W PRL-u zajadaliśmy się tym ciastem. Na każdej imprezie grało główną rolę

Ciasto Ambasador doskonale znane było w czasach PRL, uświetniając specjalne okazje i rodzinne uroczystości. Warto wrócić do tego przepisu i zaserwować swoim bliskim deser, który nie tylko obudzi wspomnienia, ale również rozpieści kubki smakowe.

Ciasto Ambasador to hit z PRLCiasto Ambasador to hit z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To klasyk wśród przekładanych ciast, który rozkochał w sobie całe pokolenia Polaków. Połączenie delikatnego biszkoptu, puszystego kremu i słodkich brzoskwiń do dziś nie ma sobie równych. Chociaż przepis jest dość pracochłonny, to sam proces przygotowania nie jest trudny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Ciasto Ambasador jak z PRL

Przepis na Ciasto Ambasador często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, co sprawia, że ten wypiek ma w sobie coś z domowej tradycji i przywołuje miłe wspomnienia. Jeśli jednak nie masz w swoich notatkach zapisanej receptury, spieszymy z pomocą.

Ciasto Ambasador to prawdziwe odkrycie dla tych, którzy szukają pysznego, a przy tym łatwego do przygotowania ciasta. To idealne ciasto na urodziny, imieniny i rocznice, zachwyci nawet wpadającą w odwiedziny teściową. Chociaż powstało już wiele wariacji na temat tego ciasta, na przykład z galaretką, to warto zacząć od klasycznego przepisu.

Składniki:

Składniki: 

  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek mąki pszennej, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 6 łyżek cukru,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 Masa 

  • 1 budyń waniliowy,
  •  1,5 szklanki mleka 
  • 200 g masła lub margaryny,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 6 połówek brzoskwiń z syropu,
  •  kilka łyżek startej czekolady z orzechami.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij wraz z cukrem na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawaj żółtka, cały czas ubijając.
  3. Przesiej kakao wraz z proszkiem do pieczenia i mąką. Dodaj do masy jajecznej.
  4. Wymieszaj całość, aby nie było grudek.
  5. Przelej do blaszki o wymiarach 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrój na pół.
  8. W połowie szklanki mleka rozpuść proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotuj.
  9. Dodaj budyń oraz cukier i gotuj, aż masa zgęstnieje.
  10. Odstaw gotowy budyń do wystudzenia.
  11. W misce rozetrzyj masło na puszystą masę, dodając na koniec stopniowo budyń.
  12. Odłóż 1/3 masy. Do większej części dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  13. Przykryj drugim biszkoptem i rozprowadź pozostały krem budyniowy.
  14. Posyp całość posiekaną czekoladą z orzechami.
  15. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto Ambasador z kremem budyniowym i brzoskwiniami jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson