Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Pierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stole

Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oczywiście chrupiących krokietów z pysznym farszem. I tak się składa, że dokładnie wiem, co włożyć do środka, aby cała rodzina oszalała na ich punkcie. Postaw na duet pieczonej ryby i kiszonej kapusty, a na pewno nie pożałujesz. Zresztą sam się o tym przekonaj i obejrzyj wideo. Już od samego patrzenia na złociste krokiety można zgłodnieć. Dokładną listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki na farsz:

  • 500 g białej ryby,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 cebula,
  • 1/2 pora,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 400-500 ml domowego bulionu.

Pozostałe składniki:

  • 15 naleśników,
  • 3 jajka do panierowania,
  • 1,5 szkl. bułki tartej do panierowania,
  • olej do smażenia.

O czym warto pamiętać:

  1. Do farszu wykorzystaj białą rybę. Świetnie w tej roli sprawdzi się dorsz, sola lub karp. Najpierw podsmaż ją na patelni z obu stron z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 15 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj drugą część farszu na patelni. Połącz w niej warzywa i przyprawy. Pamiętaj, aby kiszoną kapustę wcześniej odsączyć z nadmiaru płynów. Po dodaniu domowego bulionu gotuj całość na małym ogniu ok. 20 minut.
  3. Rybę po upieczeniu podziel na mniejsze kawałki. Najszybciej zrobisz to przy pomocy dwóch łyżek, dzieląc ją na mniejsze części bezpośrednio w naczyniu, w którym się piekła.
  4. Rozdrobioną rybę dodaj na patelnię i dokładnie wymieszaj z resztą farszu.
  5. Nie zapomnij o przygotowaniu ciasta na naleśniki. Odstaw je na 30 minut, po czym podziel na mniejsze porcje i smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
  6. Na każdym placku umieść część farszu i zwiń je w krokiety.
  7. Czas na panierkę. Zacznij od obtoczenia naleśnikowych roladek w roztrzepanych jajkach, a następnie pokryj je dokładnie bułką tartą.
  8. Tak złożone krokiety usmaż na patelni na złocisty kolor. Możesz serwować je solo lub w towarzystwie wigilijnego barszczu.
Więcej wideo
Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domuŚwiąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu
Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złotoCiasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto
Piernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolonyPiernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolony
Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbkiKoniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu