W sezonie robię ją co tydzień. Fasolka po grecku to hit lata
Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych sezonowych warzyw, a z bułką tartą i masłem jest prawdziwym klasykiem letnich obiadów. Jednak czy to oznacza, że warto ograniczać się do tylko jednego przepisu? W wersji po grecku zyskuje nowego charakteru i może śmiało rywalizować ze znanym klasykiem.
Greckie smaki są dość popularne i lubiane - chociażby ser feta czy tzatziki nie są już czymś niecodziennym, a wręcz często goszczą na stołach Polaków. Tak więc, fasolka szparagowa po grecku z pewnością zyska wielu fanów, szczególnie wśród fanów pełnych smaków, śródziemnomorskich dań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika
Fasolka szparagowa w grecki wydaniu
Kuchnia grecka kojarzy mi się przede wszystkim z serem feta – wyrazistym w smaku, lekko kruchym dodatkiem, który pasuje do wielu potraw, szczególnie tych warzywnych. Fasolka szparagowa, bardzo popularna w Polsce, świetnie sprawdzi się również w tej kuchni. Jest delikatna w smaku i dobrze współgra z intensywną fetą i pomidorowym sosem. Dzięki serowi danie zyskuje konkretny, zdecydowany smak, a pomidory i natka pietruszki dodają mu świeżości.
Do przygotowania sosu najlepiej sprawdzą się dojrzałe, mięsiste pomidory, np. lima lub malinowe – mają mało wody, a dużo smaku. Jeśli są bardzo soczyste, warto chwilę je pogotować, by sos zgęstniał. W przypadku sera feta najlepiej sięgnąć po oryginalną wersję z mleka owczego lub mieszanego (owczego i koziego) – ma bardziej wyrazisty smak i zwartą strukturę niż zamienniki z mleka krowiego. Aby danie było bardziej sycące, warto podać je z dodatkiem węglowodanów – dobrze sprawdzi się kromka świeżego chleba.
Przepis na fasolkę szparagową po grecku
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej,
- 4-5 sztuki pomidorów,
- 80 g sera feta,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- szczypta płatków chili,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 2 kromki świeżego pieczywa (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie przez około 12-15 minut.
- Następnie sparz i obierz pomidory i pokrój je w drobną kostkę.
- Posiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę i czosnek.
- Następnie dorzuć pomidory i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dopraw chili, solą i pieprzem, gotuj aż powstanie gęsty sos.
- Dodaj fasolkę i duś razem przez 10 minut.
- W tym czasie umyj, osusz i posiekaj drobno natkę pietruszki.
- Wyciągnij ser feta z opakowania, odsącz z wody i pokrój w kostkę.
- Gotowe danie posyp natką pietruszki i serem feta i jedz ze świeżym pieczywem.