W piątki zawsze robię kotlety bez grama mięsa. To przepyszny obiad za grosze

Te kotleciki to ekspresowy przepis na tani obiad. Są smaczne, proste w przygotowaniu i skuszą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Od kiedy znam ten przepis, robię go naprawdę często - moja rodzina wprost przepada za tymi kotletami bez mięsa.

Kotlety z ryżu i marchewki -  PysznościKotlety z ryżu i marchewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie to jeden z moich ulubionych przepisów na wegetariańskie kotlety na obiad. Są tanie i szybkie w przygotowaniu, a delikatny smak sprawia, że sprawdzą się także dla dzieci. Nie mogło zabraknąć w nich solidnej dawki świeżych ziół. Koperek i natka pietruszki dodają lekkości całemu daniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Kotleciki ryżowe z marchewką

Kotleciki ryżowo-marchewkowe są doskonałym pomysłem na wykorzystanie resztek ryżu. Gdy ugotuję go za dużo, od razu wiem, jak go wykorzystać w pyszny sposób i niczego nie zmarnować.

kotlety
kotlety © Getty Images | from_my_point_of_view@yahoo.com

Są pyszne i lekkostrawne, a podane z ulubioną surówką lub warzywami zamienią się w sycący obiad. Ja uwielbiam serwować do nich prosty sos tzatziki i warzywa na parze.

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 1 marchewka,
  • garść koperku lub natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i ostudź.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  3. Do zimnego ryżu dodaj startą marchewkę, pokrojony koperek. Zamiast koperku możesz sięgnąć również po posiekaną natkę pietruszki.
  4. Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, bułką tartą, kaszą manną i mąką pełnoziarnistą. Pieprz czarny możesz zastąpić pieprzem białym.
  5. Dokładnie wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Z masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron na złoty kolor.

Podawaj kotleciki na ciepło z ulubionymi dodatkami, najlepiej pod postacią warzyw, których coraz więcej na straganach. Kotleciki można również upiec w piekarniku w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20 minut. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina