W piątki zawsze robię kotlety bez grama mięsa. To przepyszny obiad za grosze
29.08.2024 14:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Te kotleciki to ekspresowy przepis na tani obiad. Są smaczne, proste w przygotowaniu i skuszą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Od kiedy znam ten przepis, robię go naprawdę często - moja rodzina wprost przepada za tymi kotletami bez mięsa.
To danie to jeden z moich ulubionych przepisów na wegetariańskie kotlety na obiad. Są tanie i szybkie w przygotowaniu, a delikatny smak sprawia, że sprawdzą się także dla dzieci. Nie mogło zabraknąć w nich solidnej dawki świeżych ziół. Koperek i natka pietruszki dodają lekkości całemu daniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotleciki ryżowe z marchewką
Kotleciki ryżowo-marchewkowe są doskonałym pomysłem na wykorzystanie resztek ryżu. Gdy ugotuję go za dużo, od razu wiem, jak go wykorzystać w pyszny sposób i niczego nie zmarnować.
Są pyszne i lekkostrawne, a podane z ulubioną surówką lub warzywami zamienią się w sycący obiad. Ja uwielbiam serwować do nich prosty sos tzatziki i warzywa na parze.
Składniki:
- 100 g ryżu,
- 1 marchewka,
- garść koperku lub natki pietruszki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka kaszy manny,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i ostudź.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Do zimnego ryżu dodaj startą marchewkę, pokrojony koperek. Zamiast koperku możesz sięgnąć również po posiekaną natkę pietruszki.
- Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, bułką tartą, kaszą manną i mąką pełnoziarnistą. Pieprz czarny możesz zastąpić pieprzem białym.
- Dokładnie wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Z masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Podawaj kotleciki na ciepło z ulubionymi dodatkami, najlepiej pod postacią warzyw, których coraz więcej na straganach. Kotleciki można również upiec w piekarniku w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20 minut. Smacznego!