W Polsce gniją na chodnikach. Przed laty zajadaliśmy się tymi owocami

Czerwone i żółte owoce gnijące na chodnikach to powszechny obraz w wielu miastach. Zapomniany smak dzieciństwa warto przywrócić do łask i zadbać o to, by jak najmniej owoców poszło na zmarnowanie.

Te owoce często kończą na chodnikachTe owoce często kończą na chodnikach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Mirabelki to zapomniany smak dzieciństwa, który po latach oddał palmę pierwszeństwa innym owocom. Drzewa rosną nawet dziko, wpisując się w krajobraz wielu polskich osiedli, również tych w wielkich miastach. Dzieci dziś niechętnie zbierają dzikie owoce, a i w sklepach nie cieszą się dużą popularnością. Są jednak tak smaczne i zdrowe, że warto odkryć je na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Mirabelka - królowa lata

Mirabelka to jedna z odmian śliwy domowej. Jej owoce są nieduże i okrągłe, najczęściej intensywnie żółte lub czerwone. Rosną dziko w parkach, pojawiają się w przydomowych ogródkach i za każdym razem zachwycają obfitością plonów. Rzadko pojawiają się w naszej diecie i najwyższa pora to zmienić.

Mirabelki
Mirabelki © Adobe Stock | PHILIPIMAGE

Drobne owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. To skarbnica witamin A, C, E oraz witamin z grupy B. Wspierają odporność, dbają o skórę i wzrok, a także korzystnie wpływają na włosy i paznokcie. Mirabelki zawierają również cenne polifenole, które pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy. Chronią komórki przed wolnymi rodnikami, opóźniając w ten sposób proces starzenia.

Wspierają też układ krwionośny, zmniejszając ryzyko chorób serca, a także mają działanie przeciwzapalne. W mirabelkach znaleźć można również błonnik, niezbędny do trawienia oraz potas, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi oraz sprawności układu nerwowego.

Jak wykorzystać mirabelki w kuchni?

Obfite zbiory z łatwością zamienisz w wiele przysmaków. Mirabelki świetnie sprawdzą się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Dzięki wysokiej zawartości pektyn mirabelki idealnie nadają się na dżemy. Wystarczy je umyć, wydrylować, gotować z cukrem i szczyptą cytryny i zamknąć w słoikach. Mirabelki świetnie smakują w ciastach drożdżowych, tartach czy muffinkach. Ich słodko-kwaśny smak idealnie balansuje słodycz ciasta. Z mirabelek można przygotować aromatyczne nalewki, wina czy kompoty, które rozgrzeją nas w chłodniejsze dni.

Z tych owoców można zrobić wyśmienity chutney, który idealnie pasuje do pieczonych mięs i serów. Warto więc wykorzystać sezon na te owoce i dać im drugie życie w kuchni. To prosty sposób, by cieszyć się smakiem lata jeszcze długo po jego zakończeniu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta