W sklepie ich nie dostaniemy, a są pyszne i zdrowe. W dzieciństwie każdy z nas zajadał

Smak owoców przywołuje wiele wspomnień, kiedy to zajadaliśmy się nimi prosto z krzaczka. Z prawdziwym sentymentem wspominamy też papierówki, ale ich zakup może być obecnie utrudniony. Dlaczego nie spotykamy pysznych papierówek w sklepie?

Jabłka papierówki Jabłka papierówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jabłka papierówki (prawdziwa nazwa tej odmiany oliwka żółta) kojarzą wszyscy, którzy mieli w dzieciństwie możliwość buszować w babcinym ogrodzie czy sadzie. Ich wyjątkowa delikatność i słodki smak do dzisiaj wspominane są przez wielu z uśmiechem na ustach. Jednak dlaczego tak trudno kupić papierówki? Powód jest prosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti z aksamitnym sosem z burratą smakuje jak wakacje we Włoszech. Z łatwością zrobisz je w domu

Dlaczego w sklepach nie ma jabłek papierówek?

Utrudniona dostępność papierówek wynika z ich delikatności. Jabłka te nie nadają się do przechowywania na sklepowych półkach czy w skrzynkach przekładanych z miejsca na miejsce w transporcie. Papierówki są bardzo podatne na obicia i uszkodzenia. Potrzeba naprawdę niewiele, by lekko obity owoc zaczął brązowieć i psuć się. Ponadto polityka sklepów nie pozwala na sprzedaż uszkodzonych czy obitych jabłek. Jak wiemy, te bywają sztucznie nabłyszczane, by zachęcić konsumentów połyskiem, który miałby sugerować, że oto mamy do czynienia z owocem idealnym. Smacznym i zdrowym, ale szalenie delikatnym papierówkom trudno byłoby się wpisać w ten trend.

Z tego powodu papierówki nie nadają się do uprawy towarowej i nie trafiają do dużych sklepów. Chcąc cieszyć się ich smakiem, jabłka te pozyskać można z sadu, bezpośrednio od plantatora, niekiedy możliwe jest kupno papierówek na lokalnych targach. Sezon na te pyszne owoce zaczyna się wcześnie. Papierówki dojrzewają już w połowie lipca.

Papierówki
Papierówki © Adobe Stock

Papierówki to samo zdrowie. Dlaczego warto je jeść?

Papierówki są niezwykle bogate w witaminy C, E, a także z grupy B. Dodatkowo zawierają one beta-karoten, a także minerały, takie jak potas, magnez, sód czy żelazo. Te małe owoce są prawdziwym źródłem zdrowia. Jednym z najważniejszych składników papierówek jest błonnik - niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, co przekłada się na lepsze trawienie. Co więcej, błonnik zapewnia uczucie sytości, co jest niezwykle ważne dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów.

Papierówki są również bogate w antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są jednym z głównych czynników przyspieszających proces starzenia się naszego organizmu, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać naszemu ciału antyoksydanty. W 100 gramach papierówek znajduje się zaledwie około 40 kalorii, co czyni je idealnym przekąską dla osób dbających o linię.

Papierówki regulują one poziom glukozy we krwi, co znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Dodatkowo papierówki zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, co jest niezwykle ważne dla osób z problemami z krążeniem. Papierówki mają również zdolność odkwaszania organizmu, a także wykazują działanie moczopędne.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło