W PRL-u był prawdziwym hitem. Dziś prawie nikt o nim nie pamięta

Był w PRL-u traktowany jak zastępczy produkt mięsny i zwykle nikt nie zastanawiał się nad jego wartością odżywczą. Dziś praktycznie nie występuje w codziennym jadłospisie i funkcjonuje głównie jako wspomnienie sprzed dekad. Szkoda, bo wbrew swojej niepozornej formie ma właściwości, które realnie mogą wspierać organizm.

Kryl był hitem PRLKryl był hitem PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kiedy rozmawiamy z dziadkami i rodzicami o czasach PRL, za każdym razem słyszymy o tym, że w sklepach nie było prawie nic, a o mięsie można było sobie pomarzyć. Dlatego starali się je jakoś zastępować, jedni sięgali po konserwy rybne, inni po mielonkę sojową lub mortadelę. Popularne były też warzywa strączkowe, jak groch i fasola. Jednak ogromnym uznaniem cieszył się kryl. Podawany był w puszkach podczas jakichś ważnych świąt i uroczystości. Z biegiem czasu o nim zapomnieliśmy, a szkoda, bo ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.

Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin

Czym jest kryl?

Kryl jest antarktycznym morskim skorupiakiem o mikroskopijnych wręcz rozmiarach. Najczęściej spotykany jest w Oceanie Arktycznym i występuje w ogromnych wręcz ilościach. Żywią się nim nie tylko ludzie, ale i foki, morsy oraz wieloryby. Nic dziwnego, skoro ma tak dużo właściwości odżywczych, które w ostatnim czasie zostały potwierdzone przez naukowców.

Kryl wspiera organizm na wielu polach

Chińscy naukowcy Jiachen Shi, Xian Sun, Yanan Wang, Shipeng Yin, Yuanfa Liu oraz Yong-Jiang Xu postanowili przebadać te skorupiaki. Wyniki badań opublikowali w artykule "Foodomics reveals altered lipid and protein profiles of Antarctic krill (Euphausia superba) under different processing" z 2023 roku. Z publikacji wynika, że kryl posiada ogromne właściwości antyoksydacyjne (opóźniają procesy starzenia się komórek) i neuroprotekcyjne (ochrona komórki przed stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym i metalami ciężkimi). Do tego potrafi regulować metabolizm glukozy i lipodów, co jest ważne w profilaktyce cukrzycy. Ponadto w artykule czytamy:

"Do najważniejszych składników funkcjonalnych kryla oraz produktów powstających podczas jego przetwarzania należą lipidy i białka. Szczególnie istotne są fosfolipidy, które stanowią ponad połowę całkowitej puli lipidów i są nośnikiem znacznych ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ω-3 (PUFA). Białka kryla, odpowiadające za ponad 60 proc. jego suchej masy, dostarczają pełnowartościowych aminokwasów niezbędnych dla człowieka".

Jak jeść kryla?

Na rynku dostępny jest tylko w mrożonej formie, więc najpierw musisz go ugotować. Potem możesz zrobić z mięsa pastę kanapkową lub po prostu dorzucić do sałatki. Świetnie się też sprawdzi jako farsz do pierogów, uszek i krokietów. Możesz zastąpić nimi mięsne nadzienie. Dobrze komponuje się też z czosnkiem i koperkiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟