Pierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stole
Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oczywiście chrupiących krokietów z pysznym farszem. I tak się składa, że dokładnie wiem, co włożyć do środka, aby cała rodzina oszalała na ich punkcie. Postaw na duet pieczonej ryby i kiszonej kapusty, a na pewno nie pożałujesz. Zresztą sam się o tym przekonaj i obejrzyj wideo. Już od samego patrzenia na złociste krokiety można zgłodnieć. Dokładną listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki na farsz:
- 500 g białej ryby,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 cebula,
- 1/2 pora,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 marchewki,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 1 łyżeczka soli,
- 400-500 ml domowego bulionu.
Pozostałe składniki:
- 15 naleśników,
- 3 jajka do panierowania,
- 1,5 szkl. bułki tartej do panierowania,
- olej do smażenia.
O czym warto pamiętać:
- Do farszu wykorzystaj białą rybę. Świetnie w tej roli sprawdzi się dorsz, sola lub karp. Najpierw podsmaż ją na patelni z obu stron z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj drugą część farszu na patelni. Połącz w niej warzywa i przyprawy. Pamiętaj, aby kiszoną kapustę wcześniej odsączyć z nadmiaru płynów. Po dodaniu domowego bulionu gotuj całość na małym ogniu ok. 20 minut.
- Rybę po upieczeniu podziel na mniejsze kawałki. Najszybciej zrobisz to przy pomocy dwóch łyżek, dzieląc ją na mniejsze części bezpośrednio w naczyniu, w którym się piekła.
- Rozdrobioną rybę dodaj na patelnię i dokładnie wymieszaj z resztą farszu.
- Nie zapomnij o przygotowaniu ciasta na naleśniki. Odstaw je na 30 minut, po czym podziel na mniejsze porcje i smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
- Na każdym placku umieść część farszu i zwiń je w krokiety.
- Czas na panierkę. Zacznij od obtoczenia naleśnikowych roladek w roztrzepanych jajkach, a następnie pokryj je dokładnie bułką tartą.
- Tak złożone krokiety usmaż na patelni na złocisty kolor. Możesz serwować je solo lub w towarzystwie wigilijnego barszczu.