W PRL‑u zajadaliśmy się tym ciastem. Na każdej imprezie grało główną rolę
Ciasto Ambasador doskonale znane było w czasach PRL, uświetniając specjalne okazje i rodzinne uroczystości. Warto wrócić do tego przepisu i zaserwować swoim bliskim deser, który nie tylko obudzi wspomnienia, ale również rozpieści kubki smakowe.
To klasyk wśród przekładanych ciast, który rozkochał w sobie całe pokolenia Polaków. Połączenie delikatnego biszkoptu, puszystego kremu i słodkich brzoskwiń do dziś nie ma sobie równych. Chociaż przepis jest dość pracochłonny, to sam proces przygotowania nie jest trudny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę
Ciasto Ambasador jak z PRL
Przepis na Ciasto Ambasador często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, co sprawia, że ten wypiek ma w sobie coś z domowej tradycji i przywołuje miłe wspomnienia. Jeśli jednak nie masz w swoich notatkach zapisanej receptury, spieszymy z pomocą.
Ciasto Ambasador to prawdziwe odkrycie dla tych, którzy szukają pysznego, a przy tym łatwego do przygotowania ciasta. To idealne ciasto na urodziny, imieniny i rocznice, zachwyci nawet wpadającą w odwiedziny teściową. Chociaż powstało już wiele wariacji na temat tego ciasta, na przykład z galaretką, to warto zacząć od klasycznego przepisu.
Składniki:
Składniki:
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 6 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa
- 1 budyń waniliowy,
- 1,5 szklanki mleka
- 200 g masła lub margaryny,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 6 połówek brzoskwiń z syropu,
- kilka łyżek startej czekolady z orzechami.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij wraz z cukrem na puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj żółtka, cały czas ubijając.
- Przesiej kakao wraz z proszkiem do pieczenia i mąką. Dodaj do masy jajecznej.
- Wymieszaj całość, aby nie było grudek.
- Przelej do blaszki o wymiarach 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrój na pół.
- W połowie szklanki mleka rozpuść proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotuj.
- Dodaj budyń oraz cukier i gotuj, aż masa zgęstnieje.
- Odstaw gotowy budyń do wystudzenia.
- W misce rozetrzyj masło na puszystą masę, dodając na koniec stopniowo budyń.
- Odłóż 1/3 masy. Do większej części dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie.
- Przykryj drugim biszkoptem i rozprowadź pozostały krem budyniowy.
- Posyp całość posiekaną czekoladą z orzechami.
- Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ciasto Ambasador z kremem budyniowym i brzoskwiniami jest już gotowe. Smacznego!