W PRL-u zajadaliśmy w piątki. Teraz dodaję do nich sezonowe warzywo i są jeszcze smaczniejsze

Bezmięsne obiady to domena piątków, ale warto zacząć podawać je częściej. W PRL-u nie brakowało bezmięsnych kotletów na stołach - jajeczne, ziemniaczane, z dodatkiem pieczarek lub różnych warzyw. W wersji z tym sezonowym warzywem smakują jeszcze lepiej.

Przy tych kotletów, te z mięsa mogą się przy tych schowaćPrzy tych kotletów, te z mięsa mogą się przy tych schować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O ile mięso wydaje się być nieodłączną częścią kotletów, o tyle w PRL-u to wcale nie było tak oczywiste. Mięso było towarem deficytowym, często na kartki i przygotowanie z niego obiadu nie było codziennością. Szukano alternatyw, które były nie tylko sycące ale również bardzo smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo

Bezmięsne kotlety

Kotlety jajeczne cieszyły się dużą popularnością w czasach PRL-u. Sycące, pożywne i łatwe do przygotowania – zawierały białko oraz cenne składniki odżywcze, a przy tym nie wymagały wielu składników. Obok nich często gościły na stołach także kotlety sojowe, warzywne czy ziemniaczane, które dziś, niestety, rzadziej pojawiają się w domowym menu – a szkoda.

W dobie bogactwa sezonowych warzyw i szerokiego dostępu do aromatycznych przypraw, bez problemu można wyczarować smakowite, bezmięsne kotlety, które zachwycą nawet największych mięsożerców. Kotlety jajeczne z dodatkiem cukinii to świetna propozycja nie tylko na smaczny, ale i pełnowartościowy obiad.

Klucz do smacznych kotletów bez mięsa

Bardzo ważne jest odpowiednie przyprawienie kotletów — to właśnie w przyprawach kryje się większość smaku, dlatego nie warto ich żałować. Doskonale sprawdzą się dodatki o wyrazistym charakterze, takie jak czosnek, świeże zioła — koperek, natka pietruszki, szczypiorek — a także odrobina sosu sojowego, który podbije smak i nada głębi.

Można również sięgnąć po wędzoną paprykę, curry lub zioła prowansalskie. Warto też wzbogacić kotlety o starte warzywa. Pozwala to nie tylko dodać odrobinę świeżości, ale również pozbyć się z lodówki zalegających produktów. Szczególnie warto zainteresować się cukinią. Jej dodatek sprawia, że kotlety zyskują lekkość i soczystość, a przy tym mają przyjemnie miękką konsystencję i delikatny warzywny posmak.

Przepis na kotlety jajeczne z cukinią

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 cukinia,
  • 3 kromki chleba,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz chleb w wodzie, dokładnie odciśnij i odłóż. Następnie obierz ugotowane jajka i rozgnieć je widelcem.
  2. Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj ją do jajek, wbij surowe jajko, dodaj przyprawy, koperek, bułkę tartą oraz przygotowany chleb.
  3. Całość dokładnie wyrób rękami, aż masa będzie jednolita.
  4. Z masy uformuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  5. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇