W PRL-u każda pani domu znała przepis na to ciasto. Dziś już mało kto pamięta

Klasyki PRL-u mają specjalne miejsce w sercach Polaków. Ciasta z tego okresu, do dziś nie mają sobie równych, a ich smak to czysta nostalgia i dowód na to, że do dobrych przepisów naprawdę warto wracać.

Beza i borówki świetnie sprawdzają się w cieście Beza i borówki świetnie sprawdzają się w cieście
Źródło zdjęć: © Adobe

Skubaniec, czyli klasyczny wypiek na kruchym cieście z dodatkiem kwaśnych owoców i puszystej bezy to doskonały wybór na każdą okazję – zarówno od święta, jak i na co dzień. To klasyk czasów PRL-u, który niestety odszedł nieco w zapomnienie, a zdecydowanie nie powinien. Połączenie bezy z musem z sezonowych owocowców zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Skubaniec – domowy klasyk z PRL-u

Skubaniec, znany też jako pleśniak, to jedno z tych ciast, które sprawdzą się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i jako codzienny deser. Jego ogromną zaletą jest uniwersalność – można go przygotować z dowolnymi owocami, w zależności od pory roku. Latem najlepiej sięgać po truskawki, maliny czy porzeczki, a jesienią po śliwki lub jabłka. Dzięki temu skubaniec za każdym razem smakuje nieco inaczej i nigdy się nie nudzi.

To także świetne ciasto do przygotowania z wyprzedzeniem – po wystudzeniu dobrze się przechowuje, a nawet zyskuje na smaku. Kruche warstwy delikatnie miękną, a owoce jeszcze lepiej się przegryzają z bezą. Skubaniec nie tylko wygląda efektownie, ale i długo zachowuje świeżość, co czyni go idealnym wyborem na przyjęcia, święta i rodzinne weekendy.

Przepis na skubaniec

Składnik na kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka śmietany 12 proc.,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na bezę:

  • 5 białek,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

Dodatki:

  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki lub borówek,
  • opcjonalnie cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i śmietanę.
  3. Następnie przesiekaj nożem lub rozetrzyj palcami na kruszonkę.
  4. Zagnieć ciasto w kulę, owiń folią i schłodź w lodówce przez godzinę.
  5. W tym czasie ubij białka na sztywną pianę, dodawaj cukier po łyżce, aż masa stanie się gładka i lśniąca.
  6. Następnie wmieszaj skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
  7. Schłodzone ciasto podziel na trzy części: pierwszą wylep dno blachy (20×30 cm) i posmaruj dżemem, drugą część zetrzyj na tarce i rozsyp na dżemie.
  8. Rozprowadź pianę z białek, a na wierzch zetrzyj ostatnią część ciasta.
  9. Piecz w 180 stopni Celsjusza przez 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty.
  10. Po wystudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu