W Środę Popielcową Strzelczyk robi zapiekankę dla całej rodziny. Nie ma w niej ani grama mięsa
Środa Popielcowa to dzień, w którym katolików obowiązuje ścisły post. Należy zrezygnować z jedzenia przede wszystkim mięsa i słodyczy. Post dotyczy także ilości posiłków. Najlepiej postawić na jeden większy. Co wtedy przygotować? Tomasz Strzelczyk ma świetny pomysł.
Tomasz Strzelczyk, to znany kucharz, który także prowadzi bloga "Oddaj fartucha" i jest autorem kilku książek kulinarnych. Lubi dzielić się prostymi i szybkimi do przygotowania przepisami. Tak jest też w przypadku zapiekanki, którą proponuje na Środę Popielcowa. Naje się nią cała rodzina, a wcale nie wymaga dużo pracy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach
Szybko i pożywnie
Zapiekanki mają opinie sycących dań, nawet gdy nie zawierają mięsa. I to się sprawdza w przypadku tej, którą proponuje Tomasz Strzelczyk. Jej głównym składnikiem są ziemniaki. Często to warzywo traktujemy tylko jako dodatek, warto się przekonać, że świetnie sprawdzi się także w roli głównej. Ziemniaki w połączeniu z cebulą i pieczarkami, a doprawione czosnkiem i gałką muszkatołową smakują wybornie. A co ważne zwłaszcza w Wielki Piątek, długo po zjedzeniu zapiekanki nie poczujemy głodu.
Co się kryje w ziemniakach
Ziemniaki sprawdzą się podczas postu, bo zapewniają uczucie sytości na długo. To dzięki skrobi, która jest ich ważnym składnikiem. Zawierają także sporo witaminy C, a także witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Na ich wartość odżywczą mają też wpływ składniki mineralne, takie jak potasu, wapń czy magnezu, które działają odkwaszająco na organizm. Choć ziemniaki nie są bardzo kaloryczne, to jednak w połączeniu ze śmietanką, tworzą sycące danie. Ta zapiekanka jest treściwa, łatwa do wykonania i tania.
Zapiekanka na Wielki Piątek Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 300 g pieczarek,
- 300 ml mleka,
- 200 ml śmietanki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- świeży tymianek, pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułożyć je pionowo w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dorzucić je na patelnię i podsmaż.
- Pora umyj, pokrój w plastry jasną część. Ząbki czosnku drobno posiekaj.
- Kiedy pieczarki z cebulą zmiękną, dodaj czosnek. Szybko podsmaż i dodaj drobno posiekany tymianek.
- Wymieszaj i dodać mąkę pszenną. Podsmażaj i partiami wlewaj mleko oraz śmietankę cały czas mieszając.
- Sos dopraw gałkę muszkatołową, pieprzem i solą. Wsyp plasterki pora i wymieszaj. Sosem zalej ziemniaki.
- Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz ją przez godzinę.