łodyżki i grubsze nerwy.
- Posyp solą i skrop sokiem z cytryny.
- Wymasuj liście dłońmi, aż zrobią się miękkie i ciemne. Odlej ewentualną wodę.
- Dodaj jajka, jogurt i mąkę. Wymieszaj na spójne ciasto.
- Placki nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
- Po usmażeniu pozostaw na chwilę na ręczniku papierowym.
- Podawaj z ulubionym sosem.