W sezonie robię ją co tydzień. Fasolka po grecku to hit lata

Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych sezonowych warzyw, a z bułką tartą i masłem jest prawdziwym klasykiem letnich obiadów. Jednak czy to oznacza, że warto ograniczać się do tylko jednego przepisu? W wersji po grecku zyskuje nowego charakteru i może śmiało rywalizować ze znanym klasykiem.

Fasolka po grecku to miła odmiana od tradycyjnej wersji z bułką Fasolka po grecku to miła odmiana od tradycyjnej wersji z bułką tartą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Greckie smaki są dość popularne i lubiane - chociażby ser feta czy tzatziki nie są już czymś niecodziennym, a wręcz często goszczą na stołach Polaków. Tak więc, fasolka szparagowa po grecku z pewnością zyska wielu fanów, szczególnie wśród fanów pełnych smaków, śródziemnomorskich dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Fasolka szparagowa w grecki wydaniu

Kuchnia grecka kojarzy mi się przede wszystkim z serem feta – wyrazistym w smaku, lekko kruchym dodatkiem, który pasuje do wielu potraw, szczególnie tych warzywnych. Fasolka szparagowa, bardzo popularna w Polsce, świetnie sprawdzi się również w tej kuchni. Jest delikatna w smaku i dobrze współgra z intensywną fetą i pomidorowym sosem. Dzięki serowi danie zyskuje konkretny, zdecydowany smak, a pomidory i natka pietruszki dodają mu świeżości.

Do przygotowania sosu najlepiej sprawdzą się dojrzałe, mięsiste pomidory, np. lima lub malinowe – mają mało wody, a dużo smaku. Jeśli są bardzo soczyste, warto chwilę je pogotować, by sos zgęstniał. W przypadku sera feta najlepiej sięgnąć po oryginalną wersję z mleka owczego lub mieszanego (owczego i koziego) – ma bardziej wyrazisty smak i zwartą strukturę niż zamienniki z mleka krowiego. Aby danie było bardziej sycące, warto podać je z dodatkiem węglowodanów – dobrze sprawdzi się kromka świeżego chleba.

Przepis na fasolkę szparagową po grecku

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 4-5 sztuki pomidorów,
  • 80 g sera feta,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta płatków chili,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 kromki świeżego pieczywa (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie przez około 12-15 minut.
  2. Następnie sparz i obierz pomidory i pokrój je w drobną kostkę.
  3. Posiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę i czosnek.
  5. Następnie dorzuć pomidory i wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw chili, solą i pieprzem, gotuj aż powstanie gęsty sos.
  7. Dodaj fasolkę i duś razem przez 10 minut.
  8. W tym czasie umyj, osusz i posiekaj drobno natkę pietruszki.
  9. Wyciągnij ser feta z opakowania, odsącz z wody i pokrój w kostkę.
  10. Gotowe danie posyp natką pietruszki i serem feta i jedz ze świeżym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa