W PRL-u zajadaliśmy w piątki. Teraz dodaję do nich sezonowe warzywo i są jeszcze smaczniejsze
Bezmięsne obiady to domena piątków, ale warto zacząć podawać je częściej. W PRL-u nie brakowało bezmięsnych kotletów na stołach - jajeczne, ziemniaczane, z dodatkiem pieczarek lub różnych warzyw. W wersji z tym sezonowym warzywem smakują jeszcze lepiej.
O ile mięso wydaje się być nieodłączną częścią kotletów, o tyle w PRL-u to wcale nie było tak oczywiste. Mięso było towarem deficytowym, często na kartki i przygotowanie z niego obiadu nie było codziennością. Szukano alternatyw, które były nie tylko sycące ale również bardzo smaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo
Bezmięsne kotlety
Kotlety jajeczne cieszyły się dużą popularnością w czasach PRL-u. Sycące, pożywne i łatwe do przygotowania – zawierały białko oraz cenne składniki odżywcze, a przy tym nie wymagały wielu składników. Obok nich często gościły na stołach także kotlety sojowe, warzywne czy ziemniaczane, które dziś, niestety, rzadziej pojawiają się w domowym menu – a szkoda.
W dobie bogactwa sezonowych warzyw i szerokiego dostępu do aromatycznych przypraw, bez problemu można wyczarować smakowite, bezmięsne kotlety, które zachwycą nawet największych mięsożerców. Kotlety jajeczne z dodatkiem cukinii to świetna propozycja nie tylko na smaczny, ale i pełnowartościowy obiad.
Klucz do smacznych kotletów bez mięsa
Bardzo ważne jest odpowiednie przyprawienie kotletów — to właśnie w przyprawach kryje się większość smaku, dlatego nie warto ich żałować. Doskonale sprawdzą się dodatki o wyrazistym charakterze, takie jak czosnek, świeże zioła — koperek, natka pietruszki, szczypiorek — a także odrobina sosu sojowego, który podbije smak i nada głębi.
Można również sięgnąć po wędzoną paprykę, curry lub zioła prowansalskie. Warto też wzbogacić kotlety o starte warzywa. Pozwala to nie tylko dodać odrobinę świeżości, ale również pozbyć się z lodówki zalegających produktów. Szczególnie warto zainteresować się cukinią. Jej dodatek sprawia, że kotlety zyskują lekkość i soczystość, a przy tym mają przyjemnie miękką konsystencję i delikatny warzywny posmak.
Przepis na kotlety jajeczne z cukinią
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 surowe jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 cukinia,
- 3 kromki chleba,
- pół pęczka koperku,
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Namocz chleb w wodzie, dokładnie odciśnij i odłóż. Następnie obierz ugotowane jajka i rozgnieć je widelcem.
- Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj ją do jajek, wbij surowe jajko, dodaj przyprawy, koperek, bułkę tartą oraz przygotowany chleb.
- Całość dokładnie wyrób rękami, aż masa będzie jednolita.
- Z masy uformuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.