WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

W PRL-u co piątek, a dziś zapomniane. Ostatnio w końcu je zrobiłam, ale wzbogaciłam o 1 składnik

Pomysłów na kotlety bez mięsa jest tyle, ile gwiazd na niebie. Jednak mało kto pamięta przepis, który robił furorę w zakładowych stołówkach jeszcze 40 lat temu. Kotlety z kaszy i strączków nie dorównują im smakiem. Przygotowane z jajek ugotowanych na twardo wychodzą pyszne i są pełne wartości odżywczych. Do przepisu dodaję jeden składnik, który nadaje im kremowej tekstury.

Postne kotlety z jajek i żółtego seraPostne kotlety z jajek i żółtego sera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kotlety z gotowanych jajek w pełni zastąpią mięsny obiad i nie pozostawią cię z pustym żołądkiem. To także dobra alternatywa dla osób, które po spożyciu warzyw strączkowych cierpią na bóle brzucha. Jajka nie zawierają błonnika, więc nawet jedzone w nadmiarze nie powinny powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są pełne witamin, białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji

Sekretny składnik kotletów jajecznych

Aby kotlety miały bardziej kremową konsystencję, dodaję do nich starty ser żółty. Najbardziej neutralną opcją jest gouda lub ementaler. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wybierz brytyjski cheddar lub włoski parmezan. Jeśli natomiast chcesz, aby masa była jeszcze bardziej delikatna, dodaj startą mozzarellę.

Przepis na kotlety z jajek i sera

Chcesz zaoszczędzić czas? Ugotuj jajka dzień wcześniej, a potem wyjmij je z lodówki, obierz i zmiksuj w malakserze. Jajka ugotowane na twardo możesz także zetrzeć na tarce, przetrzeć przez siateczkę do jajek lub rozgnieść widelcem.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 150 g startego sera,
  • 2 jajka surowe,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka zetrzyj na tarce, rozgnieć widelcem lub przy pomocy malaksera.
  2. Wymieszaj ze startym żółtym serem, surowymi jajkami i posiekanym szczypiorkiem.
  3. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 3 łyżki bułki tartej i wyrób masę dłońmi.
  4. Umyj ręce i pozostaw je zwilżone.
  5. Z masy uformuj 15 owalnych kotletów, obtocz w bułce tartej i usmaż na złoto na patelni z rozgrzanym olejem.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem