W Polsce gniją na chodnikach. Przed laty zajadaliśmy się tymi owocami

Czerwone i żółte owoce gnijące na chodnikach to powszechny obraz w wielu miastach. Zapomniany smak dzieciństwa warto przywrócić do łask i zadbać o to, by jak najmniej owoców poszło na zmarnowanie.

Te owoce często kończą na chodnikachTe owoce często kończą na chodnikach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Mirabelki to zapomniany smak dzieciństwa, który po latach oddał palmę pierwszeństwa innym owocom. Drzewa rosną nawet dziko, wpisując się w krajobraz wielu polskich osiedli, również tych w wielkich miastach. Dzieci dziś niechętnie zbierają dzikie owoce, a i w sklepach nie cieszą się dużą popularnością. Są jednak tak smaczne i zdrowe, że warto odkryć je na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Mirabelka - królowa lata

Mirabelka to jedna z odmian śliwy domowej. Jej owoce są nieduże i okrągłe, najczęściej intensywnie żółte lub czerwone. Rosną dziko w parkach, pojawiają się w przydomowych ogródkach i za każdym razem zachwycają obfitością plonów. Rzadko pojawiają się w naszej diecie i najwyższa pora to zmienić.

Mirabelki
Mirabelki © Adobe Stock | PHILIPIMAGE

Drobne owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. To skarbnica witamin A, C, E oraz witamin z grupy B. Wspierają odporność, dbają o skórę i wzrok, a także korzystnie wpływają na włosy i paznokcie. Mirabelki zawierają również cenne polifenole, które pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy. Chronią komórki przed wolnymi rodnikami, opóźniając w ten sposób proces starzenia.

Wspierają też układ krwionośny, zmniejszając ryzyko chorób serca, a także mają działanie przeciwzapalne. W mirabelkach znaleźć można również błonnik, niezbędny do trawienia oraz potas, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi oraz sprawności układu nerwowego.

Jak wykorzystać mirabelki w kuchni?

Obfite zbiory z łatwością zamienisz w wiele przysmaków. Mirabelki świetnie sprawdzą się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Dzięki wysokiej zawartości pektyn mirabelki idealnie nadają się na dżemy. Wystarczy je umyć, wydrylować, gotować z cukrem i szczyptą cytryny i zamknąć w słoikach. Mirabelki świetnie smakują w ciastach drożdżowych, tartach czy muffinkach. Ich słodko-kwaśny smak idealnie balansuje słodycz ciasta. Z mirabelek można przygotować aromatyczne nalewki, wina czy kompoty, które rozgrzeją nas w chłodniejsze dni.

Z tych owoców można zrobić wyśmienity chutney, który idealnie pasuje do pieczonych mięs i serów. Warto więc wykorzystać sezon na te owoce i dać im drugie życie w kuchni. To prosty sposób, by cieszyć się smakiem lata jeszcze długo po jego zakończeniu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina