W Środę Popielcową Strzelczyk robi zapiekankę dla całej rodziny. Nie ma w niej ani grama mięsa

Środa Popielcowa to dzień, w którym katolików obowiązuje ścisły post. Należy zrezygnować z jedzenia przede wszystkim mięsa i słodyczy. Post dotyczy także ilości posiłków. Najlepiej postawić na jeden większy. Co wtedy przygotować? Tomasz Strzelczyk ma świetny pomysł.

ZapiekankaZapiekanka ziemniaczana jest niezwykle sycąca!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kanyarat.phu_79452
Dorota Gepert

Tomasz Strzelczyk, to znany kucharz, który także prowadzi bloga "Oddaj fartucha" i jest autorem kilku książek kulinarnych. Lubi dzielić się prostymi i szybkimi do przygotowania przepisami. Tak jest też w przypadku zapiekanki, którą proponuje na Środę Popielcowa. Naje się nią cała rodzina, a wcale nie wymaga dużo pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Szybko i pożywnie

Zapiekanki mają opinie sycących dań, nawet gdy nie zawierają mięsa. I to się sprawdza w przypadku tej, którą proponuje Tomasz Strzelczyk. Jej głównym składnikiem są ziemniaki. Często to warzywo traktujemy tylko jako dodatek, warto się przekonać, że świetnie sprawdzi się także w roli głównej. Ziemniaki w połączeniu z cebulą i pieczarkami, a doprawione czosnkiem i gałką muszkatołową smakują wybornie. A co ważne zwłaszcza w Wielki Piątek, długo po zjedzeniu zapiekanki nie poczujemy głodu.

Co się kryje w ziemniakach

Ziemniaki sprawdzą się podczas postu, bo zapewniają uczucie sytości na długo. To dzięki skrobi, która jest ich ważnym składnikiem. Zawierają także sporo witaminy C, a także witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Na ich wartość odżywczą mają też wpływ składniki mineralne, takie jak potasu, wapń czy magnezu, które działają odkwaszająco na organizm. Choć ziemniaki nie są bardzo kaloryczne, to jednak w połączeniu ze śmietanką, tworzą sycące danie. Ta zapiekanka jest treściwa, łatwa do wykonania i tania.

Zapiekanka na Wielki Piątek Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • 300 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • świeży tymianek, pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułożyć je pionowo w naczyniu żaroodpornym.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dorzucić je na patelnię i podsmaż.
  3. Pora umyj, pokrój w plastry jasną część. Ząbki czosnku drobno posiekaj.
  4. Kiedy pieczarki z cebulą zmiękną, dodaj czosnek. Szybko podsmaż i dodaj drobno posiekany tymianek.
  5. Wymieszaj i dodać mąkę pszenną. Podsmażaj i partiami wlewaj mleko oraz śmietankę cały czas mieszając.
  6. Sos dopraw gałkę muszkatołową, pieprzem i solą. Wsyp plasterki pora i wymieszaj. Sosem zalej ziemniaki.
  7. Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz ją przez godzinę.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką